Stolice není zrovna oblíbené téma, že? My s tím ale budeme otravovat. Je to téma důležité. Dobrou zprávou je, že abychom nemuseli u doktora či výživových odborníků zabředávat do zajímavých popisků jejího tvaru, barvy nebo konzistence, pár hodných lidí, gastroenterologů, z Bristolské univerzity ve Velké Británii nám popisek geniálně usnadnilo. Vymysleli obrázkovou Bristolskou stupnici stolice (Bristol Stool Chart – BSF), která jednoduše popisuje to, co můžeme vidět v záchodové míse.

Perfektní stolice = základ zdraví

Stolice – její barva, konzistence, tvar i zápach vypovídá o našem celkovém zdraví a kvalitě trávení. Už dlouho víme, že fyzické i mentální zdraví začíná ve střevech. Ať už řešíme únavu, zvýšení výkonnosti nebo určité onemocnění, která se zdánlivě trávení netýkají, vždy musíme u trávicího traktu začínat. Díky zdravému trávicímu traktu zajišťujeme výživu buněk a orgánů celého těla.

Jak často mít stolici

Normálně bychom měli mít stolici 1 až 3x za den. Stolice obden ještě také může být v pořádku, zejména v případě, že jíme méně krát za den a praktikujeme tzv. přerušovaný půst. Méně častá stolice jak 1x za 2 dny svědčí o zácpě (v klasické medicíně se uvádí 1x za 3 dny, ale to už svědčí o problému s narušeným trávením, na který se nabalují další obtíže).

Tak a teď už k té parádní stupnici :)

Bristolská stupnice stolice

Bristolská stupnice stolice

Typ 1: Stolice je ve formě malých tvrdých bobků (obtížná pasáž). Tento typ stolice zůstává v trávicím traktu nejdelší čas a je projevem zácpy.

Typ 2: Stolice je ve tvaru klobásy s naznačeným hrudkováním. Také vypovídá o zácpě.

Typ 3: Stolice je tvaru klobásy s rýhami na povrchu. Jde o ideální zdravý typ stolice.

Typ 4: Stolice je ve tvaru klobásy s hladkým povrchem. Jde o ideální zdravý typ stolice.

Typ 5: Stolice je ve formě hladkých měkkých kuliček s jasně oddělenými okraji (snadná pasáž). Naznačuje mírný průjem, kdy stolice prochází trávicím traktem rychleji, než by měla.

Typ 6: Stolice je ve formě kyprých kašovitých kousků s nepravidelnými okraji. Jde o průjem.

Typ 7: Vodnatá (tekutá) stolice bez pevných částic, která velmi rychle prošla tlustým střevem. Značí silný průjem, který mohla vyvolat např. virová nebo bakteriální infekce.

Zdravý trávicí trakt = zdravý mikrobiom = zdravé tělo

Článek: 6 kroků pro zdravá střeva

6 kroků pro zdravá střeva

Co nám jednotlivé typy stolice napovídají

V tlustém střevě se ze stolice vstřebává voda a s ní různé důležité minerály. Ideálními – zdravými typy stolice jsou typy 3 a 4.

Typ stolice 1 a 2 je v západních zemích nejčastější a značí zácpu. Stolice prochází tlustým střevem příliš pomalu a znemožňuje správnou detoxikaci organismu. Odpadní látky setrvávají v těle déle, než by měli, a bakterie mají více příležitosti nestrávené zbytky přeměňovat a fermentovat a těmito reakcemi vytváří toxické látky. Že detox není jen o játrech, ale tělo potřebuje komplexnější přístup, jsme již psali v předchozím článku: Co je na detoxu pravda – 1. část.

Stolice typu 1 značí bakteriální dysbiózu ve střevě (tzv., je narušena rovnováha střevního mikrobiomu) a často ve střevě chybí pro naše zdraví důležité druhy bakterií. Stolice je malá, tvrdá (tvar bobků) a může způsobovat při vyprazdňování bolest i krvácení (např. z hemoroidů). Typicky se vyskytuje po antibiotické léčbě, kdy antibiotika zabíjí bez rozdílu jak ty zlé bakterie, tak i ty hodné. Hodné bakterie nám pomáhají s trávením, chrání nás před infekcemi, produkují pro nás vitamíny a další důležité látky a zkrátka mají celou řadu prospěšných funkcí.

Dále je typ 1 typický u lidí, kteří jedí málo vlákniny, zeleniny, ovoce, jejich strava je založena na „prázdných“ potravinách typu bílé pečivo (příp. tmavé – dobarvované karamelem či vícezrnné, které znamená obsah 5 % zrníček – ani jedno není kvalitní potravinou), pizza, koláče, buchty, knedle či různý fast food, u lidí stravujících se nepravidelně, při konzumaci sladkostí nebo také pití nadmíry černého čaje.

Stolice typu 2 způsobuje při průchodu bolest a může způsobovat krvácení análního otvoru.

