Vláčné jablečné lívance (bez lepku, mléka a cukru)
Lívance, kdo by je nemiloval? Tyhle krásně voní po vanilce a skořici a vláčné a nasládlé jsou po jablíčku. Jednoduše z nich uděláte také proteinové lívance bohaté na snadno stravitelné bílkoviny. Navíc zcela bez lepku, mléka a cukru. Ještě teplé potíráme ořechovým máslem, pokapeme domácím probiotickým kefírem a dozdobíme ovocem. Vychutnejte si svou zdravou snídani, kterou bude váš mikrobiom milovat.
Potřebujete na těsto
- 1 velké jablko nebo 2–3 lžíce odvařeného jablka
- 3 vejce
- hrnek bezlepkových ovesných vloček (lze použít i např. pohankovou (bezlepkovou) nebo špaldovou (lepkovou) moukou, lépe pak lívance drží)
- lžička skořice
- špetka pravé vanilky
- pro lepší konzistenci doporučuji přidat 2 čajové lžičky kuzu nebo arrowroot škrobu (není nutné)
- pro proteinové lívance přidejte odměrku kvalitního proteinu nebo kolaganu
- libovolně můžete přidat trochu čekankového či javorového sirupu (pokud přidáte protein, lívance budou dostatečně sladké po stevii obsažené v proteinu)
- dle potřeby vodu na naředění
Dle potřeby přepuštěné máslo nebo kokosový olej na vymazání pánve.
Na dozdobení
- domácí probiotický kefír (mléčný nebo kokosový – recept zde)
- ořechové máslo dle chuti nebo zdravou nutellu
- čerstvé a/nebo lyofilizované ovoce
- domácí marmeláda nebo hrušková povidla
Postup
- Vločky smíchejte s nastrouhaným jablkem nebo odvařeným jablkem, vejci a kořením (+ případně také proteinem a škrobem) a rozmixujte do hladké konzistence. Pokud bude těsto příliš husté, přilijte trošku vody, abyste dosáhly konzistence lívancového (tekutého) těsta.
- Rozehřejte si pánev a dle potřeby vymažte tukem. Lívance dělejte pár minut z každé strany hezky do zlatova.
- Poté doporučuji potřít tenkou vrstvou marmelády, ořechovým máslem, zakápnou domácím mléčným/kokosovým kefírem a takto navrstvit několik lívanců na sebe. Dozdobte ovocem a vychutnejte si svou zdravou snídani :)
Autorka receptu:
Anna Fabiánová