Vajíčková tlačenka bez majonézy
Jednoduchá, výživná a výborná - to je vajíčková tlačenka. Znáte ji? Pokud jste ještě nezkoušeli, tak teď je ten správný čas. Okouzlíte s ní návštěvu i domácí a v lednici vám vydrží pár dní. Samozřejmě pouze za předpokladu, že ji nesníte na posezení. Do receptu se přidává majonéza, my místo ní používáme domácí zakysanou smetanu, díky čemuž je tlačenka probiotická.
Na vaječnou tlačenku potřebujete
- 300 g zeleniny (kukuřice, hrášek, mrkev, celer, petržel, červená paprika, sterilovaná okurka)
- 6 vajec od šťastných slepiček vařených natvrdo
- 20 g práškové želatiny z volně se pasoucích zvířat
- 150 ml vody
- 150 ml domácí zakysané smetany
Nálev na vaječnou tlačenku
- 75 ml jablečného octu
- 50 ml vody
- 1–1,5 lžičky soli
- 5 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 1 malá lžička hořčičného semínka
Postup
- Kořenovou zeleninu nakrájejte na menší kostičky a uvařte doměkka. Vajíčka oloupejte, rozkrojte na půl a oddělte žloutky a bílky. Bílky nakrájejte na malé kostičky. A žloutky jemně rozdrobte.
- Mraženou zeleninu nechte povolit, ostatní zeleninu nakrájejte na malé kostičky.
- Želatinu nasypte do 150 ml vlažné vody a nechte 10 minut nabobtnat.
- Do malého hrnce dejte ocet, vodu, sůl a koření a přiveďte k varu. Vařte pozvolna další 5 minut. Odstraňte koření a horký nálev nalijte na nabobtnalou želatinu a míchejte až se rozpustí.
- Do želatinové směsi přidejte zakysanou smetanu, pokud je studená tak míchejte rychle, směs může začít tuhnout.
- Želatinovou směs nalijte na nakrájenou zeleninu a vajíčka a jemně promíchejte. Přelijte do sklenněného pekáčku nebo formy a dejte do lednice na několik hodin.
- Podávejte s kváskovým pečivem nebo jen tak se salátem ze zelených listů.
Recept na vaječnou tlačenku
Kromě zachování poměru želatiny a tekutiny, můžete obměňovat veškeré ingredience. Můžete přidat šunku, sýr nebo jiné druhy zeleniny. Fantazii se meze nekladou. Ideální recept na silvestrovské pohoštění.
Autorka receptu
Tereza Marečková