Proč preferovat přirozená probiotika oproti kapslím?
Je těžké se vyznat v nabídce fermentovaných potravin. Které potraviny jsou opravdu probiotické a které se tak pouze tváří díky (ne)vhodně zvoleným obalům výrobců? Nenechte se napálit hezkou reklamou a udělejte si v tom jednou provždy jasno. V tomto článku se podíváme na výhody přirozených probiotik, rozdíl mezi probiotickými potravinami a fermentovanými výrobky a kdy je vhodné sáhnout po probiotikách v kapslích.
Co jsou přirozená probiotika
Přirozená probiotika jsou prospěšné mikroorganismy, které se nacházejí ve fermentovaných živých potravinách. Tyto potraviny neprošly tepelnou úpravou – pasterizací nebo jim nebyly přidány konzervační látky, jako jsou siřičitany. Přirozená probiotika jsou důležitá pro zdraví střevního mikrobiomu a celkovou pohodu.
K čemu jsou probiotika dobrá?
Probiotika mají pozitivní vliv na mikrobiom, což má za následek zlepšení imunity a trávení. Jsou skvělé při prevenci nebo terapii autoimunitních onemocnění. Působí jako ochrana před alergiemi a také při prevenci nebo při snížení hladiny cholesterolu. Probiotika působí jako podpora psychických funkcí, podporují kvalitu spánku i dobrou náladu.
Proč preferovat přirozená probiotika?
Živé potraviny a nápoje bohaté na přirozená probiotika nejsou pouze zdrojem probiotik, ale také dalších prospěšných látek, které probiotika do potravin přirozeně přinášejí, jako jsou postbiotika, prebiotika, vitamíny a minerály. Proto jsou tyto potraviny jedinečným přirozeným balíčkem, který prospívá vašemu tělu.
Rozmanitost probiotických bakterií ze stravy
Různé potraviny jsou bohaté na různé druhy probiotických kmenů, které přispívají k velké rozmanitosti mikrobiomu, což je klíčové pro celkové zdraví. Například jogurt obsahuje pouze dva druhy bakterií, ale mléčný kefír je probioticky mnohem bohatší. Střídáním probiotických nápojů a potravin zajistíte velmi rozmanité bakterie pro vaše střevo.
Mezi probiotické potraviny řadíme:
- kysané zelí, kimchi a jinou kvašenou zeleninu neošetřenou pasterizací a bez siřičitanů,
- kefíry – vodní, mléčný nebo kokosový,
- kombuchu,
- jogurty,
- kvašené okurky,
- natto
- a také různé probiotické dobroty, které si snadno připravíte doma.
Probiotické potraviny nejsou:
- kváskový chléb,
- uvařená ovesná kaše (i když fermentovaná přes noc),
- fermentované limonády ošetřeny pasterizací (i když s obrázky bakterií na obale),
- kysané zelí ve sklenici nebo v sáčku ze supermarketu,
- nakládané – zavařované okurky,
- tepelně zpracované sýry a tempeh,
- miso.
Kváskový chléb, kysané zelí ze supermarketu, fermentovaná kaše přes noc, některé sýry a tempeh jsou fermentované výrobky bez probiotik. Díky fermentaci jsou lépe stravitelné a ve stravě mají určitě své místo, i když neobsahují živá probiotika. Ty lehce doplníte jinými potravinami.
Přirozená probiotika vs. kapsle
Z toho vyplývá, že namísto investování do drahých probiotických kapslí je tedy zásadní začlenit do stravy potraviny bohaté na prospěšné bakterie. Kdy je naopak nezbytné sáhnout po probiotikách v kapslích? Doplňky s probiotiky mají své místo zejména v terapii. Například při antibiotické léčbě, průjmu, střevních infekcích a jako prevenci cestovatelského průjmu doporučujeme probiotikum Saccharomyces boulardii, ne laktobacily ani bifidobakterie. Po antibiotické léčbě je pro obnovu síly mikrobiomu vhodná směs Complete Afterbiotics. Pro další doplňky stravy k antibiotické léčbě čtěte náš dřívější článek.
V případě jakýchkoliv dotazů ohledně přirozených probiotik nebo probiotik v kapslích nám neváhejte napsat do poradny. I při doplňování probiotik v kapslích můžete navýšit příjem probiotických potravin kvůli různým kmenům.
Jak přijímat probiotika při kojení?
Při kojení doporučujeme zařadit probiotika především ve stravě matky, jak jsme popsali výše. V případě potíží může maminka doplňovat i probiotika v kapslích, záleží ale na konkrétním zdravotním stavu. Obecně můžeme doporučit směs probiotik s prebiotiky Probiomix. Kojeným dětem není potřeba podávat probiotika navíc, pokud nemají nějaké větší zdravotní potíže, stačí předání probiotik skrz mateřské mléko. Při nutnosti vyhnout se mléčným fermentovaným produktům doporučujeme navýšit nemléčné druhy jako vodní kefír, kombuchu nebo kysané zelí.
Pozor na fermenty v plastových obalech
Fermentace je živý proces, dochází přirozeně k produkci kyselin a ty mohou plastový obal narušovat. Jsme velmi opatrní na jakékoliv plasty, ani obyčejnou vodu nedoporučujeme kupovat v plastu natož pak fermenty. Plast se může uvolňovat do potravin. Vyrábějte si proto fermentované nápoje a potraviny doma ve skle nebo keramických nádobách, případně kupujte farmářské fermenty ve skle.
Kdy probiotika nepomůžou?
Probiotika mají celou řadu benefitů a je skvělé je přijímat. Ačkoli podporují imunitu a mnohé další, nejsou všespásná. Každý z nás má navíc zcela unikátní mikrobiom a tedy reakce na probiotika bude vždy do jisté míry individuální, to znamená, že někomu mohou pomoci více a jinému už tolik ne. Čemu se určitě doporučuji vyhnout jsou balíčky "probiotika na míru", kde vám za velké peníze slibují analýzu střevního mikrobiomu a vytvoření probiotik přesně pro vás. Problém je, že tento typ analýzy je extrémně povrchní a nic vám o vašem mikrobiomu neřekne. Analýza mikrobiomu musí být opravdu důkladná, aby z ní šlo něco vyčíst a s výsledky se pak pracuje komplexně v rámci úprav stravy a životního stylu, nikoli jen podání probiotik. Já moc doufám, že to bude jednou v budoucnu skvělá služba, ale momentálně nejsme tak daleko, aby služba probiotik na míru za ty peníze stála.
Vhodnost přirozených probiotik
Přirozená probiotika z potravin a nápojů mají širokou škálu zdravotních benefitů, dodávají kromě probiotik i spoustu jiných prospěšných látek, jsou levnější než kapsle a můžete si je jednoduše vyrobit doma. Toto přirozené doplňování probiotik a dalších prospěšných látek má blahodárný vliv na vaše celkové zdraví a působí preventivně proti řadě nemocí. Posloužit vám k domácí výrobě, kromě kefírových kultur může i naše Wugi sklenice.
Pokud potřebujete s výběrem či dávkováním doplňků poradit, napište mi do poradny.
Mgr. Anna Fabiánová
Farmaceutka a terapeutka funkční výživy