OvernightOats - Vanilková s borůvkami a máslem mandle-bílá čokoláda

Kaše pro všechny, co se zmítají na pomezí mezi "neodolám sladkému" a "chci jíst zdravě a pečovat o svou střevní mikrobiotu". Probiotický kefír jsme v této kaši spojili s borůvkami bohatými na prebiotickou vlákninu, kterou se hodné střevní bakterie živí. Obsahují spoustu provitaminu A, vitamínu C a skupiny B, bioflavonoidů, karotenoidů a významných tzv. protistárnoucích látek, jako je resveratrol. Borůvky jsou skvělé pro zdraví očí, posilují imunitu, pomáhají při průjmech a střevních onemocněních a podporují zdraví srdce a cévy. Ačkoli jde o ovoce, obsah cukru je zcela zanedbatelný a jsou vhodné i při redukci hmotnosti a nízkosacharidových dietách. V létě milujeme borůvky čerstvé, v zimě pak upřednostňujeme divoké borůvky z našich lesů, které byly šetrně usušené mrazem (lyofilizované). Kaše je doslazena mandlovo-čokoládovým máslem a dochucena vanilkou, která to celé podtrhne.
Ingredience
- velká hrst borůvek (čerstvé nebo lyofilizované lesní borůvky)
- 2 - 3 lžíce vloček
- 1 lžíce chia semínek
- cca 200 ml domácího mléčného nebo veganského kefíru z kokosového nebo rostlinného mléka
- recept na kokosový kefír zde
- 2 lžíce másla mandle-bílá čokoláda
- špetka vanilkového prášku (používám Sonnentor), příp. vanilkového extraktu
Jak na to
Všechny ingredience smíchejte v misce nebo skleničce a nechte přes noc na kuchyňské lince nebo dejte do ledničky. Podle hustoty ráno můžete přilít ještě trochu kefíru nebo naopak, bude-li kaše řídká, přidejte trochu chia semínek (během 15 minut nabobtnají a kaši krásně zahustí).
Ozdobit můžete borůvkami, plátky mandlí a třeba kvalitní čokoládou. Nebo to můžete zblajznout jen tak :)
Pokud chcete kaši teplou
Sklenici či misku s kaší, která fermentovala přes noc, ráno postavte do hrnce s horkou vodou, trošku horké vody můžete ke kaši přilít. Kaše se tím mírně ohřeje, a to právě tak, aby nebyla studená, ale nezabili jste všechna prospěšná probiotika. Pokud jste zmrzlí a potřebujete kaši pořádně teplou, přendejte ji ráno do hrnce, přilijte trošku vody a na mírném ohni povařte do zhoustnutí. Vysoká teplota sice probiotika ničí, ale smysl kaše přes noc - rozložení antiživin a usnadnění stravitelnosti - bude splněn.