Nemusíte nikam vstávat a nespěcháte. Uvaříte si čaj a kávu a na stůl už se vám nesou tyto čerstvé nadýchané lívanečky. Ještě jsou teplé, voní po vanilce, domácí marmeládě a čerstvě pražených oříšcích. Zdobí je kousky čerstvého ovoce a plátky kokosu. Oblizujete se až za ušima a celý den je hned nějaký hezčí. Tak jsme si je užili my. Zkuste je. Jsou i v bezlepkové a bezmléčné variantě.

Potřebujete

Na těsto:

  • 180 g bio špaldové nebo bezlepkové mouky (doporučuji pohankovou nebo např. mix. jáhlové a čirokové mouky)
  • 2 vejce
  • 400 ml domácího kefíru (mléčného nebo kokosového - recept zde)
  • špetka soli
  • 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů nebo jedlé sody
  • lžička skořice
  • 1/4 lžičky pravé vanilky (používám od Sonnentoru)
  • libovolně 2 lžíce javorového nebo čekankového sirupu či medu, sladit ale nemusíte, lívance jsou sladké díky ovoci (a marmeládě)
  • TIP: místo slazení můžete do těsta přidat i hodně zralý banán (1/2 - 1)

Přepuštěné máslo nebo kokosový olej na vymazání pánve.

K dovršení dokonalosti:

  • libovolně ovoce, my použili banán a kaki
  • ořechové máslo dle chuti nebo zdravou nutellu
  • marmeláda nebo javorový sirup na doslazení
  • zdobíme kokosovými plátky a semínky

Postup:

Mouku smíchejte se sirupem (sladíte-li těsto), práškem do pečiva a solí. Do mísy si dejte kefír a postupně přimíchávejte suchou směs a míchejte těsto metličkou, aby nevznikly hrudky. Pokud by bylo těsto příliš husté, přidejte ještě trochu kefíru. Hladké těsto nechte pět minutek odpočívat a mezitím si rozehřejte pánev s tukem. Lívance dělejte pár minut z každé strany hezky do zlatova.

Poté doporučujeme potřít tenkou vrstvou marmelády, ořechovým máslem, přidat banán nakrájený na kolečka a navrstvit několik lívanců na sebe. Dozdobte a nechte si chutnat.

TIP: Probiotika se teplem ničí, a proto doporučujeme podávat se sklenicí čerstvého kefíru pro doplnění přátelských bakterií.

Nadýchané kefírové lívance - WUGI domácí kefír