Probiotika, prebiotika a postbiotika: proč jsou důležitá

Probiotika, prebiotika a postbiotika: proč jsou důležitá

Probiotika, prebiotika a postbiotika.To je zase odborných pojmů, že. Tyhle ale fakt stojí za to znát! Jsou velmi důležité pro naše zdraví, všechny souvisí se zdravím střev, imunitou, ale hlavně, taky s dobrým jídlem :) Jaký je mezi nimi rozdíl a kde je najdeme se dočtete v článku.

Probiotika, prebiotika, postbiotika – co je co a k čemu v našem těle slouží

Probiotikum

Probotika jsou živé mikroorganismy, které jsou prospěšné pro naše tělo. Příznivě ovlivňují střevní mikrobiotu, podporují imunitní systém, pomáhají trávení, brání rozmnožování nežádoucích bakterií a mnohé další. Pozitivním ovlivněním mikrobioty se totiž ovlivňuje funkce celého těla, včetně naší mysli. Probiotika jsou součástí „živých“ potravin, jako je kysané zelí, mléčný, vodní a kokosový kefír, kvašené okurky, kombucha, jogurt, kimchi atd.. Jedná se tedy o potraviny, které podstoupily mikrobiální kvašení (fermentaci) a nebyly sterilovány nebo do nich nebyly přidány siřičitany – ty by totiž probitické bakterie usmrtily. Běžné kysané zelí z obchodu je takto ošetřeno, pokud by totiž fermentační proces nebyl takto zastaven, docházelo by k tvorbě oxidu uhličitého, ve sklenicích by stoupal tlak a hrozila by jejich exploze.

Dříve jsme také byli více v kontaktu s půdními bakteriemi (probiotika z půdy), např. při konzumaci ovoce a zeleniny ze zahrádky. Dnes je jejich konzumace silně omezena – nejen, že trávíme méně času na zahrádkách a polích a pojídání plodin stylem „utrhnu a sním“ je méně častá, tak také kvůli používaní chemických hnojiv a pesticidů, které půdní bakterie, a posléze i náš mikrobiom, zabíjí.

Nejlepší je konzumovat probiotika v kvalitním jídle a ze zdravé (bio) půdy. Při problémech či užívání antbiotik je vhodné zvolit i kvalitní doplňky stravy s probiotiky – a začít s jejich užíváním již během antibiotické terapie, aby nedošlo k rozvoji dysbiózy. Probiotika užívejte vždy s minimálně 3 hodinovým odstupem od antibiotik a během léčby i po pamatujte na co nejvyšší podporu zdraví střev a vaší střevní mikrobioty.

Potravou pro probiotika jsou prebiotika. Bez nich by umřely hlady. Jejich konzumace je proto nezbytná pro udržení zdravé střevní mikroflóry (mikrobioty).

Prebiotikum

Prebiotika neboli prebiotická vláknina jsou potravou pro probiotika. Jedná se o typ rozpustné vlákniny, kterou naše tělo neumí strávit, avšak bakterie se na ní doslova pasou. Prebiotika jsou tvořena určitými druhy rostlinných sacharidů (složitých cukrů) a nachází se např. v ovoci, zelenině, luštěninách, avokádu, celozrnných potravinách, ořeších a semínkách. Bohatým zdrojem prebiotik je cibule, česnek, chřest, pórek, topinambur, brukvovitá zelenina, jako je brokolice, květák, kapusta a další. Jelikož tyto jmenované potraviny častěji způsobují nadýmání – zejména pokud člověk upravuje svůj jídelníček a není zvyklý konzumovat vyšší množství vlákniny – vhodným zdrojem prebiotik může být bobulovité ovoce, jako borůvky, maliny či ostružiny, chia semínka, avokádo nebo předem namáčené ořechy a semínka.

Pokud nejste na konzumaci vlákniny zvyklí (tedy na konzumaci vyššího množství zeleniny, ovoce či celozrnných obilovin), zařazujte tyto potraviny postupně, používejte proti-nadýmavé koření, jako je kmín, saturejka, fenykl či anýz, a volte vhodnou úpravu potravin – vařená zelenina, dlouhé namáčení luštěnin, fermentované (kvašené) pokrmy nebo celozrnný chléb z kvásku (ne z kvasnic).

Prebiotická vláknina je přeměňována na různé důležité bioaktivní látky (postbotika), jako SCFA (mastné kyseliny s krátkým řetězcem), enzymy, organické kyseliny, vitamíny a další, tedy látky, které vykonávají v našem organismu nezastupitelnou roli.

Při zdravém jídelníčku bohatém na rostlinné potraviny není třeba prebiotika užívat ve formě doplňků stravy. Jako zdroj prebiotik je vždy vhodnější přirozená potravina (zelenina, ovoce apod.).

Postbiotikum

Postbiotika jsou bioaktivní látky vznikající činností prospěšných bakterií (probiotik), které se běžně nachází v našem trávicím traktu, a také zbytky buněk těchto prospěšných bakterií. Postbiotika celou řadou účinků: pozitivně ovlivňují střevní prostředí, naši imunitu, potlačují růst nepřátelských bakterií, mají protizánětlivé účinky, podporují regeneraci buněk, zlepšují trávení a mnoho dalšího. Postbiotika vznikají během fermentace (kvašení, kysání) – tedy při fermentaci potravin nebo přímo v našich střevech fermentací strávené potravy.

Dříve člověk více využíval proces fermentace pro přípravu tradičních potravin – kysané zelí, kvašené okurky, mléčný kefír, kimchi apod. bohatých na postbiotika. Dnes je naopak spousta potravin sterilizováno (debacilováno – zbaveno bakterií, probiotik, a tudíž i vznikajících postbiotik), a proto je vhodné se v jídelníčku zaměřit na kvalitní živé probiotické potraviny bohatá na postbiotika – jako je právě nesterilované kysané zelí (bez siřičitanů), kvašené zelí (také nesterilizované či bez siřičitanů), domácí mléčné kefíryvodní kefíry nebo kokosové kefíry, kombuchu či jogurty. Tyto potraviny příznivě ovlivňují střevní mikrobiotu, trávení a náš imunitní systém.

Pamatujte, že pro podporu zdraví jsou vždy lepší kvalitní potraviny, nežli doplňky stravy. Zároveň mohou v životě přijít situace, které vaše tělo nezvládá, vy některé potraviny nekonzumujete (ryby, mořské řasy či živočišné produkty v případě veganství) a potřebuje je doplnit, nebo zrovna užíváte antibiotika a potřebujete větší podporu, než trochu kvašené zeleniny nebo kefíru. Vyhledávejte kvalitní potraviny, avšak zároveň respektujte tato období, kdy vaše tělo potřebuje víc a v případě potřeby vyhledejte kvalitní formy doplňků stravy.

Oslavujte své zdraví každý den!

Zkuste to chutně třeba s: 

Dobrou chuť!

Probiotika, prebiotika a postbiotika a naše zdraví. WUGI kefírové smoothie