Proč nás pálí žáha, co se děje při refluxu, co jej zhoršuje a jak můžeme skutečnou příčinu problému vyřešit - to vše se dočtete v tomto článku. Vyhněte se slepému užívání léků, které pouze potlačují symptomy, narušují trávení a složení střevního mikrobiomu (vedou k dysbióze) a mají celou řadu dalších nežádoucích účinků - jako je omezení vstřebávání minerálů a vitamínů. Reflux či pálení žáhy lze však efektivně řešit stravou a režimovými opatřeními. V takovém případě je vedlejším účinkem zlepšení trávení, fungování trávicího ústrojí a i dalších tělesných funkcí.

Ještě úvodem bych chtěla říct, že jsem vystudovaná farmaceutka, terapeutka funkční výživy a mám za sebou vlastní zkušenosti roky zažívacích obtíží včetně refluxu a nasazení léků blokujících produkci žaludeční kyseliny (IPP - omeprazol). Článek není neodborným výkřikem proti konvenčním přístupům, které odráží fungování moderního světa (problém? Na, vem si pilulku). Změnit své návyky má smysl.

Co je reflux a proč mě pálí žáha

Reflux (gastroesofageální refluxní choroba, GERD) je onemocnění, kdy se žaludeční obsah vrací zpět do jícnu. Častým projevem je pálení žáhy - nepříjemné pálení na hrudi, dále pak říhání, tlak za hrudní kostí, nevolnost, pocit na zvracení, křeče, špatný dech, škytavka či např. kašel.

Pomůže pilulka?

Od příznaků - pálení vám nejspíše uleví, ale příčinu problému nevyřeší. Problému se můžeme skutečně zbavit zacílením na jeho příčinu, podpořením zdravého trávení a správných návyků před, při a po jídle. S věkem žaludeční kyselost klesá, zatímco výskyt refluxu a pálení žáhy se s věkem zvyšuje.

Léky pálení žáhy utlumíme, ale snížíme přítomnost důležitých žaludečních kyselin a dostáváme se do začarovaného kruhu potíží. Správná žaludeční kyselost je totiž zcela nezbytná pro správné trávení, následné vstřebávání a využití různých minerálů, vitamínů a bílkovin. Bez dostatečné žaludeční kyselosti důležité látky z jídla nestrávíme, nevstřebáme a nevyužijeme. Ano, tím chci říct, že živiny jdou z talíře do záchodu. Například dochází k poklesu hladin hořčíku (hypomagnesémii) a pro jeho doplnění je nutné léky přestat užívat. Přidáním hořčíku třeba v doplňku tedy nestačí.

Reflux, pálení žáhy: co s tím. Pomůžou léky? WUGI blog

Při užívání léčiv potlačujících žaludeční kyselinu dochází ke zvýšení rizika pro:

  • infekce trávicího traktu,
  • přerůstání bakterií do tenkého střeva - SIBO (z angl. small intestinal bacterial overgrowth),
  • zlomenin kostí,
  • mrtvice a infarktů, narušení funkce cév,
  • a potíže spojené s hypomagnesémií (únava, svalová únava, křeče, napětí a vnitřní neklid, zhoršení vyprazdňování atd.).

Léky potlačující žaludeční kyselost mají své místo v případě akutních onemocnění, jako je vředové onemocnění, není to však řešení na pálení žáhy z důvodu moderního stravování. Z dlouhodobého hlediska je třeba počítat se všemi vedlejšími a nežádoucími účinkami, které jsou potvrzeny studiemi.

Co způsobuje reflux případně pálení žáhy

Mezi žaludkem a jícnem se nachází tzv. dolní jícnový svěrač, což je zjednodušeně kroužek ze svalů, který se uzavírá a otevírá tak, aby propouštěl jídlo dolů do žaludku a bránil zpětnému toku žaludečního obsahu nahoru do jícnu. Pokud se jícnový svěrač úplně neuzavírá nebo uvolňuje své sevření, když nemá, může dojít k návratu žaludečního obsahu (jeho kyselé šťávy, jídla) do jícnu. Jícnová sliznice není stavěna tak jako žaludeční, aby kyselý obsah snesla, a tak z jedním z projevů refluxu je pálení žáhy.

Co narušuje funkci jícnového svěrače

Problém je zvýšený intraabdominální tlak (tlak uvnitř břicha) a nesprávná funkce z důvodu dráždění příliš kořeněným, tučným a průmyslově upravovaným (zejm. smaženým) jídlem. Co zhoršuje reflux a pálení žáhy?

