Bezlepkové křehké těsto doplněné o strouhanou dýni s troškou medu. Tento koláč doporučujeme určitě vyzkoušet. Bezlepkovou mouku můžete klidně nahradit za BIO špaldovou celozrnnou a jednoduchý koláč je na světě. Těsto doporučujeme přes noc nechat odpočívat v lednici, hodné bakterie za vás udělají tu nejtěžší práci a vaše střeva dostanou správně předpřipravenou (snadno stravitelnou) potravu.

Potřebujete

  • 250 g pohankové mouky
  • 125 g studeného sádla
  • 100 ml studeného mléčného kefíru
  • špetka soli

Náplň

  • 400 g máslové dýně nebo hokkaido
  • 50 g ghí
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžička mleté skořice
  • Plátky mandlí

Postup

  1. Všechny ingredience na těsto smíchejte ideálně v robotu nebo pomocí vidličky. Pokud ho budete hníst rukama, nebude tak krásně křehké. Uložte na dvě hodiny do lednice, ideálně na noc.
  2. Troubu zapněte na 180 °C. Těsto vyválejte, ale zbytečně nepodsypávejte moukou. Pokud se lepí, vyválejte ho přes pečící papír a poté přeneste do formy. Těsto po celé ploše propíchejte vidličkou, zakryjte pečícím papírem a zatižte cizrnou nebo fazolí. Pečte 8 minut.
  3. Na ghí orestujte nastrouhanou dýni a chvilku poduste. Vmíchejte med a skořici. Z těsta odstraňte pečící papír a navrstvěte dušenou dýni.
  4. Pečte na 180 °C asi 15-20 minut. Ještě horký koláč zasypte plátky mandlí. Mandle dáváme až po upečení, abychom si v ořeších pečením nezničili zdravé tuky.

Bezlepkový koláč s dýní www.wugi.cz

Bezlepkový koláč s dýní www.wugi.cz

Bezlepkový koláč s dýní www.wugi.cz

Bezlepkový koláč s dýní www.wugi.cz

Autorka receptu:

Tereza Marečková