Okurková, to je snad zdraví samo. Okurka je plná vody, ale hlavně vitamínů, provitamínů a minerálů. Je to velký detoxikátor, čistí kůži při akné nebo ekzému, pomáhá tělu zbavit se dny nebo revmatismu. Snižuje otoky, vyplavuje písek z ledvin, rozpouští ledvinové kameny a působí proti zánětům močových cest. A teď v létě je okurek spousta na záhoncích i na farmářských trzích. Tahle superosvěžující limonáda má příznivé účinky nejen na tělo, ale také na duši. Prostě a jednoduše z ní budete mít radost.

Ingredience

  • 1 l domácího vodního kefíru
  • čerstvou okurku (cca 10 cm kousek)
  • trošku citrónové nebo limetkové šťávy
  • máta či meduňka na ozdobu

Jak na to

  1. Připravte si vodní kefír dle návodu.
  2. Okurku oloupejte, pokud má škaredou slupku a nakrájejte ji na tenké plátky. Plátky vhoďte do hotového kefíru v uzaviratelné sklenici, přidejte citrusovou šťávu a promíchejte. Sklenici uzavřete a nechte alespoň pár desítek minut (až hodin) stát při pokojové teplotě (kde bude ještě dále fermentovat - vhodné, je-li kefír ještě dost sladký a chtěli byste sladký méně) nebo v lednici (fermentace se zpomalí až zastaví).
  3. Plátky okurku můžete v kefíru nechat, přidejte čerstvé lístky bylin a servírujte vychlazené.