Švestková přesnídávka na zácpu

Přesnídávky většinou servírujeme malým dětem, které začínají s příkrmy. Nenechte se ale zmást. Takhle přesnídávka je určena pro všechny věkové kategorie. Spojení švestek a vodního kefíru má pozitivní vliv na peristaltiku a pomáhá při zácpě. Navíc je probiotická. Vyzkoušejte jako první pomoc při zácpě. Na rozdíl od projímadel na ní nevzniká závislost.

Potřebujete

  • 250 g čerstvých švestek nebo sklenice kompotovaných neslazených (cca 300 g), případně sušené (cca 100 g)
  • 1 lžička ghí
  • 10 ml vodního kefíru (3 čajové lžičky)
  • jako rychlejší variantu můžete použít odvařenou švestku, kterou smícháte s kefírem

Postup

  1. Čerstvé švestky můžete krátce na ghí orestovat a poté dusit do změknutí. 
  2. V případě kompotovaných švestek pouze přidejte rozpuštěné ghí. 
  3. Sušené švestky budete muset podlít trochou vody, přidat ghí a dusit do měkka. Zabere vám to více času.
  4. Rozmixujte dohladka a naplňte do skleničky.
  5. Po vychladnutí přidejte do přesnídávky vodní kefír a nechte v teple pár hodin zakryté fermentovat (cca 8 hodin). Pro rychlejší variantu smíchejte 2 až 3 lžíce odvařené švestky se 2 lžičkami vodního kefíru a nechte fermentovat.
  6. Pokud vám zbydou přebytky, uchovávejte maximálně do druhého dne v lednici.

Švestková probiotická přesnídávka na zácpu www.wugi.cz

Autorka receptu

Tereza Marečková