OvernightOats - Fíková s mákem a vlašskými ořechy
OvernightOats - Fíková s mákem a vlašskými ořechy
Mák buď milujete nebo nesnášíte. My ho milujeme, jinak bychom ho samozřejmě necpali do této fíkové kaše (nemilovníci máku rádi nahradí mák třeba chia semínky). Fík je také pochoutka sám o sobě - pro nás i střevní mikrobiotu díky prebiotické vláknině. Obsahuje hodně draslíku, který je důležitý pro zdraví srdce a cév, dále taky hořčíku, vápníku a dalších minerálů, po kterých zase hodně poptává náš nervový systém a svaly. Fík pomáhá normalizovat krevní tuky a podporuje správnou funkci střev, a to hlavně, když chodíme na záchod moc málo a tělo se správně neočišťuje. Mák je zase bohatý na vápník, zdravé tuky a bílkoviny (asi 20 %). Teď už přeji dobrou chuť a spokojený mikrobiom.
Potřebujete
- 2 zralé fíky nakrájené na drobno nebo rozmixované
- 2 - 4 lžíce vloček
- 1 lžíce mletého máku
- cca 200 ml domácího mléčného kefíru nebo veganského kefíru z kokosového či jiného rostlinného mléka
- kefíru dolijte dle množství vloček a hustoty kaše
- recept na kokosový kefír najdete zde
- hrst vlašských ořechů (nebo ořechové máslo dle chuti)
- dle chuti: 1 lžíce medu, javorového sirupu nebo např. 100 % čekankového sirupu či sladěnky
- půl lžičky skořice
Jak na to
Všechny ingredience kromě ovoce (a případného slazení) smíchejte ve skleničce nebo v misce. Sklenici uzavřete nebo misku přikryjte, nechte na kuchyňské lince nebo dejte do ledničky (pokud máte doma opravdu teplo nebo pokud jste do kaše dali také ovoce). Ráno přidejte ovoce, doslaďte dle chuti a ozdobte.
Kaši můžete přihřát postavením sklenice do horké vody. Pokud potřebujete kaši horkou, můžete ji vyklopit do hrnce a prohřát celou, tak se sice probiotika ničí, ale smysl kaše přes noc - rozložení antiživin - je splněn.
Vhodné pro stravování:
vegetarián, vegan a bezmléčná dieta (z kokosového kefíru), bezlepková (z bezlepkových vloček)