Vodní kefír: fermentovaná bomba nejen pro vegany

Vodní kefír: fermentovaná bomba nejen pro vegany

Vodní kefír je osvěžující fermentovaný nápoj, sladce-kyselý a lehce perlí. Někomu připomíná nealko burčák, dalšímu jahodovou nebo malinovou limču. Záleží, co použijete při jeho přípravě, protože kombinací příchutí se nekladou meze.

Jak vzniká?

Jednoduše. Kefírové kultury fermentují sladkou vodou a práci odvedou za nás. Kefírové kultury požírají cukr a mění ho - třeba na bublinky (oxid uhličitý) a kyselinu octovou. Ze sladké vody se tak stává vodní kefír - fermentovaný nápoj s minimem zbytkového cukru. Je osvěžující, plný probiotik a jedinečný. My mu propadli.

Levandulový vodní kefír WUGI

Vodní kefírové kultury existují ve formě Tibi krystalků (nazývané též jako japonské mořské krystaly, živá zrnka, vodní kefírová zrna) nebo jako lyofilizované kefírové kultury (v prášku). O rozdílech mezi těmito kulturami, se dočtete zde.

Co vodní kefír umí?

Podporuje zdraví střev. Na to jsou fermentované potraviny a nápoje skvělé. A ruku na srdce, kdo z nás jí denně kysané zelí - takové to domácí, živé, nepasterizované a bez siřičitanů? V tomto předchozím článku si můžete přečíst, jak zdraví střev souvisí se zdravým celého těla.

Vodní kefírové kultury (tibi krystaly či lyofilizované kefírové kultury) jsou tvořeny přátelskou kulturou bakterií a kvasinek, kterým k životu stačí pouze voda s cukrem. Mikroorganismy sladkou vodu zkvasí – cukr (sacharózu) rozloží nejprve na jednodnoduché cukry (glukózu a fruktózu) a ty dále rozkládají na kyseliny (např. kyselinu octovou a mléčnou), bublinky (oxid uhličitý) a v malé míře taky na alkohol (pozn. z WUGI kefírových kultur je množství alkoholu naprosto zanedbatelné).

Vodní kefír obsahuje živé kefírové kultury - probiotické bakterie a podle použitých surovin pro přípravu, jako je přírodní cukr, sušené ovoce, bylinky, i celou řadu vitamínů, např. vit. C, kyselinu listovou, B1, B6, B12) a minerálů (hořčík, vápník, mangan a další).

Domácí vodní kefír WUGI - jablečno-limetkový

Co je na něm to nejlepší?

Právě to, že je fermentovaný a živý. Je vegan, neobsahuje laktózu ani žádnou chemii. Je to takový přírodní ionťák

WUGI vodní kefír obsahuje:

  • prospěšná probiotika,
  • enzymy bakterií podporující trávení,
  • postbiotika - látky, které bakterie do nápoje během fermentace produkují, ty mají celou řadou účinků, jako je pozitivní ovlivnění střevního prostředí a naší imunity, potlačení růstu nepřátelských bakterií, protizánětlivé účinky, podpora regenerace buněk a zlepšení trávení,
  • organické kyseliny, které příznivě ovlivňují prostředí v trávicím traktu, také zabraňují růstu patogenních mikroorganismů, zpomalují vstřebávání cukru do krve a snižují glykemický index potravin,
  • řadu vitamínů a minerálů.
Skvěle nahradí chemické sodovky, dobarvované nápoje, sladké limonády i umělá pitíčka pro děti.
Vodní kefír je podobný kombuše, ale přesto je jiný. V čem se liší se dozvíte zde.

Jak je to s obsahem cukru a alkoholu?

Obsahu cukru v hotovém vodním kefíru se nemusíte bát, postupnou přeměnou cukru je jeho výsledné množství nízké. Při doporučeném postupu přípravy odpovídá 0,5l kefíru asi 100 ml coca coly. Avšak pokud vezmeme v úvahu chemické složení coca coly, nelze ji s domácím vodním kefírem vůbec srovnávat.Totéž platí o obsahu alkoholu. Vodní kefír vzniklý z WUGI kefírových kultur obsahoval při dodržení podmínek přípravy do 0,1 %* alkoholu. Pro srovnání – nealkoholické pivo obsahuje alkoholu do 0,5 %.  *měřeno v akreditované chemické laboratoři

Vodní kefír ocení příznivci zdravého životního stylu, vegani, maminky hledající náhradu sladkých a nezdravých limonád pro své děti nebo sportovci, pro které může být vodní kefír přírodní alternativou k iontovému nápoji. 

Žádná nuda

Příchutě jsou nekončící, a tak naši sbírku receptů neustále doplňujeme. Smlsnout si můžete na:

Domácí WUGI kefír


Zdroje:

LAUREYS, David a Luc DE VUYST. Water kefir as a promising low-sugar probiotic fermented beverage. Archives of Public Health. 2014, 72(Suppl 1), P1-. DOI: 10.1186/2049-3258-72-S1-P1. ISSN 2049-3258. 

DE LOS REYES-GAVILÁN, Clara G., María FERNÁNDEZ, John Andrew HUDSON a Riitta KORPELA. Role of Microorganisms Present in Dairy Fermented Products in Health and Disease. BioMed Research International. 2015, 2015(204173), 2. DOI: 10.1155/2015/204173. ISBN 10.1155/2015/204173.

FERNÁNDEZ, María, John Andrew HUDSON, Riitta KORPELA a Clara G. DE LOS REYES-GAVILÁN. Impact on Human Health of Microorganisms Present in Fermented Dairy Products: An Overview. BioMed Research International. 2015, 2015(412714), 13. DOI: 10.1155/2015/412714. ISBN 10.1155/2015/412714.

SELHUB, Eva M, Alan C LOGAN a Alison C BESTED. Fermented foods, microbiota, and mental health: ancient practice meets nutritional psychiatry. Journal of Physiological Anthropology. 2014, 33(1), 2-. DOI: 10.1186/1880-6805-33-2. ISSN 1880-6805.