  • Přejídání se, nadváha a obezita.
  • Zpomalené žaludeční vyprazdňování.
  • Nadmíra pálivého a tučného jídla (zejm. průmyslové tuky, smažené, fast food), nadmíra kofeinu.
  • Ulehnutí po jídle, ohýbání se po jídle a zvedání těžkých věcí.
  • Nedostatečné žvýkání jídla, zhoršené trávení jídla (dává bakteriím prostor stravu fermentovat a tvořit plyn).
  • Přemnožení bakterií v tenkém střevě (SIBO, syndrom bakteriálního přerůstání do tenkého střeva).
  • Ke zvyšování tlaku dochází ať už přímo třeba gravitací (když se ohnu). Nebo nepřímo, kdy např. přes nedostatečné žvýkání a špatné trávení dávám prostor bakteriím v tenkém střevě stravu fermentovat a tvořit plyn zvyšující intraabdominální tlak - může nás třeba nadýmat nebo vést k refluxu.
  • Snížená žaludeční kyselost a/nebo enzymatická výbava (a vše spolu souvisí, jak jinak).
  • Špatné držení těla a nevhodný dechový vzorec (postavení bránice vůči pánvi) - při refluxu je vhodné spolupracovat i s fyzioterapeutem.

Co způsobuje reflux - Fastfood, přejídání se a další. WUGI blog

    Špatné návyky při jídle, jako hltání, nepozornost a přejídání, nekvalitní strava, narušení zdravé střevní mikrobioty vedou k narušení procesu trávení a snížení žaludeční kyseliny. Také chronický stres snižuje žaludeční kyselost a produkci trávicích šťáv.

    Snížení kyselosti žaludku: důsledky

    Snížení žaludeční kyseliny vede k narušení procesu trávení makroživin i mikroživin, a to včetně jejich následného vstřebávání. Nedostatečně kyselé prostředí umožňuje tím bakteriím přerůstat do tenkého střeva (SIBO) a rozvojí se střevní dysbióza. Nesprávně strávené živiny mohou být bakteriemi fermentovány a tvoří se plyn, který vede ke zvyšování intraabdominálního tlaku. A jsme zase kde jsme byli. Při nízké žaludeční kyselosti je zásadně narušena obranyschopnost proti patogenům z jídla, může docházet k infekcím a je narušena celková obranyschopnost organismu.

    Žaludeční kyselost klesá:

    • s věkem,
    • při chronickém stresu,
    • při konzumaci nevhodných potravin,
    • při poškození žaludeční sliznice (např. po vředech),
    • např. při infekci Helicobacterem,
    • při užívání léčiv na potlačení žaludeční kyselosti, jako jsou inhibitory protonové pumpy (IPP).

    Pokud hltáme jídlo, nesoustředíme se na něj (např. sledování televize) nebo nám stres nedovolí si jej vychutnat, je snížená schopnost žaludku produkovat dostatek trávicích šťáv - žaludeční kyselost klesá. Tím je narušeno trávení živin a -> funkce celého těla. Nejsme to, co jíme, ale to, co dokážeme v těle správně vstřebat a využít.

    Článek: 4 jednoduchá pravidla, jak na zdravé stravování

    4 jednoduchá pravidla, jak na zdravé stravování - WUGI blog

    Žaludeční kyselost je pro zdraví zcela klíčová

    Co se děje, pokud užíváme léky na snížení žaludeční kyselosti - např. nejčastější inhibitory protonové pumpy (IPP) s koncovkou -prazol, jako je omeprazol, pantoprazol, obchodní názvy Helicid, Omeprazol, Controloc, Emanera a další?

    • Snížením žaludeční kyselosti možná pocítíme úlevu od pálení žáhy, protože se zbavíme kyselosti a žaludeční šťávy přestávají v jícnu pálit - vyřešen je pouze příznak problému (obsah v jícnu pálí), ne jeho příčina (Proč se žaludeční obsah do jícnu vrací?).
    • Je narušeno trávení a následné vstřebávání makroživin (bílkovin, sacharidů).
    • Je narušeno vstřebávání mikroživin, jako je hořčík, železo, zinek, vitamin B9, B12 a další.
    • Je snížená obranyschopnost proti patogenům v jídle, dochází k narušení střevní mikrobioty (rozvoj dysbiózy) a infekcím (salmonelóza, kampylobakter, listerie, atd.).
    • Dochází k množení bakterií v tenkém střevě (rozvoji SIBO).
    • SIBO, špatné trávení a průnik patogenů do střeva přispívá k rozvoji zvýšené střevní propustnosti.
    • Zvýšený počet bakterií v tenkém střevě (SIBO) soutěží s námi o živiny a brání jejich vstřebávání do těla.

    Jednodušeji řečeno se vyskytují různé trávicí obtíže, může docházet k častějším střevním infekcím, průjmům, deficitům živin v organismu a je podkopána tělesná imunita.

    Tyto léky - IPP - byly určeny pouze pro krátkodobou terapii obtíží. Praxe je jiná, IPP lékaři předepisují svým pacientům na měsíce a roky, čímž zcela vyřadí funkci žaludku, který má být kyselý (jako ty okurky od profesora Rhona z Bubenče ;)).

