Turecká vejce s kořeněným máslem

Kefír na slano? Ano a funguje to! Ideální snídaně, večeře nebo rychlá svačina. Mléčný kefír stačí pouze nalít na cedník s plátýnkem a nechat přes noc na lince. V tomto receptu jsme se inspirovali receptem na turecká vejce. Avšak moc dobře si vzpomínáme na dědu, který osolenou a opepřenou kyšku pil pravidelně k pečeným bramborám nebo ji smíchal s nastrouhanou okurkou k večeři.
Potřebujete na 2 porce
- 600 ml mléčného kefíru
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička kopru, 1 stroužek česneku
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 vejce
- 2 lžíce octa
- 20 g másla
- garam masala, kurkuma, případně chilli
- pečivo nebo bezlepkové krekry
Postup
- Nejprve si dejte kefír vykapat na cedník s plátýnkem. Ideálně nechte 12 hodin vykapávat při pokojové teplotě.
- Kefír poté dochuťte solí, pepřem, přidejte čerstvý nebo sušený kopr, sladkou papriku a stroužek česneku.
- Na ztracená vejce si dejte vařit hrnec s vodou a přidejte trochu octa.
- Mezitím si v menším kastrolu rozehřejte máslo, dejte pozor aby se nespálilo, jen rozpustilo. Přidejte sůl, pepř, garam masalu, kurkumu a případně chilli.
- Jakmile voda v hrnci vře, stáhněte stupně a nechte jen mírně probublávat. Jedno vejce rozklepněte do malé misky, lžící vytvořte ve vodě výr a vejce opatrně vlijte do středu. Vařte přesně 3 minuty. Postupně udělejte všechna vajíčka. Případně nahraďte vejci na tvrdo nebo na měkko.
- Do 2 talířů rozdělte ochucený kefír, položte dvě ztracená vejce a pokapejte kořeněným máslem. Podávejte s kváskovým pečivem nebo bezlepkovými krekry.
Autorka receptu:
Tereza Marečková