Palačinky z quinoy s probiotickým dipem a sýrem
Quinoa je malý zázrak, protože je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a dokonce i na minerály. Je přirozeně bezlepková a dá se využít na milion způsobů. Salát, příloha, koláč s jablky nebo jako základ na těsto na palačinky. Kvůli lepší stravitelnosti ji nezapomeňte na pár hodin namočit s vodním kefírem. Hezky změkne a pak už jen rozmixujete a máte krásně vláčné a zdravé palačinky.
Potřebujete
- 180 g quinoy
- vodu na namáčení
- 100 ml vodního kefíru
- 300 ml vody
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- olivový olej nebo ghí na opékání
Náplň
- domácí zakysaná smetana nebo vykapaný mléčný kefír
- olivový olej, tamari nebo kokosová aminos omáčka, sůl, pepř, kopr
- halloumi sýr nebo jakýkoliv jiný grilovací sýr
- čerstvá zelenina
- čatní
- čerstvé bylinky
Postup
- Quinou zalijte vodou asi 3 cm nad ní, přidejte vodní kefír a nechte přes noc na lince. Ráno vodu slijte a propláchněte ji horkou vodou.
- Dejte do mixéru, přidejte 300 ml vody, sůl a rozmixujte dohladka. V případě potřeby zřeďte ještě vodou.
- Rozehřejte nerezovou pánev na vyšší teplotu asi 2 minuty, pánev stáhněte na střední teplotu a poté rozlijte po celé ploše tuk a opékejte palačinky. Dělejte spíš menší palačinky, lépe se vám budou obracet.
- Zakysanou smetanu dochuťte solí, pepřem, olivovým olejem, tamari a koprem.
- Palačinky natřete ochucenou domácí zakysanou smetanou, přidejte sýr, zeleninu, čatní, bylinky a podávejte.
Autorka receptu
Tereza Marečková