    Řešením příznaků refluxu své potíže prohlubujeme

    Čím déle snížená žaludeční kyselost trvá, tím více může docházet k rozvoji SIBO, tím více se narušuje trávení a využitelnost živin a prohlubuje se narušení funkce celého těla. Nízká žaludeční kyselost je spojena s vyšším rizikem pro zánětlivé střevní onemocnění, syndrom dráždivého tračníku i alergiemi. Chci říct - tudy ne.

    Tak kudy - řešit příčiny refluxu

    Cestou řešení příčiny. Reflux může být opravdu nepříjemný a říká nám, že něco děláme špatně. Proto je potřeba podívat se na proces trávení, optimalizovat ho, podpořit ho, volit správné potraviny, pamatovat na režimová opatření, aby nedocházelo ke zvýšení intraabdominálního tlaku a je-li problémem SIBO či infekce Helicobakterem - vyřešit je.

    Léčba a předcházení refluxu a pálení žáhy

    Režimová opatření:

    • Nepřejídejte se, po jídle si nelehejte, neohýbejte se a nezvedejte nic těžkého.
    • Zpomalte. Jezte v klidu a důkladně žvýkejte. Opravdu důkladně. Opravdu, opravdu důkladně.
    • Nepijte při jídle příliš tekutin (zvyšujete objem žaludku a tlak, ředíte žaludeční kyselinu).
    • Soustřeďte se na jídlo. Žádné telefony, maily, televize. Za prvé když se člověk soustředí na zprávy, tak žaludek netvoří dostatek šťáv pro trávení, za druhé mozku pomaleji dochází, že už jsme se najedli dost a máme přestat jíst. (Důležité také v případě, že potřebujete snížit hmotnost.)
    • Nejezte pořád. Mezi jídly dělejte minimálně 3 - 5 hodinové pauzy, aby žaludek měl čas jídlo strávit a připravit se na další. Celodenní pastvu nechme býložravcům se 4 žaludky.
    • Už jsem říkala, že máte jídlo důkladně žvýkat? Tak ještě jednou. Žvýkejte.

      Jídlo a pomůcky:

      • Volte snadno stravitelné pokrmy pro vás - jídlo správně upravujte, vařte, mixujte (a i přesto důkladně kousejte), před vařením také správně dlouho namáčejte, nakličujte, fermentujte. Neplácejte páté přes deváté a jídla zjednodušte.
      • Do jídla přidávejte koření podporující trávení - zázvor, oregano, fenykl, kmín, saturejka atd.
      • Před jídlem si dejte jablečný ocet (1 - 2 čajové lžičky do cca 150 ml sklenice vody, vypijte brčkem kvůli ochraně zubní skloviny) - podpoříte tím trávení, navíc působí příznivě proti SIBO a podporuje zdravou střevní mikrobiotu. Nebo 100 ml teplého zázvorového čaje, který příznivě startuje trávení. Nepijte moc - záleží taky, zda jíte polévku nebo suchý pokrm. Nepijte studené nápoje.
      • Jezte fermentované potraviny, jsou bohaté na probiotické bakterie, enyzymy a kyseliny, které podporují trávení. Stačí i 1-2 lžíce k jídlu, třeba kysaného zelí nebo kimchi. Pokud s fermentovanými potravinami začínáte a zelí by vás nadýmalo či prohánělo, začněte jen se lžičkou šťávy z kysaného zelí, aby si tělo postupně navyklo. Můžete si dát k jídlu také malou sklenici probiotického vodního kefíru podporující trávení.
      • Zkuste byliny na trávení, jako je směs DigestPlus nebo ve formě tinktury Elixír na trávení.
      • Pokud je trávení výrazně narušeno, doporučuji zakoupit kvalitní trávicí enzymy, případně i Betain HCl pro úpravu žaludeční kyselosti. Trávicí enzymy pak užívat s každým větším jídlem. Vhodné je také zamyslet se nad úpravou jídelníčku (dočasná eliminační dieta, snížení konzumace FODMAP - dočasně! apod.).

      Fermentované nápoje pomáhají trávení a při pálení žáhy. Vodní kefír WUGI

        Může být žaludeční kyselost vyšší?

        Ano, velmi ojediněle je žaludeční kyselost opravdu vyšší – jedná se o Zollinger-Ellisonův syndrom, což je hypersekrece žaludku vlivem tumoru. U drtivé většiny lidí je třeba reflux a pálení žáhy řešit jinak, než pouhým potlačováním symptomu.

        Pokud potřebujete poradit s výběrem či dávkováním produktů, napište mi do poradny.

        Mgr. Anna Fabiánová

        Farmaceutka a terapeutka funkční výživy

        Zdroje:

        Institute of functional medicine, Chriss Kresser

        https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(03)00073-8/abstract

        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1432731/

        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8475926

        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21512761

        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24575877

        https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bcp.13205

        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28770351

        https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0124653

        https://bmjopen.bmj.com/content/7/6/e015735

        https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0168618