Člověk se učí být vděčný za to, když se mu nedaří, učí se a mohou vzniknout úžasné věci :) Tohle je případ, kdy se nám kefír nechtěně sráží - přefermentuje a odděluje se kefírový tvaroh a syrovátka. Tohle je tedy takový ten recept, kdy něco smícháte, zapomenete na to a ještě budete za superkuchaře! A mikrobiom bude slintat štěstím.

Potřebujete:

Postup:

  1. Pokud máte kefírový sýr hotov, skočte na bod 3. Pokud jej ještě nemáte: smíchejte mléko s kefírovými kulturami podle návodu a nechte fermentovat. Za cca 2 dny vám vznikne kefír a když jej necháte fermentovat déle (zapomenete na něj, jak se často stává :)), kefír se začne srážet. Přesně to chceme.
  2. Po vysrážení nechte z kefíru vykapat syrovátku: vylijte vysrážený kefír na sítko vyložené utěrkou nebo plátýnkem a nechte několik hodin vykapávat. Nejdříve vám vznikne kefírový tvaroh o řidší konzistenci, čím déle necháte vykapávat, tím hustší tvaroh/kefírový sýr budete mít.
  3. Kefírový sýr, který vám zůstal v utěrce, si dejte do misky. Do mixéru odeberte 250 g kefírového sýru, uvařenou řepou, přidejte sůl, pepř (můžete dochutit na závěr dle vaší chuti), 1 lžíci medu a 100 ml balzamico octa nebo citrónové šťávy.
  4. Pokud byste chtěli pomazánku hustší, kefír nechte vykapávat déle a řepu nemixujte, ale nastrouhejte na jemno a vymačkejte z ní přebytečnou šťávu, následně ji pak s kefírovým sýrem jen smíchejte - nemixujte.
  5. Podávejte na kváskovém chlebu s rukolou  Dobrou chuť!