Veganská čočková pomazánka s mrkví a žampiony, která je snadno stravitelná díky fermentaci čočky. Ostatně vodní kefír je skvělý pomocník při fermentaci jakékoliv luštěniny či obiloviny. A pokud vodní kefír nemáte, použijte na fermentaci klidně syrovátku z mléčného kefíru.

Potřebujete na 2–4 porce

  • 50 ml vodního kefíru 
  • 100 g čočky beluga
  • 250 ml vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 6–8 žampionů
  • sůl a pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžičku majoránky
  • 2 lžičky vinného octu
  • zelenina k podávání
  • pečivo nebo bezlepkové krekry

Postup

  1. Čočku propláchněte pod tekoucí vodou, poté dejte do misky, zalijte vodou, vodním kefírem a nechte přes noc na lince fermentovat.
  2. V kastrolu si rozehřejte olivový olej a přidejte na malé kostičky cibuli, mrkev a restujte, po chvilce přidejte i žampiony na plátky. Všechno spolu orestujte a přidejte slitou čočku. Opražte a podlijte vodou, tak aby byla čočka téměř celá ponořená. Duste asi 15 minut, dokud není mrkev i čočka měkká. Namáčením se doba vaření výrazně zkracuje.
  3. Do mixéru dejte čočku, sůl, pepř, ocet, prolisovaný česnek, majoránku a mixujte do hladka. V případě potřeby zřeďte vodou.
  4. Podávejte se zeleninou, kváskovým chlebem nebo bezlepkovými krekry.
  5. Pokud se jedná o hlavní chod, doplňte kvalitními bílkovinami (např. vejce, maso, ryba, sýr).

Autorka receptu:

Tereza Marečková