Mléčná fermentovaná kaše přes noc

Snídaňová kaše musí být především výživná a lehká. Což se často nestává, protože neobsahuje dostatečný zdroj bílkovin, je plná cukrů a připravená z instantních surovin. Důsledkem může být neustálá potřeba svačin, vlčí hlad nebo večerní chutě. Pojďte zjistit, jak připravit ovesnou kaši fermentovanou přes noc v mléčném kefíru. Zaručený poměr surovin, který bude fungovat se všemi druhy vloček.
Potřebujete na 2 porce
- 400 ml mléčného kefíru
- 30 g libovolných vloček (nejčastěji používáme ovesné)
- 20 g libovolných semínek (nejčastěji používáme čerstvě mleté lněné, chia, konopné nebo sezamové)
- 3 lžíce odvařené švestky nebo povidel
- dospělým 1–2 odměrky vanilkového proteinu nebo 2–4 odměrky kolagenu a špetka vanilky
- hrst bio bílé moruše
- kokosové chipsy
Postup
- Večer smíchejte kefír s vločkami a semínky a nechte v zavřené sklenici nebo misce fermentovat na lince.
- Ráno vmíchejte do vloček vanilkový protein nebo kolagen a vanilku, do 2 skleniček rozdělte povidla i kaši. Zasypejte moruší a kokosovými chipsy.
- Pokud zapomenete večer nafermentovat, ráno vločky zalijte horkou vodou (takovým množstvím, aby se voda vsákla, případně přebytečnou vodu slijte pryč), nechte pár minut stát a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Mléčného kefíru vám bude stačit méně, zhruba 150 - 200 ml. Kaše takto nebude fermentovaná a přijdete o výhodu lepší stravitelnosti, ale díky mléčnému kefíru bude stále probiotická.
- Pokud použijete vanilkový protein, kaše bude výrazně sladší, na rozdíl od kolagenu je doslazen stévií.
Autorka receptu:
Tereza Marečková