Višňová fermentáda

Fermentády, to jsou pravé letní limonády. Hodné bakterie požerou v nápoji cukr a vyčenžují ho za vitamíny, bublinky a organické kyseliny. Ať to někomu zní jako náročná chemie, je to úžasně jednoduché. Vysypete své mikroskopické pomocníky (WUGI kefírové kultury) do oslazené vody a necháte je pracovat. Pak přihodíte ovoce a dáte jim ještě chvilku na práci. A výsledek? Osvěžující nápoj podporující zdravé zažívání, posilující imunitu a zvyšující odolnost. Plný probiotik, vitamínů, minerálů a enzymů. Prostě skvělá věc pro naše zdraví a pro náš mikrobiom. Dobrou chuť a ať vám to bublá!
Ingredience
- 600 ml domácího vodního kefíru
- 200 ml vody
- velká hrst višní (pokud už není sezóna, velmi doporučuji fermentovat vodní kefír s hrstí lyoflizovaných višní, kultury je milují)
- dle sladkosti kefíru (pokud máte kefír dost sladký, dejte cukru méně): 1 - 2 lžíce nerafinovaného cukru nebo javorového sirupu
- pro servírování: lístky máty nebo meduňky
Jak na to
- Připravte si vodní kefír WUGI dle návodu.
- Višně vypeckujte, rozmixujte, vložte do sklenice s patentním uzávěrem, zalijte vodním kefírem a vodou, přidejte cukr a promíchejte.
- Sklenici uzavřete a nechte cca 12 - 24 hodin fermentovat při pokojové teplotě. Během fermentace obsah párkrát promíchejte (můžete tak, že se sklenicí zakroužíte, aby se části ovoce plovoucího na hladině ponořilo) a následně upustěte vzduch, aby nebyl v nádobě příliš velký tlak.
- Po cca 12 - 24 hodinách (čím je tepleji, tím fermentace probíhá rychleji) je limonáda hotová. Ovoce přeceďte přes sítko a vyhoďte (nebo můžete zfermentované ovoce zužitkovat do smoothie nebo kaše).
- Před podáváním ozdobte lístky máty nebo meduňky a můžete vychladit v lednici.
Limonádu uchovávejte uzavřenou v čisté sklenici v lednici a zkonzumujte ideálně do týdne.
Vhodné pro tyto diety:
- bezlepkové, bez laktózy, vegan, Paleo, Autoimunitní protokol (AIP)