Fermentády, to jsou pravé letní limonády. Hodné bakterie požerou v nápoji cukr a vyčenžují ho za vitamíny, bublinky a organické kyseliny. Ať to někomu zní jako náročná chemie, je to úžasně jednoduché. Vysypete své mikroskopické pomocníky (WUGI kefírové kultury) do oslazené vody a necháte je pracovat. Pak přihodíte ovoce a dáte jim ještě chvilku na práci. A výsledek? Osvěžující nápoj podporující zdravé zažívání, posilující imunitu a zvyšující odolnost. Plný probiotik, vitamínů, minerálů a enzymů. Prostě skvělá věc pro naše zdraví a pro náš mikrobiom. Dobrou chuť a ať vám to bublá!

Ingredience

  • 600 ml domácího vodního kefíru
  • 200 ml vody
  • velká hrst višní (pokud už není sezóna, velmi doporučuji fermentovat vodní kefír s hrstí lyoflizovaných višní, kultury je milují)
  • dle sladkosti kefíru (pokud máte kefír dost sladký, dejte cukru méně): 1 - 2 lžíce nerafinovaného cukru nebo javorového sirupu
  • pro servírování: lístky máty nebo meduňky 

Višňová WUGI fermentáda recept Višňová WUGI fermentáda recept Višňová WUGI fermentáda recept

    Jak na to

    1. Připravte si vodní kefír WUGI dle návodu.
    2. Višně vypeckujte, rozmixujte, vložte do sklenice s patentním uzávěrem, zalijte vodním kefírem a vodou, přidejte cukr a promíchejte.
    3. Sklenici uzavřete a nechte cca 12 - 24 hodin fermentovat při pokojové teplotě. Během fermentace obsah párkrát promíchejte (můžete tak, že se sklenicí zakroužíte, aby se části ovoce plovoucího na hladině ponořilo) a následně upustěte vzduch, aby nebyl v nádobě příliš velký tlak.
    4. Po cca 12 - 24 hodinách (čím je tepleji, tím fermentace probíhá rychleji) je limonáda hotová. Ovoce přeceďte přes sítko a vyhoďte (nebo můžete zfermentované ovoce zužitkovat do smoothie nebo kaše).
    5. Před podáváním ozdobte lístky máty nebo meduňky a můžete vychladit v lednici.

    Limonádu uchovávejte uzavřenou v čisté sklenici v lednici a zkonzumujte ideálně do týdne.

    Višňová WUGI fermentáda recept Višňová WUGI fermentáda recept 

    Vhodné pro tyto diety:

    • bezlepkové, bez laktózy, vegan, Paleo, Autoimunitní protokol (AIP)