Dezert na snídani? No jasně. Na oblíbený "chésekake" alias "číský dort" jsem si vzpomněla díky pořadu Prostřeno, od té doby už mu neřekneme jinak :) Protože ale po klasických dezertových cukr-bombách budete mít rychle hlad a nabouráte si hormonální systém, udělala jsem recept tak, aby vás nerozhodil a správně zasytil - a to umí zdravé tuky, vláknina a bílkoviny. Zdravé tuky najdeme třeba v kvalitních Bio plnotučných mléčných produktech nebo kokosu. Jahody jsou bohaté na antioxidanty, vitamín C a E a řadu minerálů a patří mezi nízkosachardové ovoce. A domácí kefír dodává důležitá probiotika. Dobrou chuť!

Potřebujete

  • 1 tučný jogurt/zakysaná smetana/kokosová smetana
  • cca 2 panáky domácího kefíru (vodního, mléčného nebo domácí kokosový kefír) - dolijte podle hustoty kaše
  • hrst čerstvých nebo lyofilizovaných jahod
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 1 lžíce strouhaného kokosu nebo raw kokosového másla
  • 1 lžíce chia nebo čerstvě mletých lněných semínek
  • hrst nasekaných mandlí
  • 0 – 2 lžíce medu nebo javorového sirupu na doslazení, příp. špetka stévie*
  • špetka vanilkového prášku (doporučuji Sonnentor)

*kaši můžete dosladit i rozmačkaným přezrálým banánem

    Postup

    Pokud používáte kokosové máslo, tak ho rozehřejte na pánvičce, aby se rozteklo, bude se vám pak lépe míchat s ostatními surovinami. Můžete použít i strouhaný kokos, ale máslo má mnohem lahodnější chuť. Všechny suroviny kromě čerstvých jahod spolu smíchejte ve sklenici, uzavřete ji a nechte stát na lince nebo dejte do ledničky (lyofilizované jahody můžete přidat hned). Ráno přidejte čerstvé ovoce, nasekané mandle a posypte strouhaným kokosem.