Teplý čočkový salát s dýní
Myslíte, že saláty do chladného počasí nepatří? Studené saláty plné čerstvé zeleniny našemu trávení na podzim radost opravdu neudělají. My vás ale naučíme saláty, které se k podzimu i zimě krásně hodí, protože jsou plné sezónních ingrediencí. Základem v tomto receptu je čočka, doplněná o pečenou dýni a probiotický dip. Pod receptem vám přinášíme další tipy na teplé saláty.
Na 4 porce potřebujete
- 150 g čočky beluga
- 1 bobkový list
- 1 panák vodního kefíru nebo syrovátky z mléčného kefíru
- 1 malá hokkaido dýně
- olivový olej
- sůl a pepř
- 1 lžička grilovací koření
- 2 halloumi sýry nebo jiný grilovací sýr
Domácí probiotický dip
- 150 g domácí zakysané smetany
- 1 lžička lahůdkového droždí
- ½ lžičky sušeného kopru
- 1 malý stroužek česneku
- sůl a pepř
Postup
- Den dopředu si udělejte domácí zakysanou smetanu. Namočte si čočku do vody a přidejte panáka vodního kefíru nebo syrovátky a nechte na lince několik hodin (ideálně 12–24 hodin) namáčet. Během doby namáčení můžete 1–3x obměnit vody s vodním kefírem či syrovátkou.
- Další den začněte dýní. Nejprve si zapněte troubu na 200°C. Dýni vydlabejte a nakrájejte na kostičky. Dejte do pekáče, pokapejte olivovým olejem, posypte solí, grilovacím kořením a pepřem a dejte do vyhřáté trouby na 30 minut.
- Uvařte si čočku společně s bobkovým listem. Doba vaření se namáčením výrazně zkrátí cca na 10 minut.
- Smíchejte domácí zakysanou smetanou s lahůdkovým droždí, koprem, solí, pepřem a rozmačkaným česnekem.
- Na olivovém oleji si opečte z obou stran halloumi sýr.
- Na talíř dejte dostatek ochucené zakysané smetany, na to dejte část čočky, velkou naběračku pečené dýně, opečený halloumi sýr a pokapejte olivovým olejem.
Teplý salát z quinoi a řepy
- Postupujte úplně stejně při přípravě quinoi jako u čočky. Nechte ji několik hodin namáčet a pak jen pár minut vařte.
- Quinou doplňte o pečenou nebo vařenou červenou řepu, zasypejte jemně praženými slunečnicovými semínky, které okořeníte oblíbeným kořením a navrch dejte rozdrobený čerstvý sýr nebo grilovaný sýr.
- Přidejte dip z domácí zakysané smetany nebo bezmléčnou zálivku – viz níže.
Teplý fazolový salát se špenátem a cibulí
- Fazole namáčejte déle, klidně i 48 hodin a několikrát vyměňte vodu, do které nezapomeňte přidat vždy syrovátku nebo kefír. Další den je uvařte doměkka. Fazole můžete taky pro lepší chuť opéct po částech na pánvi na troše ghí.
- Na ghí orestujte cibuli, jakmile zesklovatí přidejte špenát, okořeňte česnekem, solí a pepřem.
- Špenát smíchejte s fazolemi, přidejte dip ze zakysané smetany nebo bezmléčnou zálivku a navrch dejte fetu na kostičky nebo grilovaný sýr.
Bezmléčná zálivka na teplý salát
- 6 lžic olivového oleje
- 2 lžíce vinného octu
- 1 lžička medu nebo čekankového sirupu
- sůl a pepř
Autorka receptu:
Tereza Marečková