Lívance, kdo by je nemiloval? Tyhle krásně voní po vanilce a skořici a vláčné a nasládlé jsou po jablíčku. Jednoduše z nich uděláte také proteinové lívance bohaté na snadno stravitelné bílkoviny. Navíc zcela bez lepku, mléka a cukru. Ještě teplé potíráme ořechovým máslem, pokapeme domácím probiotickým kefírem a dozdobíme ovocem. Vychutnejte si svou zdravou snídani, kterou bude váš mikrobiom milovat. 

Potřebujete na těsto

  • 1 velké jablko nebo 2–3 lžíce odvařeného jablka
  • 3 vejce
  • hrnek bezlepkových ovesných vloček (lze použít i např. pohankovou (bezlepkovou) nebo špaldovou (lepkovou) moukou, lépe pak lívance drží)
  • lžička skořice
  • špetka pravé vanilky
  • pro lepší konzistenci doporučuji přidat 2 čajové lžičky kuzu nebo arrowroot škrobu (není nutné)
  • pro proteinové lívance přidejte odměrku kvalitního proteinu  nebo kolaganu
  • libovolně můžete přidat trochu čekankového či javorového sirupu (pokud přidáte protein, lívance budou dostatečně sladké po stevii obsažené v proteinu)
  • dle potřeby vodu na naředění

Dle potřeby přepuštěné máslo nebo kokosový olej na vymazání pánve.

Na dozdobení

Postup

  1. Vločky smíchejte s nastrouhaným jablkem nebo odvařeným jablkem, vejci a kořením (+ případně také proteinem a škrobem) a rozmixujte do hladké konzistence. Pokud bude těsto příliš husté, přilijte trošku vody, abyste dosáhly konzistence lívancového (tekutého) těsta.
  2. Rozehřejte si pánev a dle potřeby vymažte tukem. Lívance dělejte pár minut z každé strany hezky do zlatova.
  3. Poté doporučuji potřít tenkou vrstvou marmelády, ořechovým máslem, zakápnou domácím mléčným/kokosovým kefírem a takto navrstvit několik lívanců na sebe. Dozdobte ovocem a vychutnejte si svou zdravou snídani :)

Autorka receptu:

Anna Fabiánová