Vodní kefír vs. kombucha: rozdíl a prospěšné účinky

Vodní kefír vs. kombucha

„Fermentovaná příbuzná“ vodního kefíru – kombucha – je pro spoustu z nás známějším nápojem. Jaký je mezi kombuchou a vodním kefírem rozdíl? Jaké jsou jejich prospěšné účinky? Kdy se hodí více kefír a kdy kombucha?

WUGI Vodní kefír vs. Kombucha

Kombucha

Kombucha je fermentovaný čaj připravený z čajové houby – kombuchové kultury (kombuchová houba, scoby, apod.) a oslazeného čaje. Fermentace probíhá při pokojové teplotě po dobu 5 až 30 dní. Následně se čaj pije samotný i ochucený různými způsoby.

Kombucha obsahuje bakterie a kvasinky, spoustu vitamínů (zejména skupiny B), minerálů a dalších látek prospěšných pro naše zdraví. Zároveň ale také obsahuje kofein (tein) z černého či zeleného čaje.

Jelikož se v kombuše nachází spousta kvasinek, vzniklý nápoj obsahuje určité množství alkoholu - běžně se uvádí kolem 1 - 1,5 % (pro srovnání: nealko pivo má do 0,5 %). Chuť kombuchového čaje je oproti vodnímu kefíru výraznější - kyselejší a octovější

Obecně se pití kombuchy doporučuje jako podpora imunitního systému a pro zdravé zažívání. 

Vodní kefír

Vodní kefír je probiotický fermentovaný nápoj připravený z kefírových kultur - ty mohou být ve formě z tibi krystalů (vodních kefírových zrn) nebo lyofilizované kultury v prášku -  WUGI vodní kefírové kultury. Kefírové kultury fermentují oslazenou vodu, ovocné či zeleninové šťávy, kokosovou vodu či mléko. Zkrátka vše, co obsahuje nějaký cukr (a žádnou chemii).

Fermentace také probíhá při pokojové teplotě, avšak proces je mnohem rychlejší – stačí 1 až 2 dny. Stejně jako kombucha se  i vodní kefír pije samotný nebo ochucený tisíci způsoby.

WUGI Limonády z vodního kefíru

Vodní kefír obsahuje probiotické bakterie, enzymy a zdraví prospěšné kyseliny. Podporuje trávení a zlepšuje odolnost vůči nemocem. Obsahuje také řadu vitamínů a minerálů, které se liší v závislosti na použitých surovinách pro přípravu. Jeho pravidelnou konzumací přispíváme ke zdraví našich střev

Vodní kefír není připravován z čaje, neobsahuje tak na rozdíl od kombuchy kofein (tein) - je vhodnější pro osoby na kofein citlivé nebo malé děti.

Je méně octový a jeho chuť je oproti kombuchovému čaji jemnější, sladší. Je více "univerzálním" nápojem - díky "neoctovatosti" se hodí se jako základ zdravých limonád, zeleninových i ovocných smoothies nebo na přípravu veganské kaše přes noc (overnight kaše).

Kombuchová houba, tibi krystalky i WUGI vodní kefírové kultury jsou tvořeny skupinou přátelských  mikroorganismů. Mezi sebou se však liší zastoupením druhů a jejich počtem. Kombuchová houba a tibi krytalky obsahují více kvasinek - nápoje z nich proto obsahují určité množství alkoholu a jsou chuťově výraznější. Nápoje z těchto kultur jsou zdraví prospěšné, avšak pokud s fermentovanými nápoji teprve začínáte nebo není vaše střevo (střevní mikroflóra) v pořádku, vyšší zastoupení kvasinek v kombuše a kefíru z tibi nemusí být ideální volbou. Vodní kefír z WUGI vodních kefírových kultur má kvasinek i alkoholu méně a může být vhodnějším.

Více o rozdílu mezi kefírovými kulturami ve formě prášku a zrn - tj. tibi krystaly - najdete zde.

Vodní kefír dáváme v rodině i těm nejmenším, proto jsme obsah alkoholu v hotovém vodním kefíru nechali opakovaně změřit v akreditované chemické laboratoři. Při dodržení podmínek přípravy a podmínek skladování se obsah alkoholu u vodního kefíru z WUGI pohyboval do 0,1 %, což je zanedbatelné množství (nealko pivo obsahuje 0,5 % alkoholu).

Shrnutí

Kombucha i vodní kefír představují veganské fermentované nápoje plné přátelských mikroorganismů a jsou prospěšné zdraví. Složení těchto nápojů, chuť i způsob přípravy se liší. Vodní kefír z WUGI kultur jsme si oblíbili díky jendoduchosti a kratší doby přípravy, jemnější chuti a absenci alkoholu.

Který nápoj preferujete vy? :)