Myslíte, že saláty do chladného počasí nepatří? Studené saláty plné čerstvé zeleniny našemu trávení na podzim radost opravdu neudělají. My vás ale naučíme saláty, které se k podzimu i zimě krásně hodí, protože jsou plné sezónních ingrediencí. Základem v tomto receptu je čočka, doplněná o pečenou dýni a probiotický dip. Pod receptem vám přinášíme další tipy na teplé saláty.

Na 4 porce potřebujete

Domácí probiotický dip

  • 150 g domácí zakysané smetany
  • 1 lžička lahůdkového droždí
  • ½ lžičky sušeného kopru
  • 1 malý stroužek česneku
  • sůl a pepř

Postup

  1. Den dopředu si udělejte domácí zakysanou smetanu. Namočte si čočku do vody a přidejte panáka vodního kefíru nebo syrovátky a nechte na lince několik hodin (ideálně 1224 hodin) namáčet. Během doby namáčení můžete 13x obměnit vody s vodním kefírem či syrovátkou.
  2. Další den začněte dýní. Nejprve si zapněte troubu na 200°C. Dýni vydlabejte a nakrájejte na kostičky. Dejte do pekáče, pokapejte olivovým olejem, posypte solí, grilovacím kořením a pepřem a dejte do vyhřáté trouby na 30 minut.
  3. Uvařte si čočku společně s bobkovým listem. Doba vaření se namáčením výrazně zkrátí cca na 10 minut.
  4. Smíchejte domácí zakysanou smetanou s lahůdkovým droždí, koprem, solí, pepřem a rozmačkaným česnekem.
  5. Na olivovém oleji si opečte z obou stran halloumi sýr.
  6. Na talíř dejte dostatek ochucené zakysané smetany, na to dejte část čočky, velkou naběračku pečené dýně, opečený halloumi sýr a pokapejte olivovým olejem.

Teplý salát z quinoi a řepy

  1. Postupujte úplně stejně při přípravě quinoi jako u čočky. Nechte ji několik hodin namáčet a pak jen pár minut vařte.
  2. Quinou doplňte o pečenou nebo vařenou červenou řepu, zasypejte jemně praženými slunečnicovými semínky, které okořeníte oblíbeným kořením a navrch dejte rozdrobený čerstvý sýr nebo grilovaný sýr.
  3. Přidejte dip z domácí zakysané smetany nebo bezmléčnou zálivkuviz níže.

Teplý fazolový salát se špenátem a cibulí

  1. Fazole namáčejte déle, klidně i 48 hodin a několikrát vyměňte vodu, do které nezapomeňte přidat vždy syrovátku nebo kefír. Další den je uvařte doměkka. Fazole můžete taky pro lepší chuť opéct po částech na pánvi na troše ghí.
  2. Na ghí orestujte cibuli, jakmile zesklovatí přidejte špenát, okořeňte česnekem, solí a pepřem.
  3. Špenát smíchejte s fazolemi, přidejte dip ze zakysané smetany nebo bezmléčnou zálivku a navrch dejte fetu na kostičky nebo grilovaný sýr.

Bezmléčná zálivka na teplý salát

  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octu
  • 1 lžička medu nebo čekankového sirupu
  • sůl a pepř

Autorka receptu:

Tereza Marečková