Pomerančovo kurkumové smoothie z kokosového kefíru
Kurkuma má vynikající protizánětlivé účinky, je skvělým antioxidantem a významně podporuje mozkové kognitivní funkce, zejména u starších lidí. Příznivě působí na složení střevního mikrobiomu, u autoimunitních onemocnění a pomáhá léčit syndrom zvýšené střevní propustnosti. V kombinaci s pomerančem a kefírem je navíc opravdu moc dobrá. Aby se kurkumin (curcumin), aktivní látka z kurkumy, mohla v organismu vstřebat a pozitivně působit v celém těle, dává se do kombince s látkami piperin a quercetin.
Ingredience na 1 porci
- 200 ml kokosového kefíru připraveného z kokosové vody
- 1 pomeranč
- ½ banánu
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- dle chuti med
Jak na to
Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte.
Tip
Smoothie neobsahuje zdroje bílkovin, není tedy vhodné jako plnohodnotné jídlo - snídaně nebo svačina. Pro delší pocit zasycení přidejte bílkoviny - kolagen, protein nebo kvalitní mléčný výrobek, jako tvaroh či skyr.
Vhodné pro tyto diety: bezlepkové, bez laktózy, vegan, Paleo, Autoimunitní protokol (AIP)