Polévky jsou úžasný pokrm. A červená řepa jakbysmet. Dodá nám široké spektrum živin, vitamínů a minerálů. Řepa obsahuje červená barviva betalainy, která mají protizánětlivé účinky, podporuje zdraví trávicího traktu, vlákninou krmí náš střevní mikrobiom, dokáže snižovat vysoký krevní tlak, zvyšuje průtok krve mozkem a podporuje kognitivní funkce, zvyšuje sportovní výkonnost, podporuje funkci mitochondrií (našich továren na energii) a zlepšuje využití kyslíku tkáněmi. Polévku podáváme přelitou domácím kefírem nebo s domácím probio tvarohem. 

Potřebujte (velký hrnec, cca 7 - 8 porcí)

  • 1 litr vývaru (zeleninový / masový / maso-kostní)
  • cca 750 ml vody
  • 1 - 2 středně velké brambory
  • 4 červené řepy
  • 2 mrkve
  • 1 menší petržel
  • kousek celeru
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce ghí / sádla nebo kokosového oleje
  • sůl, pepř
  • trochu mletého kmínu
  • tymián (nebo bazalku)
  • domácí mléčný kefír nebo náš hustší domácí kefírový tvaroh/sýr (místo smetany) na servírování

Postup

Do hrnce dejte ghí/sádlo nebo kokosový olej, rozehřejte, vhoďte cibuli a pár mnut restujte (lehce do zlatova). Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel a opět chvilku restujte. Poté vhoďte česnek nakrájený na drobno a minutku míchejte, aby se rozvoněl. Poté podlijte vývarem a vodou, přidejte na kostky nakrájené brambory a řepu. Povařte cca 20 minut do změknutí a rozmixujte.

Polévku dejte do talířů a přidejte domácí mléčný kefír. 

Dobrou chuť!