Řidší stolice – typy 5, 6 a 7 – znamená, že stolice prochází tlustým střevem příliš rychle na to, aby střeva měla čas opětovně do těla vstřebat vodu a s ní další důležité, zejména minerální látky. Pravidelná řídká stolice může vést k dehydrataci organismu i v případě, že pijeme dostatek tekutin. Spolu se ztrátou důležitých minerálů pak může dojít k rozvratu rovnováhy vnitřního prostředí. Typ 5 také souvisí s nedostatečnou konzumací vlákniny, která dokáže regulovat jak příliš pomalý, tak rychlý průchod stolice.

Při rychlém průchodu (průjmu) je navíc omezena možnost těla vstřebat důležité živiny. Buňkám a orgánům se nedostává patřičná výživa, kterou pro svou funkci potřebují. To znamená, že i člověk s nadváhou může být uvnitř podvyživený a je potřeba uzdravit trávicí trakt.

Nejsme to, co jíme, ale to, co dokážeme vstřebat a správně v těle využít

Článek: Zdraví začíná ve střevech: o střevním mikrobiomu, zvýšené střevní propustnosti a imunitě

Zdravá střeva a zdravá stolice jako základ zdraví

Střídání zácpy a průjmu se může vyskytovat u lidí se syndromem dráždivého tračníku.

Silně zapáchající stolice nejčastěji svědčí o nadměrném příjmu živočišných bílkovin. Hlen se vyskytuje u nadměrné konzumaci nezdravých potravin nebo potravin, na které vaše tělo reaguje (potravinová alergie nebo intolerance).

Barva stolice

Barva je ovlivněna zkonzumovaným jídlem, a proto se hned nelekejte, když uvidíte něco neobvyklého. Taková červená řepa nám zabarví stolici i moč. Takže nelekat se, ale dávat pozor. Tady jsou příklady, s čím mohou různé barvy stolice souviset:

Černá stolice / tmavá stolice

Často způsobena užíváním doplňků stravy se železem, lékořicí nebo černým uhlí. Pokud jste nic takového, co by stolici zbarvilo do černa, neměli, mohlo by to značit krvácení v horní části trávicího traktu a je nutné navštívit lékaře. Dále je možné, že je ve stolici spoustu barviva (bilirubinu), které pochází z červených krvinek a je vylučováno žlučí, velmi tmavá stolice tedy může být doprovodným znakem některých poruch červených krvinek.

Červená stolice

Je typická po konzumaci červené řepy, nadmíry rajčatového džusu či brusinek. Jasně červená barva se vyskytuje u hemoroidů nebo při krvácení v tlustém střevě a opět je na místě návštěva lékaře.

Zelená stolice / nazelenalá stolice

Zdravá stolice může být v případě, že jíte hodně zelených potravin, smoothie, špenátu a salátu. Pokud ne, stolice většinou prochází traktem rychleji, neobsahuje pak tolik bilirubinu, který by ji zbarvil do hněda. Může naznačovat přítomnost střevního zánětu.

Světlá stolice / šedá stolice

Značí nepřítomnost či nízké množství žluči ve stolici a často se to děje u obstrukce žlučových cest, v případě žlučníkových kamenů. Světlou stolici mohou způsobit i některé léky.

Žlutá průjmová stolice

Vypovídá o nedostatečném vstřebávání tuků. Malabsorpce tuků nastává u špatného trávení tuků při normálním příjmu tuku, při nadměrné konzumace tučných potravin i např. u celiakie. Pokud špatně vstřebáváte tuky, nevstřebáváte ani vitamíny rozpustné v tucích a celkově je příjem i jiných důležitých látek omezen. Trávení je třeba optimalizovat.

Článek: Probiotika, prebiotika a postbiotika: proč jsou pro nás důležitá

Probiotika, prebiotika a postbiotika: proč jsou důležitá

Co všechno stolici ovlivňuje

Její vzhled je samozřejmě z velké části ovlivněn tím, co jíme. Na trávení a stolici se ale projevuje také stres, léky, pohyb, věk, hormony (např. menstruační cyklus), cestování a onemocnění.

Recept: Chia kaše fermentovaná kokosovým kefírem

Chia kaše fermentovaná kokosovým kefírem WUGI

Podpora zdravé stolice a trávícího traktu

Naše střeva potřebují výživu ve formě kvalitních celistvých nezpracovaných potravin. Dopřejte si rozmanitou stravu a konzumujte pravidelně živé fermentované potraviny, které jsou bohatým zdrojem přátelských probiotických bakterií pro naše střevo. Potraviny, jako jsou kefíry, kvašená zelenina (nepasterizovaná a bez siřičitanů) prospívají zdravému zažívání a podporují zdravou střevní mikroflóru. Fermentace může být navíc extrémně jednoduchá :)

Zdravému trávicímu traktu a imunitě pomáhají také vitální houby

 Recept: Ibiškový vodní kefír

Ibiškový vodní kefír WUGI

Autor článku: Mgr. Anna Fabiánová, kontakt anna@wugi.cz

Dodatek: Tato stupnice není diagnostický nástroj, který by zastoupil roli lékaře. Pomůže vám to zjistit přibližný stav vašeho trávení a vypátrat, v čem může být problém. Pokud problémy s vyprazdňováním a neobvyklou stolicí přetrvávají několik dní, měli byste se poradit s odborníkem. Pokud vaše stolice obsahuje krev, vyhledejte okamžitě lékaře.