Pikantní dýňovo batátová polévka
Potřebujete se trochu zahřát a sluneční paprsky ještě moc nehřejí? Pak doporučujeme lahodnou dýňovo batátovou polévku. Je lehce pikantní, nádherně voní a skvěle chutná. Batáty i dýně mají nižší glykemický index než klasické brambory, jsou proto vhodnější pro lidi s cukrovkou, nadváhou a metabolickým syndromem. Polévka je bohatým zdrojem betakarotenu, vitamínu B6, hořčíku, draslíku, mědi, zinku i selenu. Díky kefíru získáte probiotika a pomůžete nastartovat správnou funkci zažívání.
Ingredience
- 200 ml domácího mléčného příp. kokosového* kefíru
- 1 polévkovou lžíci ghee (přepuštěného másla)
- 1 cibule nakrájená najemno
- půl hrnku na kostky nakrájeného celeru
- 3 stroužky česneku, nasekaného najemno
- 1 malá dýně (hokkaido, muškátová nebo máslová), nakrájené na kostky
- 2 oloupané batáty, nakrájené na kostky
- 4 hrnky vývaru (pokud máte vývaru méně, přidejte vodu a pro dochucení přidejte sušené polévkové koření)
- 1 čajová lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
- nové koření, muškátový oříšek, sůl, pepř
- 1 - 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
Postup
- V hrnci na ghee osmahněte cibuli, po chvilce přidejte celer a míchejte, dokud zelenina trošku změkne a cibulka zesklovatí. Poté přidejte česnek a krátce orestujte.
- Přidejte ostatní zeleninu nakrájenou na kostičky, zalijte vývarem a přidejte koření. Pokud není zelenina zcela ponořena ve vývaru, přilijte vodu.
- Hrnec přiklopte pokličkou, přiveďte k varu a vařte 30 – 45 minut do změknutí zeleniny (záleží na velikosti kousků).
- Poté hrnec odstavte z plotny a zeleninu rozmixujte do krémové konzistence. Přidejte citrónovou šťávu a dle chuti med. Hotovou polévku nechte alespoň 30 minut zchladit.
- Jakmile není polévka horká, vmíchejte mléčný nebo kokosový kefír (není vhodné vmíchávat kefír do horké polévky, protože byste tím zabily prospěšná probiotika). Polévku ochutnejte a dosolte dle potřeby.
Trávení friendly/vhodné pro tyto diety:
bezlepkové, bez laktózy*, vegan*, Paleo (předpokladem pro Paleo je BIO mléko od krav pasených na trávě)