Pikantní dýňovo batátová polévka

Pikantní dýňovo batátová polévka

Potřebujete se trochu zahřát a sluneční paprsky ještě moc nehřejí? Pak doporučujeme lahodnou dýňovo batátovou polévku. Je lehce pikantní, nádherně voní a skvěle chutná. Batáty i dýně mají nižší glykemický index než klasické brambory, jsou proto vhodnější pro lidi s cukrovkou, nadváhou a metabolickým syndromem. Polévka je bohatým zdrojem betakarotenu, vitamínu B6, hořčíku, draslíku, mědi, zinku i selenu. Díky kefíru pomůže nastartovat správnou funkci zažívání.

Ingredience

  • 200 ml domácího mléčného příp. kokosového* kefíru
  • 1 polévkovou lžíci ghee (přepuštěného másla) nebo másla
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • půl hrnku na kostky nakrájeného celeru
  • 3 stroužky česneku, nasekaného najemno
  • 1 malá dýně (hokkaido, muškátová nebo máslová), nakrájené na kostky
  • 2 oloupané batáty, nakrájené na kostky
  • 4 hrnky vývaru (pokud máte vývaru méně, přidejte vodu a pro dochucení přidejte sušené polévkové koření)
  • 1 čajová lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • nové koření, muškátový oříšek, sůl, pepř
  • 1 - 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • dle chuti můžete přidat i med

Jak na to

  1. V hrnci na ghee nebo másle osmahněte cibuli, po chvilce přidejte česnek a celer a míchejte, dokud zelenina trošku změkne a cibulka zesklovatí.

  2. Přidejte ostatní zeleninu nakrájenou na kostičky, zalijte vývarem a přidejte koření. Pokud není zelenina zcela ponořena ve vývaru, přilijte vodu.

  3. Hrnec přiklopte pokličkou, přiveďte k varu a vařte 30 – 45 minut do změknutí zeleniny (záleží na velikosti kousků).

  4. Poté hrnec odstavte z plotny a zeleninu rozmixujte do krémové konzistence. Přidejte citrónovou šťávu a dle chuti med. Hotovou polévku nechte alespoň 30 minut zchladit.

  5. Jakmile není polévka horká, vmíchejte mléčný nebo kokosový kefír (není vhodné vmíchávat kefír do horké polévky, protože byste tím zabily prospěšná probiotika). Polévku ochutnejte a dosolte dle potřeby.

Trávení friendly/vhodné pro tyto diety:

bezlepkové, bez laktózy*, vegan*, Paleo (předpokladem pro Paleo je BIO mléko od krav pasených na trávě)

Wugi výzva

Jarní Wugi výzva je tu proto, aby vám pomohla nastartovat zažívání. Každý den přibude nový recept s vodním nebo mléčným kefírem, který je skvělý pro činnost našich střev. Užijte si nové chutě v jídelníčku, zapojte se do soutěží, motivujte ostatní a vyhrajte balíčky od WUGI. 

Chci se zapojit

Jarní WUGI výzva