Senorita! Mojito? Sem s ním! Ale nemusí to nutně být mojito s bílým rumem a cukrovou třtinou. Ten totiž nejlépe chutná na kubánské pláži. Pro naše české horké letní dny tu mám jednu fermentovanou variantu. Nesmí samozřejmě chybět máta ani limetky, ale zase můžete vynechat cukr, pokud jste si doma udělali dostatečně sladký fermentovaný vodní kefír. Tuhle variantu můžou i děti a uvidíte, že z kubánského mojita budou mít velkou radost.

Suroviny

  • 800 ml domácího vodního kefíru
  • 1 - 2 lžíce nasekaných lístků čerstvé máty
  • šťáva ze 2 limetek
  • libovolně 1 - 2 lžíce nerafinovaného cukru (pokud je vodní kefír stále dost sladký, cukr nepřidávejte; pokud je spíše kyselý nebo máte radši sladší limonády, přidejte dle chuti  - po fermentaci sladkost ještě klesne)
  • lístky máty a plátky limetek na ozdobu

Jak na to?

  1. Smíchejte všechny ingredience v uzaviratelné sklenici (ideálně WUGI s patentním uzávěrem). Sklenici plňte max. 3 - 5 cm pod okraj.
  2. Uzavřenou sklenici nechte ještě 12 - 48 hodin fermentovat při pokojové teplotě. Ochutnávejte limonádu v průběhu fermentace a ukončete fermentaci ve chvíli, kdy vám vyhovuje její chuť-sladkost. Poté dejte do lednice vychladit.
  3. Před servírováním dozdobte lístky máty a limetkou.

Vhodné pro tyto diety:

  • bezlepkové, bez laktózy, vegan, Paleo, Autoimunitní protokol (AIP) - bez cukru