Tyhle univerzální palačinky poslouží jako základ na sladkou i slanou verzi. Sladkou palačinku doplňte ovocem, smetanou, kokosem a nezapomeňte na kvalitní protein nebo kolagen pro dostatek bílkovin. Náš nejoblíbenější recept jsou plněné palačinky šunkou a sýrem.

Potřebujete na 2 porce

  • 100 ml mléčného kefíru 
  • 50 g celé pohanky
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce ghí
  • 100 g kvalitní šunky
  • 40 g sýru
  • ředkvičky, paprika, okurek
  • 2 lžíce mléčného kefíru
  • 4 lžíce kysané smetany nebo creme fraiche
  • čerstvé nebo sušené bylinky
  • 1 lžička kvalitní hořčice
  • pár kapek citronu

Postup

  1. Pohanku večer smíchejte se 100 ml kefíru a nechte přes noc zakrytou na lince fermentovat.
  2. Ráno rozmixujte spolu s vejci, osolte a opepřete. Rozpalte nerezovou pánev 2 minuty a poté přidejte lžíci ghí. Rozprostřete po celé pánvi ghí a smažte palačinky.
  3. Postupně zpracujte celé těsto. Vyjde asi na 6 menších palačinek.
  4. Smíchejte 2 lžíce kefíru, kysanou smetanu, hořčici, opepřete, osolte a přidejte oblíbené bylinky.
  5. Hotové palačinky rozdělte na dva talíře, potřete dipem, ozdobte šunkou, zastrouhejte sýrem, přidejte nakrájenou zeleninu a zakápněte citronem.

Autorka receptu:

Tereza Marečková