Šípková fermentáda: probioticko-vitamínová vzpruha na podzim

Co jiného pít na podzim na podporu imunity než šípkovou fermentádu? Snoubení síly šípků, vitaminu C a probiotik, to vám přináší tato příjemně nasládlá limonáda. Stačí vám k tomu pár šípků a vodní kefír, který máte za minutku. Smícháte.... a užíváte si probioticko-vitamínové posílení s každým douškem. Ať se má mikrobiom dobře.
Potřebujete
- 600 ml domácího vodního kefíru
- 200 ml vody
- velká hrst šípků
- pár kousků lyofilizovaného ovoce, jaké máte rádi (doporučuji višně, rybíz nebo jahody)
- 1 - 1,5 lžíce nerafinovaného cukru nebo javorového sirupu (dejte dle sladkosti kefíru (pokud máte kefír dost sladký, dejte cukru méně)
- na ozdobu lístky máty nebo meduňky
Postup
- Připravte si vodní kefír WUGI dle návodu. Stačí vám k tomu voda, cukr, kultury a 2 dny se nestaráte.
- Šípky dobře omyjte, zbavte stopky a černé špičky a rozkrojte na půl.
- Smíchejte ve sklenici kefír, šípky, lyofilizované ovoce a cukr, dobře promíchejte a sklenici uzavřete.
- Nechte 24 - 48 fermentovat při pokojové teplotě, každý den alespoň 2x promíchejte, aby se části ovoce plovoucího na hladině ponořilo.
- Po 24 hodinách (čím je tepleji, tím fermentace probíhá rychleji) už můžete začít šípkovou fermentádu ochutnávat. Nejlepší je za 48 hodin. Ovoce pak přeceďte přes sítko a vyhoďte.
- Před podáváním ozdobte lístky máty nebo meduňky.
Užívejte každými doušky <3
Limonádu uchovávejte uzavřenou v čisté sklenici v lednici a zkonzumujte ideálně do týdne.
Vhodné pro tyto diety:
- bezlepkové, bez laktózy, vegan, Paleo, Autoimunitní protokol (AIP)
Čím můžete ještě imunitu podpořit?
Vitální (medicinální) houby. Můžete ve formě prášku přidávat do nápojů nebo pro silnější podporu zvolit extrakty v kapslích. O tom, co vitální houby umí, kdy, jak a proč je užívat, se dočtete v článku na blogu: Proč pít (nejen) kávu s medicinálními houbami
Nebo v našemE-BOOKU ZDARMA: Stručný průvodce světem vitálních hub.