Vánoční sušenky z fermentovaných ovesných vloček
Vločky na noc naložíte do kefíru či vody, ráno vmícháte koření, ořechy a máte téměř hotovo. Tyto super rychlé sušenky s vůní Vánoc potěší nejen váš mikrobiom, ale také zasytí. Můžete je mít v zásobě jako rychlou svačinku na výlet nebo polité čokoládu podávat návštěvě.
Potřebujete
- 135 g ovesných vloček
- 1 hrnek vodního kefíru
- 55 g nasekaných mandlí
- 40 g strouhaného kokosu
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička skořice
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- ¼ lžičky zázvoru
- 3 lžíce kokosového oleje nebo másla
- 2 lžíce medu
- ½ lžičky vanilky
Postup
- Vločky na noc (nebo minimálně na 4 hodiny) namočte do kefíru nebo vody tak, aby byly ponořené.
- Ráno si zapněte troubu na 160 °C. Slijte přebytečnou tekutinu, vmíchejte koření, nasekané ořechy a kokos, med podle chuti a kokosový olej.
- Na plech si připravte pečící papír a z těsta vytvarujte 20 malých kuliček. Mírně každou rozplácněte a nechte mezi nimi dostatečné mezery.
- Pečte asi 25 minut, dokud nejsou zlatavé.
Výhody fermentovaných vloček:
- jsou snadno stravitelné - zbavené tzv. antiživin, které blokují vstřebávání vitamínů a minerálů a zatěžují trávení
- jsou bohatý zdroj prebiotik (zdraví prospěšné vlákniny) a probiotik (živých prospěšných bakterií),*
- obsahují vysoký počet laktobacilů, mnohem vyšší než jogurt,*
- obsahují betaglukany - vlákninu, která podporuje obranyschopnost a zdravý mikrobiom,
- mají nízký glykemický index.
*Pečením jsou probiotika usmrceny, ale ostatní výhody zůstávají, má tedy smysl fermentovat i tak. Prospěšná probiotika pak do těla snadno doplníte sklenicí kefíru k sušenkám.
Autorka receptu:
Tereza Marečková