Nadýchané kefírové lívanečky
Nemusíte nikam vstávat a nespěcháte. Uvaříte si čaj a kávu a na stůl už se vám nesou tyto čerstvé nadýchané lívanečky. Ještě jsou teplé, voní po vanilce, domácí marmeládě a čerstvě pražených oříšcích. Zdobí je kousky čerstvého ovoce a plátky kokosu. Oblizujete se až za ušima a celý den je hned nějaký hezčí. Tak jsme si je užili my. Zkuste je. Jsou i v bezlepkové a bezmléčné variantě.
Potřebujete
Na těsto:
- 180 g bio špaldové nebo bezlepkové mouky (doporučuji pohankovou nebo např. mix. jáhlové a čirokové mouky)
- 2 vejce
- 400 ml domácího kefíru (mléčného nebo kokosového - recept zde)
- špetka soli
- 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů nebo jedlé sody
- lžička skořice
- 1/4 lžičky pravé vanilky (používám od Sonnentoru)
- libovolně 2 lžíce javorového nebo čekankového sirupu či medu, sladit ale nemusíte, lívance jsou sladké díky ovoci (a marmeládě)
- TIP: místo slazení můžete do těsta přidat i hodně zralý banán (1/2 - 1)
Přepuštěné máslo nebo kokosový olej na vymazání pánve.
K dovršení dokonalosti:
- libovolně ovoce, my použili banán a kaki
- ořechové máslo dle chuti nebo zdravou nutellu
- marmeláda nebo javorový sirup na doslazení
- zdobíme kokosovými plátky a semínky
Postup:
Mouku smíchejte se sirupem (sladíte-li těsto), práškem do pečiva a solí. Do mísy si dejte kefír a postupně přimíchávejte suchou směs a míchejte těsto metličkou, aby nevznikly hrudky. Pokud by bylo těsto příliš husté, přidejte ještě trochu kefíru. Hladké těsto nechte pět minutek odpočívat a mezitím si rozehřejte pánev s tukem. Lívance dělejte pár minut z každé strany hezky do zlatova.
Poté doporučujeme potřít tenkou vrstvou marmelády, ořechovým máslem, přidat banán nakrájený na kolečka a navrstvit několik lívanců na sebe. Dozdobte a nechte si chutnat.
TIP: Probiotika se teplem ničí, a proto doporučujeme podávat se sklenicí čerstvého kefíru pro doplnění přátelských bakterií.