Mandlová bábovka s jablky bez cukru a bez lepku
Mandlová bábovka ala rafaello. Voní po kokosu, mandlích a vanilce a je vláčná díky podzimním jablíčkům. Zcela cukrfree, a přesto slouží jako skvělý dezert i plnohodnotná snídaně.
Vhodné pro stravování: bezlepková a bezmléčná dieta, vegetarián, Paleo, vegan (nahraďte vejce z "vajíčko" z lněného semínka nebo trošky psyllia)
Ingredience
- 230 g mandlové mouky
- 2 lžíce (cca 25 g) kokosové mouky
- 5 vrchovatých lžic mandlovo-kokosového másla Šufánek
- 2 vejce
- 3 jablka
- 1 zralý banán (nemusíte dávat, ale bábovku dosladí)
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky vanilkového prášku
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžíce kokosového oleje
Postup
- Troubu si předehřejte na 170°C. Formu na bábovku vytřete kokosovým olejem a vysypte bezlepkovou moukou.
- Jablka omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Můžete i se slupkou, v bábovce se slupka ztratí a nepřijdete o zdravou vlákninu.
- Mouky smíchejte se skořicí, vanilkovým práškem a jedlou sodou (suchá směs).
- Banán rozmačkejte a smíchejte s vejci, mandlovo-kokosovým máslem a kokosovým olejem (pokud byste měli máslo a olej tuhé, doporučuji rozpustit v hrnci nebo dejte na pár sekund v hrníčku do mikrovlnky) (mokrá směs).
- Suchou směs smíchejte s mokrou směsí, dobře promíchejte a vylijte do formy.
- Pečte na 170°C cca 35-45 minut. Každá trouba peče trochu jinak, proto bábovku kontrolujte špejlí.
- Bábovku doporučuji při servírování potřít ořechovým máslem.
- Podávejte se sklenicí čerstvého mléčného nebo vegan kokosového kefíru a nechte si chutnat.