Správně umixované smoothie je dobré, zasytí, je vitamínovou bombou a obsahuje všechny živiny, které naše tělo potřebuje. Náš dřívější názor na smoothies jsme museli přehodnotit. Nikdy nás nezasytila na dlouho a většinou nechutnala nijak dobře. Naučili jsme se je proto připravovat jinak. V tomto najdete komplexní aminokyseliny, zdravé tuky, vitamíny a minerály ze zeleniny a ovoce, antioxidanty ze superpotravin a probiotika z domácího vodního kefíru. 

Bez kolagenu (slouží jako zdroj aminokyselin, výživa kloubů, kůže) je smoothie veganské.

Potřebujete

  • 150 ml domácího vodního kefíru (veganská bezmléčná alternativa klasického kefíru, chutná příjemně sladko-kysele, jako limonáda, je zdrojem spousty probiotik)
  • 1 zralý banán
  • hrst listového salátu - polníčku
  • 1/4 sladkého jablíčka
  • 1/2 uvařené červené řepy nebo 1 lžička prášku z lyofilizované řepy
  • lžička prášku z Aceroly
  • menší hrst lyofilizovaného ovoce - doporučuji české lesní borůvky nebo broskve
  • 2 lžičky kokosového MCT nebo C8 oleje (tyto kokosové oleje mají skvělé působení na metabolismus, neukládají se, zlepšují výkon a mentální funkce)
  • 1 - 2 lžičky chia nebo konopných semínek
  • 1 odměrka hydrolyzovaného kolagenu (od krav z pastvin krmených trávou) 
  • malá hrst celých mandlí (nebo ořechů dle chuti)

Postup

Všechny ingredience kromě mandlí vložte do mixéru a rozmixujte do hladka. Smoothie přelijte do sklenice a přidejte celé mandle (můžete si je předem přes noc namočit do vody pro lepší stravitelnost).

Celé ořechy přidáváme na konec, aby ve smoothie bylo něco na kousání a donutilo nás to pít smoothie pomaleji a důkladně přitom kousat. Vyprodukujeme tím více slin, podpoříme tak naše trávení a dosáhneme tím i lepšího pocitu zasycení a uspokojení :) Dostatečné žvýkání je prevencí trávicích obtíží, jako je plení žáhy, reflux, nadýmání, těžkostí po jídle a předcházíme tím přejídání. Úžasná pomůcka pro naše trávení!

Dobrou chuť!