Univerzální recept na oblíbený jáhelník-quinoovník

Skvělý, opravdový a fermentovaný. To je vámi oblíbený jáhlový či qunioový koláč, jednoduše jáhlovník-quinoovník. Sepsala jsem univerzální recept, protože je opravdu velmi variabilní a můžete si upravit suroviny, zakamuflovat tam vybíravým dětem různé ovoce a zeleninu, upravit množství, sladkost, koření, zvolit čokoládovou a tak dále. Je výživný, takže může být dobrou volbou na snídani i svačinu nebo si jej vymazlete na skvělý dezert.

Potřebujete

  • 120 g jáhel (orientačně 1/2 šálku v suchém stavu)
  • 110 g quinoy (orientačně 1/2 šálku v suchém stavu)
  • fungovat to bude,i  když použijete jen jáhly (šálek) nebo jen quniou (šálek)
  • voda na namáčení
  • 100 ml vodního kefíru
  • 350 ml vody (nebo plnotučného BIO mléka nebo kokosového mléka (bez aditiv))
  • 200 g batáty (nebo mrkve, cukety či mix)
  • 2 více zralé banány (nebo 2 jablka, hrušky či mix)
  • 4 lžíce kokosového oleje nebo ghí
  • 160 g bio sušené moruše
  • 80 g rozinek
  • 3-4 vejce
  • 2 lžíce koření: pravá skořice, vanilka, perníkové koření
  • špetka soli
  • ghí nebo kokosový olej na vymazání formy

Tipy navíc:

  • pro větší výživnost můžete přidat bio tvaroh cca 150–⁠200 g
  • pro větší kompaktnost těsta může přisypat 2 až 4 lžíce pohankové či čirokové mouky
  • pro čokoládovou variantu 4 lžíce nealkalizovaného kakaa nebo pravé bio čokolády
  • libovolně rozinky či nakrájené datle
  • pro variantu sladký dezert přidejte med, čekankový či javorový sirup - volte podle vašich preferencí sladkosti a podle použitého ovoce (např. zralé banány dosladí koláč víc než kyselejší jablíčka)

Na dozdobení a dodání probiotik

Postup

  1. Jáhly a (nebo) quinou propláchněte, dejte do misky zalijte čerstvou vodou tak, aby byly ponořené. Přidejte vodní kefír a nechte 12-24 h na lince namáčet.
  2. Poté vodu slijte, spařte 2x vařící vodou (zbavíte tím jáhly a quinou hořké chuti), přidejte vodu nebo mléko, špetku soli a dejte vařit. Občas míchejte a uvařte do měkka. Díky namáčení vaření nepotrvá tak dlouho.
  3. Zapněte si troubu na 180°C.
  4. Během vaření si rozmixujte moruši na prášek, můžete ji vynechat, ale skvěle přirozeně dosladí koláč a je zdrojem vlákniny i řady dalších živin.
  5. Přichystejte si ovoce a zeleninu, můžete je oloupat, nastrouhat najemno nebo rozmixovat.
  6. V misce smíchejte ovoce a zeleninu, moruši, koření a vejce. Dle chuti přidejte kakao či čokoládu a kousky sušeného ovoce. Pokud by bylo těsto příliš řídké, přidejte trochu mouky.
  7. Do uvařených jáhel a qunioy vmíchejte kokosový olej nebo ghí. Pokud chcete koláč více sladký, přimíchejte také med či jiné sladidlo.
  8. Nechte jáhly s qunioou trochu vychládnout a mezitím si vymažte koláčovou formu.
  9. Poté vše smíchejte dohromady a dejte do formy.
  10. Vršek koláče můžete ozdobit také kousky mraženého nebo čerstvého ovoce.
  11. Dejte do vyhřáté trouby asi na 40 minut, dopečenost zkuste špejlí.
  12. Podávejte s kefírem nebo domácí zakysanou smetanou a dozdobte lyofilizovaným ovocem.

Oblíbený jáhelník qunioovník recept www.wugi.cz

Složení produktů je čisté a 100 % bez škodlivých aditiv.

Složení produktů je čisté a 100 % bez škodlivých aditiv.

Produkty jsou funkční a zaměřené na celistvé zdraví.

Produkty jsou funkční a zaměřené na celistvé zdraví.

Jsme ohleduplní k naší planetě a podporujeme neziskové organizace.

Jsme ohleduplní k naší planetě a podporujeme neziskové organizace.