Kefír na slano? Ano a funguje to! Ideální snídaně, večeře nebo rychlá svačina. Mléčný kefír stačí pouze nalít na cedník s plátýnkem a nechat přes noc na lince. V tomto receptu jsme se inspirovali receptem na turecká vejce. Avšak moc dobře si vzpomínáme na dědu, který osolenou a opepřenou kyšku pil pravidelně k pečeným bramborám nebo ji smíchal s nastrouhanou okurkou k večeři.

Potřebujete na 2 porce

  • 600 ml mléčného kefíru 
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička kopru, 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 vejce
  • 2 lžíce octa
  • 20 g másla 
  • garam masala, kurkuma, případně chilli
  • pečivo nebo bezlepkové krekry

Postup

  1. Nejprve si dejte kefír vykapat na cedník s plátýnkem. Ideálně nechte 12 hodin vykapávat při pokojové teplotě.
  2. Kefír poté dochuťte solí, pepřem, přidejte čerstvý nebo sušený kopr, sladkou papriku a stroužek česneku.
  3. Na ztracená vejce si dejte vařit hrnec s vodou a přidejte trochu octa.
  4. Mezitím si v menším kastrolu rozehřejte máslo, dejte pozor aby se nespálilo, jen rozpustilo. Přidejte sůl, pepř, garam masalu, kurkumu a případně chilli.
  5. Jakmile voda v hrnci vře, stáhněte stupně a nechte jen mírně probublávat. Jedno vejce rozklepněte do malé misky, lžící vytvořte ve vodě výr a vejce opatrně vlijte do středu. Vařte přesně 3 minuty. Postupně udělejte všechna vajíčka. Případně nahraďte vejci na tvrdo nebo na měkko.
  6. Do 2 talířů rozdělte ochucený kefír, položte dvě ztracená vejce a pokapejte kořeněným máslem. Podávejte s kváskovým pečivem nebo bezlepkovými krekry.

Autorka receptu:

Tereza Marečková

Recept na Turecká vejce - probiotická s domácím kefírem www.wugi.cz