Vánoční sušenky z fermentovaných ovesných vloček

Vločky na noc naložíte do kefíru či vody, ráno vmícháte koření, ořechy a máte téměř hotovo. Tyto super rychlé sušenky s vůní Vánoc potěší nejen váš mikrobiom, ale také zasytí. Můžete je mít v zásobě jako rychlou svačinku na výlet nebo polité čokoládu podávat návštěvě.

Potřebujete

  • 135 g ovesných vloček
  • 1 hrnek vodního kefíru
  • 55 g nasekaných mandlí
  • 40 g strouhaného kokosu
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • ¼ lžičky zázvoru
  • 3 lžíce kokosového oleje nebo másla
  • 2 lžíce medu
  • ½ lžičky vanilky

Postup

  1. Vločky na noc (nebo minimálně na 4 hodiny) namočte do kefíru nebo vody tak, aby byly ponořené. 
  2. Ráno si zapněte troubu na 160 °C. Slijte přebytečnou tekutinu, vmíchejte koření, nasekané ořechy a kokos, med podle chuti a kokosový olej. 
  3. Na plech si připravte pečící papír a z těsta vytvarujte 20 malých kuliček. Mírně každou rozplácněte a nechte mezi nimi dostatečné mezery.
  4. Pečte asi 25 minut, dokud nejsou zlatavé.

Výhody fermentovaných vloček:

  • jsou snadno stravitelné - zbavené tzv. antiživin, které blokují vstřebávání vitamínů a minerálů a zatěžují trávení
  • jsou bohatý zdroj prebiotik (zdraví prospěšné vlákniny) a probiotik (živých prospěšných bakterií),*
  • obsahují vysoký počet laktobacilů, mnohem vyšší než jogurt,*
  • obsahují betaglukany - vlákninu, která podporuje obranyschopnost a zdravý mikrobiom,
  • mají nízký glykemický index.

*Pečením jsou probiotika usmrceny, ale ostatní výhody zůstávají, má tedy smysl fermentovat i tak. Prospěšná probiotika pak do těla snadno doplníte sklenicí kefíru k sušenkám.

Autorka receptu:

Tereza Marečková