Švestková přesnídávka na zácpu

Přesnídávky většinou servírujeme malým dětem, které začínají s příkrmy. Nenechte se ale zmást. Takhle přesnídávka je určena pro všechny věkové kategorie. Spojení švestek a vodního kefíru má pozitivní vliv na peristaltiku a pomáhá při zácpě. Navíc je probiotická. Vyzkoušejte jako první pomoc při zácpě. Na rozdíl od projímadel na ní nevzniká závislost.
Potřebujete
- 250 g čerstvých švestek nebo sklenice kompotovaných neslazených (cca 300 g), případně sušené (cca 100 g)
- 1 lžička ghí
- 10 ml vodního kefíru (3 čajové lžičky)
- jako rychlejší variantu můžete použít odvařenou švestku, kterou smícháte s kefírem
Postup
- Čerstvé švestky můžete krátce na ghí orestovat a poté dusit do změknutí.
- V případě kompotovaných švestek pouze přidejte rozpuštěné ghí.
- Sušené švestky budete muset podlít trochou vody, přidat ghí a dusit do měkka. Zabere vám to více času.
- Rozmixujte dohladka a naplňte do skleničky.
- Po vychladnutí přidejte do přesnídávky vodní kefír a nechte v teple pár hodin zakryté fermentovat (cca 8 hodin). Pro rychlejší variantu smíchejte 2 až 3 lžíce odvařené švestky se 2 lžičkami vodního kefíru a nechte fermentovat.
- Pokud vám zbydou přebytky, uchovávejte maximálně do druhého dne v lednici.
Autorka receptu
Tereza Marečková