Probiotická pomazánka z čerstvého kefírového sýru a červené řepy
Člověk se učí být vděčný za to, když se mu nedaří, učí se a mohou vzniknout úžasné věci :) Tohle je případ, kdy se nám kefír nechtěně sráží - přefermentuje a odděluje se kefírový tvaroh a syrovátka. Tohle je tedy takový ten recept, kdy něco smícháte, zapomenete na to a ještě budete za superkuchaře! A mikrobiom bude slintat štěstím.
Potřebujete:
- 250 g kefírového sýru - recept zde NEBO mléko, wugi mléčné kefírové kultury a chvilku času
- 1 řepa uvařená (příp. lze zjednodušit recept přidáním 2 lžic lyofilizované řepy)
- 100 ml balsamico octa NEBO citrónovou šťávu
- 1 lžíce medu
- sůl, pepř
- rukola na ozdobu
Postup:
- Pokud máte kefírový sýr hotov, skočte na bod 3. Pokud jej ještě nemáte: smíchejte mléko s kefírovými kulturami podle návodu a nechte fermentovat. Za cca 2 dny vám vznikne kefír a když jej necháte fermentovat déle (zapomenete na něj, jak se často stává :)), kefír se začne srážet. Přesně to chceme.
- Po vysrážení nechte z kefíru vykapat syrovátku: vylijte vysrážený kefír na sítko vyložené utěrkou nebo plátýnkem a nechte několik hodin vykapávat. Nejdříve vám vznikne kefírový tvaroh o řidší konzistenci, čím déle necháte vykapávat, tím hustší tvaroh/kefírový sýr budete mít.
- Kefírový sýr, který vám zůstal v utěrce, si dejte do misky. Do mixéru odeberte 250 g kefírového sýru, uvařenou řepou, přidejte sůl, pepř (můžete dochutit na závěr dle vaší chuti), 1 lžíci medu a 100 ml balzamico octa nebo citrónové šťávy.
- Pokud byste chtěli pomazánku hustší, kefír nechte vykapávat déle a řepu nemixujte, ale nastrouhejte na jemno a vymačkejte z ní přebytečnou šťávu, následně ji pak s kefírovým sýrem jen smíchejte - nemixujte.
- Podávejte na kváskovém chlebu s rukolou Dobrou chuť!