Velikonoční perníky s matcha polevou

Už delší dobu nekupujeme konvenční cukrovinky na velikonoční výslužky. Ne jen, že tyto sladkosti jsou šíleně drahé (např. při přepočtu ceny za kg), ale to složení nechceme ani komentovat. Kupujeme proto kvalitní čokolády vyrobené v Česku nebo pečeme domácí linecké sušenky a perníky. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a nechte děti perníky zdobit veselou zelenou polevou.

Potřebujete

  • 80 ml mléčného kefíru
  • 500 g špaldové hladké mouky
  • 6 lžic medu
  • 2 vejce
  • 80 g ghí
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 vrchovatá lžíce perníkového koření nebo jiné, jako vanilka, skořice, hřebíček, muškátový oříšek, koriandr apod.

Postup

  1. Rozpusťte ghí a med v menším kastrolu. Do šlehací misky dejte rozpuštěný med a ghí a přidejte vejce. Několik minut šlehejte mixérem do pěny. Využít můžete šlehač, kdy první použijete šlehací metlu a pak ji vyměníte za hnětací hák. A je to téměř bez práce.
  2. Přidejte kefír pokojové teploty, koření, jedlou sodu a mouku a hněťte do tuha. Dejte do druhého dne do lednice.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C, těsto rozdělte na několik částí a z každé vyválejte plát. Každý plát by měl být max 5 mm vysoký. Vykrajujte tvary jako vejce, zajíček, kuřátko, kytička nebo ovečka. 
  4. Pečte 6-7 minut.
  5. Zdobte polevou viz níže.

Velikonoční zdravé perníky www.wugi.cz

Zdravější zdobení velikonočních perníčků

Alternativ na zdobení může být více, záleží na vaší preferencí sladkosti. Můžete využít bílou čokoládu, která je poměrně dost sladká, ale hodí se hezky k méně sladkým perníčkům. Vyzkoušet můžete také smíchat kokosový krém s matchou a tím perníky ozdobit.

Poleva z bílé čokolády

  • 70–100 g kvalitní bílé čokolády bez aditiv (od Šufana nebo Míšina čokoláda)
  • 1 lžička matcha prášku
  • 1 lžička kakaového másla (nemusí být)

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a rozmíchejte matchu a kakaové máslo. Perníky do čokolády namáčejte nebo jen lžičkou pocákejte. Dozdobte a dejte ztuhnout na chladné místo.

Poleva z kokosového krému

  • 3 lžíce kokosového krému (čistě kokosový nebo mandlovo-kokosový)
  • 1 lžička matcha prášku

Kokosový krém mírně zahřejte (buďte opatrní) a rozmíchejte v něm matchu. Tato poleva je tekutější, takže po polití dejte do lednice ztuhnout. 

Autorka receptu

Tereza Marečková