Slaná ovesná kaše s vajíčkem
Tato kaše má hned několik výhod. Ráno dostanete do žaludku něco teplého, je neokoukaná, snadno se tráví a zasytí. A dost možná jste nic takového ještě nezkoušeli. Vařením kaše sice přijdete o probiotika z vodního kefíru, ale ony už svůj účel v přípravě splnily. Vločky totiž budou díky němu lépe stravitelné a prospěšná probiotika lehce doplníte sklenicí kefíru ke kaši.
Potřebujete na 2 porce
- 50 ml vodního kefíru
- 300 ml vody
- 40 g ovesných vloček
- 4 vejce
- 4 plátky kvalitní slaniny
- 1 velká cibule
- 1 lžíce sádla
- 30 g strouhaného sýru (čedar, mozzarella)
- sůl, pepř, bylinky, lahůdkové droždí
Postup
- Vločky zalijte v misce vodou a vodním kefírem a nechte přes noc na lince.
- Ráno kaši pozvolna vařte až do zhoustnutí, osolte a opepřete, přidejte oblíbené bylinky a lahůdkové droždí. Vmíchejte i sýr.
- Uvařte si vajíčka. Pokud preferujete tekoucí žloutek, dejte vejce do vařící vody a vařte je 6 minut. Jinak vařte déle.
- Cibuli i slaninu si nakrájejte na proužky. Rozpalte nerezovou pánev 2 minuty, poté přidejte sádlo a rozlijte po celé ploše. Přidejte cibuli i slaninu a restujte do zlatova.
- Kaši rozdělte do dvou talířů, ozdobte cibulí se slaninou a přidejte uvařená nakrájená vejce.
Autorka receptu:
Tereza Marečková