Rychlý bezlepkový trhanec s kefírem

Návštěva za dveřmi, doma nic dobrého, ale rádi byste ji pohostili? V tom případě pro vás mám extra super rychlý recept na bezlepkový trhanec. Vznikl v Rakousku jako lehký dezert, já jsem si ho vylepšila o domácí kefír a trochu zjednodušila. Můžete použít také mléko, ale doporučuji podávat s kefírovou čepičkou navrch. Dodá dezertu pikantní kyselost a navíc probiotika. 

Ingredience

  • 100 ml domácího kefíru WUGI  (může být i vegan kefír z kokosového nebo rostlinného mléka)
  • 200 g jáhlové mouky (příp. jiné bezlepkové, jako je mandlová, pohanková, ale jáhlová se chová "nejlépe")
  • 2 bílky (nebo kypřící prášek do pečiva bez fosfátů, pokud opravdu spěcháte)
  • hrst sušených nesířených meruněk namočených do vody
  • špetka soli
  • domácí zavařenina 
  • strouhaný kokos na posypání (příp. klasický moučkový cukr, pokud jste opravdu mlsní)
  • lžička kokosového oleje na smažení

Jak na to

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a smíchejte ho s domácím kefírem. Postupně přisypávejte mouku a šlehejte vidličkou. Pokud bude potřeba, přidejte ještě trochu kefíru, abyste dostali těsto tekuté jako na lívance. Na pánvi rozehřejte kokosový olej, přidejte okapané meruňky nakrájené na malé kousky. Zalijte polovinou těsta, nechejte mírně opéct. Jakmile těsto nakyne a mírně ztuhne, roztrhněte ho pomocí dvou vařeček nebo vidliček na menší kousek a opečte ze všech stran. Dejte do vyhřáté mísy a stejným způsobem připravte druhou polovinu těsto. Podávejte s domácí zavařeninou, přelivem z domácího kefíru a posypané strouhaným kokosem nebo lehce zaprášené moučkovým cukrem.