Mrazem sušené (lyofilizované) ovoce: perfektní zdroj živin, ale jak je to s původem

Lyofilizované ovoce – žádná novinka. Jeho výhody už asi znáte. Díky šetrnému sušení mrazem si ovoce uchovává své vitamíny, minerály a další látky, které při klasickém sušení nebo zamražování v ovoci rychle klesají. Ovoce si taky zachovává krásný vzhled, chuť i vůni. Co nás ale na většině takového ovoce trápilo, bylo "Země původu: Německo".
Pojďme od začátku: jak se ovoce vyrabí a co ta šílená cena
Představte si, že máte 5 kilo čerstvě utržených, červeňoučkých voňavých jahod ze zahrady. Hezky je omyjete a vložíte do speciálního lyofilizačního přístroje. Ten dokáže z ovoce dostat vodu, aniž by jej vystavoval teplu – používá k tomu mráz a nízký tlak, a tak je voda z ovoce vysublimována, aniž by se ovoce nějak poškodilo. Víte, že ovoce obsahuje opravdu hodně vody? A tak z 5 kilogramů čerstvých krásných jahod máte „jen“ 500 gramů lyofilizovaného ovoce. Mrazem sušené ovoce bez vody je totiž naráz lehké jako pírko. Cena na kilogram takového ovoce je pak vysoká – rozdíl je však jen v obsahu vody.
Lyofilizované ovoce je naprosto ideálním způsobem uchovávání ovoce na zimu a je skvělým prostředkem pro doplňování vitamínu C. Opravdu není třeba kupovat šumáky v lékárně – chemicky vyráběnému vitamínu C v doplňcích stravy chybí řada společně působících látek z přirozených potravin, a je-li takový doplněk v kombinaci s chemickými plnivy, pomocnými látkami a/nebo dochucovadli, může naopak páchat škodu. A samozřejmě jako „vitamín C“ je dokonalá kvašená zelenina (kysané zelí, kimchi), brambory, jablka i paprika. U kvašených potravin (nepasterizovaných a bez siřičitanů) máte kromě céčka zajištěný také přísun kvalitních probiotik, prebiotik a postbiotik, které jsou pro imunitu větší benefit, než syntetický vitamín. Kdo by přeci jen hledal kvalitní přírodní vitamín C, ať zkusí Acerolu (brazilská třešeň), která obsahuje i řadu dalších vitamínů, minerálů a antioxidačních látek, její efekt na zdraví tak bude mnohem lepší a přirozenější.
Jak je to s původem lyofilizovaného ovoce
Máme rádi lokální potraviny a ne proto, že slovo „lokální“ je teď in, ale proto, že nechceme Čínu. U lyofilizovaného ovoce je problém, že na obale najdete ve většině případů napsáno „země původu Německo“. Německo ale není pěstitelskou zemí, ale zemí, která ovoce z různých zemí světa skupuje a prodává dál. Ovoce „z Německa“ tak může pocházet ze Španělska, Polska, Kanady, ale bohužel – a často – také Číny (nejčastěji se jedná o maliny a jahody). Jelikož do kvality a podmínek takové produkce nevidíme a Čína patří do toxicky nejzamořenějších zemí světa, chceme se jí v tomto případě vyhnout. Opravdu zdravé ovoce najdeme ale blízko. Proto jsme pyšní, že vám můžeme nabídnout ovoce pěstované v Česku a na Slovensku a vyráběné přímo u nás, na Moravě. Další ovoce, které u nás najdete, pochází z EU a zemi původu najdete uvedenou u konkrétního ovoce.
Klasicky sušené vs. mrazem sušené (lyofilizované) ovoce
Klasicky sušené ovoce – tedy teplem často zcukernatí, a protože se na něm snadno chytají plísně, přidává se k němu síra (siřičitany) jako konzervant. Citlivý jedinci však po konzumaci siřičitanů mohou trpět různými problémy – od vyrážky, přes červenání, nízký krevní tlak, bolest břicha, průjem, zhoršení dýchání a astmatický záchvat (1). Siřičitany nemáme rádi ani my, ani kefírové kultury, proto do vodního kefíru přidáváme sušené nesířené meruňky, které sušením přirozeně zhnědnou (sušené meruňky, které zůstanou oranžové, jsou vždy sířené). Jindy se ovoce konzervuje cukrem a olejem, u proslazeného ovoce ale pouhou hrstí ovoce do sebe dostanete notnou dávku cukru. Lyofilizované ovoce naštěstí není ani doslazované, olejované nebo sířené.
Jo a abychom nezapomněli, lyoflizované ovoce je RAW.
Lyofilizované ovoce máme rádi do vodních kefírových limonád, tou nejoblíbenější je jahodový vodní kefír. Taky do kaší fermentovaných přes noc a horké čokolády Ajala, která je jen ze dvou surovin - vybrané kakaové boby a sušené třtinová šťáva.
Dobrou chuť! :)