Tato kaše má hned několik výhod. Ráno dostanete do žaludku něco teplého, je neokoukaná, snadno se tráví a zasytí. A dost možná jste nic takového ještě nezkoušeli. Vařením kaše sice přijdete o probiotika z vodního kefíru, ale ony už svůj účel v přípravě splnily. Vločky totiž budou díky němu lépe stravitelné a prospěšná probiotika lehce doplníte sklenicí kefíru ke kaši.

Potřebujete na 2 porce

  • 50 ml vodního kefíru 
  • 300 ml vody
  • 40 g ovesných vloček
  • 4 vejce
  • 4 plátky kvalitní slaniny
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 30 g strouhaného sýru (čedar, mozzarella)
  • sůl, pepř, bylinky, lahůdkové droždí

Postup

  1. Vločky zalijte v misce vodou a vodním kefírem a nechte přes noc na lince.
  2. Ráno kaši pozvolna vařte až do zhoustnutí, osolte a opepřete, přidejte oblíbené bylinky a lahůdkové droždí. Vmíchejte i sýr.
  3. Uvařte si vajíčka. Pokud preferujete tekoucí žloutek, dejte vejce do vařící vody a vařte je 6 minut. Jinak vařte déle.
  4. Cibuli i slaninu si nakrájejte na proužky. Rozpalte nerezovou pánev 2 minuty, poté přidejte sádlo a rozlijte po celé ploše. Přidejte cibuli i slaninu a restujte do zlatova.
  5. Kaši rozdělte do dvou talířů, ozdobte cibulí se slaninou a přidejte uvařená nakrájená vejce.

Autorka receptu:

Tereza Marečková

Slaná ovesná kaše s vejci - recept www.wugi.cz