Pohankové palačinky na slano
Tyhle univerzální palačinky poslouží jako základ na sladkou i slanou verzi. Sladkou palačinku doplňte ovocem, smetanou, kokosem a nezapomeňte na kvalitní protein nebo kolagen pro dostatek bílkovin. Náš nejoblíbenější recept jsou plněné palačinky šunkou a sýrem.
Potřebujete na 2 porce
- 100 ml mléčného kefíru
- 50 g celé pohanky
- 2 vejce
- sůl, pepř
- 1 lžíce ghí
- 100 g kvalitní šunky
- 40 g sýru
- ředkvičky, paprika, okurek
- 2 lžíce mléčného kefíru
- 4 lžíce kysané smetany nebo creme fraiche
- čerstvé nebo sušené bylinky
- 1 lžička kvalitní hořčice
- pár kapek citronu
Postup
- Pohanku večer smíchejte se 100 ml kefíru a nechte přes noc zakrytou na lince fermentovat.
- Ráno rozmixujte spolu s vejci, osolte a opepřete. Rozpalte nerezovou pánev 2 minuty a poté přidejte lžíci ghí. Rozprostřete po celé pánvi ghí a smažte palačinky.
- Postupně zpracujte celé těsto. Vyjde asi na 6 menších palačinek.
- Smíchejte 2 lžíce kefíru, kysanou smetanu, hořčici, opepřete, osolte a přidejte oblíbené bylinky.
- Hotové palačinky rozdělte na dva talíře, potřete dipem, ozdobte šunkou, zastrouhejte sýrem, přidejte nakrájenou zeleninu a zakápněte citronem.
Autorka receptu:
Tereza Marečková