Rychlá polévka s fazolemi a vejcem

Dochází vám inspirace na rychlá a výživná jídla? Právě proto je tady tato rychlá polévka. Oceníte její neotřelou chuť a podle členů rodiny hravě upravíte její pálivost. Bohatě poslouží jako hlavní chod a může vám být inspirací na tisíce takových polévek či jídel z jednoho hrnce. Vyzkoušejte různé druhy zeleniny, přidejte mrkev, celer či cuketu, použijte jiné luštěniny nebo obměňte koření. Fungovat to bude všechno. S čočkou se navíc ještě zkrátí doba vaření. A že vás luštěniny nadýmájí? Naučte se je připravovat tak, aby vás to netrápilo.
Potřebujete
- 150 g bílých fazolí
- 50 ml vodního kefíru nebo syrovátky z mléčného kefíru
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 brambory nebo malý batát
- 1 petržel
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička tymiánu
- 1 bobkový list
- 100 g sušených rajčat
- 150 g mraženého špenátu nebo 200–300 g čerstvého
- 1 plechovka kokosového mléka (nebo kvalitní smetanu)
- sůl a pepř, polévkové koření či sušené bylinky
- chilli podle chuti
- čerstvé bylinky na podávání
- 4 vejce
- kváskový chléb, pohankový AIP chléb nebo bezlepkové krekry
Postup
- Jeden až dva dny předem si namočte fazole do dostatku vody a přidejte vodní kefír nebo syrovátku. Minimální délka namáčení je 12 hodin, doporučujeme ale delší dobu 1 až 2 dny. Je to důležité pro zlepšení stravitelnosti a odstranění antinutričních látek.
- V den přípravy si nakrájejte cibuli, petržel a brambory na malé kostky, rozehřejte olivový olej v hrnci a restujte. Jakmile začne zelenina hnědnout přidejte drcený česnek a tymián, zalijte 1,5 litru vody, přidejte fazole a bobkový list. Případně přidejte polévkové koření či sušené bylinky. Vařte do změknutí.
- Odeberte asi 5 naběraček polévky a rozmixujte do hladka. Přidejte zpět do polévky. Osolte a opepřete.
- Rajčata nakrájejte na menší kousky a přidejte do polévky. Pokud dáváte mražený špenát, tak teď je ten správný čas. Zalijte kokosovým mlékem a přiveďte k varu.
- V případě čerstvého špenátu, ho přidejte nakrájený až na konci vaření.
- Připravte si pošírovaná vajíčka. Zvlášť v hrnci si přiveďte vodu k varu. Přidejte do ní trochu octu a vejce si nachystejte do malé misky. Udělejte lžící vír a vyklopte do něj vejce. Vařte 3 minuty. Fungovat to bude i s vejci na měkko či na tvrdo.
- Polévku rozdělte na talíře, ozdobte čerstvými bylinkami, případně i chilli a přidejte vejce. Pro dostatek bílkovin alespoň dvě.
- Podávejte s kváskovým chlebem nebo jeho kvalitní bezlepkovou alternativou.
Proč preferovat suché fazole a ty namáčet místo fazolí v plechovce?
Všechny luštěniny hůře trávíme, protože obsahují těžce stravitelné antinutriční látky. Ty trávení zatěžují a také znemožňují vstřebávání vitamínů a minerálů z luštěnin. Záleží na našem trávení, jak si s tím poradí. Velmi důležité je proto luštěniny namáčet, ať vás nadýmají nebo ne, zlepšíte jejich nutriční profil a dopad na vaše zdraví. Doporučujeme namáčet minimálně 24 hodin, ale klidně i 48 hodin a do vody přidat 50 až 100 ml vodního kefíru nebo syrovátky. V případě delšího namáčení, vodu 2–3x obměňte. Pokud kupujete luštěniny v plechovce, nejsou namáčené a mohou obsahovat látky, které přijímat nechceme. V případě velkého nadýmání začněte malými luštěninami, jako je čočka, a jen v malém množství. Postupně se můžete propracovat k větším jako jsou fazole. Zajímá vás více? Přečtěte si náš článek: Jak jíst správně obiloviny, luštěniny a ořechy.
Jak si vaření na příště urychlit?
Větší množství luštětin nafermentujte, uvařte a dejte po menších porcích do mrazáku. Klidně ve sklenici, plastovým krabičkám se vyhýbáme. Sklenici neplňte až po okraj, pak vám v mrazáku nepraskne. Příště, až budete vařit, jen vsypete uvařenou luštěninu do jídla a ohřejete. Ušetříte spoustu času.
Autorka receptu
Tereza Marečková