Vodní kefír: fermentovaná bomba nejen pro vegany

Vodní kefír: fermentovaná bomba nejen pro vegany

Vodní kefír je osvěžující fermentovaný nápoj. Je sladce-kyselý a lehce perlí. Někomu připomíná nealko burčák, někomu sodovku v tónech Viney, dalšímu jahodovou nebo malinovou limču. Záleží, co použijete při jeho přípravě! Možností a kombinací je moc :)

Vodní kefír vzniká pomocí kefírových kultur. Ty fermentují sladkou vodu, to znamená, že kefírové kultury požírají cukr a mění ho - třeba na bublinky (oxid uhličitý) a kyselinu octovou. Ze sladké vody se tak stává vodní kefír - fermentovaný nápoj s minimem zbytkového cukru. Je osvěžující, plný probiotik a jedinečný. No čtěte.

Vodní kefírové kultury jsou ve formě Tibi krystalků (nazývané též jako japonské mořské krystaly, živá zrnka, vodní kefírová zrna) nebo jako lyofilizované kefírové kultury (v prášku). O rozdílech mezi těmito kulturami, se dočtete zde. A k čemu je vodní kefír dobrý?

Podporuje zdraví střev. Na to jsou fermentované potraviny a nápoje skvělé. A ruku na srdce, kdo z nás jí denně kysané zelí (takové to domácí, živé, nepasterizované a bez siřičitanů)? V tomto předchozím článku si můžete přečíst, jak zdraví střev souvisí se zdravým celého těla.

Vodní kefírové kultury (tibi krystaly či lyofilizované kefírové kultury) jsou tvořeny přátelskou kulturou bakterií a kvasinek, kterým k životu stačí pouze voda s cukrem. Mikroorganismy sladkou vodu zkvasí – cukr (sacharózu) rozloží nejprve na jednodnoduché cukry (glukózu a fruktózu) a ty dále rozkládají na kyseliny (např. kyselinu octovou a mléčnou), bublinky (oxid uhličitý) a v malé míře taky na alkohol (pozn. z WUGI kefírových kultur je množství alkoholu naprosto zanedbatelné). Vodní kefír obsahuje živé kefírové kultury - probiotické bakterie a podle použitých surovin pro přípravu, jako je přírodní cukr, sušené ovoce, bylinky, i celou řadu vitamínů, např. vit. C, kyselinu listovou, B1, B6, B12) a minerálů (hořčík, vápník, mangan a další).

Co je na něm tak super?

Právě to, že je fermentovaný a živý. Je vegan, neobsahuje laktózu ani žádnou chemii. Je to přírodní nápoj. Obsahuje:

  • prospěšná probiotika,
  • enzymy bakterií podporující trávení,
  • postbiotika - látky, které bakterie do nápoje během fermentace produkují, ty mají celou řadou účinků, jako je pozitivní ovlivnění střevního prostředí a naší imunity, potlačení růstu nepřátelských bakterií, protizánětlivé účinky, podpora regenerace buněk a zlepšení trávení,
  • organické kyseliny, které příznivě ovlivňují prostředí v trávicím traktu, také zabraňují růstu patogenních mikroorganismů, zpomalují vstřebávání cukru do krve a snižují glykemický index potravin,
  • zmíněné vitamíny a minerály.
Skvěle nahradí chemické sodovky, dobarvované nápoje, sladké limonád i umělá pitíčka pro děti.
Vodní kefír je podobný kombuše, ale přesto je jiný. V čem se liší se dozvíte zde.

Jak je to s obsahem cukru a alkoholu?

Obsahu cukru v hotovém vodním kefíru se nemusíte bát, postupnou přeměnou cukru je jeho výsledné množství nízké. Při doporučeném postupu přípravy odpovídá 0,5l kefíru asi 100 ml coca coly. Avšak pokud vezmeme v úvahu chemické složení coca coly, nelze ji s domácím vodním kefírem vůbec srovnávat.Totéž platí o obsahu alkoholu. Vodní kefír vzniklý z WUGI kefírových kultur obsahoval při dodržení podmínek přípravy do 0,1 % alkoholu. Pro srovnání – nealkoholické pivo obsahuje alkoholu do 0,5 %.

*měřeno v akreditované chemické laboratoři

Vodní kefír ocení příznivci zdravého životního stylu, vegani, maminky hledající náhradu sladkých a nezdravých limonád pro své děti nebo sportovci, pro které může být vodní kefír přírodní alternativou k iontovému nápoji. Zkuste ho :)

Zdroje:

LAUREYS, David a Luc DE VUYST. Water kefir as a promising low-sugar probiotic fermented beverage. Archives of Public Health. 2014, 72(Suppl 1), P1-. DOI: 10.1186/2049-3258-72-S1-P1. ISSN 2049-3258. 

DE LOS REYES-GAVILÁN, Clara G., María FERNÁNDEZ, John Andrew HUDSON a Riitta KORPELA. Role of Microorganisms Present in Dairy Fermented Products in Health and Disease. BioMed Research International. 2015, 2015(204173), 2. DOI: 10.1155/2015/204173. ISBN 10.1155/2015/204173.

FERNÁNDEZ, María, John Andrew HUDSON, Riitta KORPELA a Clara G. DE LOS REYES-GAVILÁN. Impact on Human Health of Microorganisms Present in Fermented Dairy Products: An Overview. BioMed Research International. 2015, 2015(412714), 13. DOI: 10.1155/2015/412714. ISBN 10.1155/2015/412714.

SELHUB, Eva M, Alan C LOGAN a Alison C BESTED. Fermented foods, microbiota, and mental health: ancient practice meets nutritional psychiatry. Journal of Physiological Anthropology. 2014, 33(1), 2-. DOI: 10.1186/1880-6805-33-2. ISSN 1880-6805.