Pomazánka z fermentované černé čočky belugy
Veganská čočková pomazánka s mrkví a žampiony, která je snadno stravitelná díky fermentaci čočky. Ostatně vodní kefír je skvělý pomocník při fermentaci jakékoliv luštěniny či obiloviny. A pokud vodní kefír nemáte, použijte na fermentaci klidně syrovátku z mléčného kefíru.
Potřebujete na 2–4 porce
- 50 ml vodního kefíru
- 100 g čočky beluga
- 250 ml vody
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 6–8 žampionů
- sůl a pepř
- 3 stroužky česneku
- 1 lžičku majoránky
- 2 lžičky vinného octu
- zelenina k podávání
- pečivo nebo bezlepkové krekry
Postup
- Čočku propláchněte pod tekoucí vodou, poté dejte do misky, zalijte vodou, vodním kefírem a nechte přes noc na lince fermentovat.
- V kastrolu si rozehřejte olivový olej a přidejte na malé kostičky cibuli, mrkev a restujte, po chvilce přidejte i žampiony na plátky. Všechno spolu orestujte a přidejte slitou čočku. Opražte a podlijte vodou, tak aby byla čočka téměř celá ponořená. Duste asi 15 minut, dokud není mrkev i čočka měkká. Namáčením se doba vaření výrazně zkracuje.
- Do mixéru dejte čočku, sůl, pepř, ocet, prolisovaný česnek, majoránku a mixujte do hladka. V případě potřeby zřeďte vodou.
- Podávejte se zeleninou, kváskovým chlebem nebo bezlepkovými krekry.
- Pokud se jedná o hlavní chod, doplňte kvalitními bílkovinami (např. vejce, maso, ryba, sýr).
Autorka receptu:
Tereza Marečková