Výborný kefírový koláč bez lepku
Bezlepkové křehké těsto doplněné o strouhanou dýni s troškou medu. Tento koláč doporučujeme určitě vyzkoušet. Bezlepkovou mouku můžete klidně nahradit za BIO špaldovou celozrnnou a jednoduchý koláč je na světě. Těsto doporučujeme přes noc nechat odpočívat v lednici, hodné bakterie za vás udělají tu nejtěžší práci a vaše střeva dostanou správně předpřipravenou (snadno stravitelnou) potravu.
Potřebujete
- 250 g pohankové mouky
- 125 g studeného sádla
- 100 ml studeného mléčného kefíru
- špetka soli
Náplň
- 400 g máslové dýně nebo hokkaido
- 50 g ghí
- 4 lžíce medu
- 1 lžička mleté skořice
- Plátky mandlí
Postup
- Všechny ingredience na těsto smíchejte ideálně v robotu nebo pomocí vidličky. Pokud ho budete hníst rukama, nebude tak krásně křehké. Uložte na dvě hodiny do lednice, ideálně na noc.
- Troubu zapněte na 180 °C. Těsto vyválejte, ale zbytečně nepodsypávejte moukou. Pokud se lepí, vyválejte ho přes pečící papír a poté přeneste do formy. Těsto po celé ploše propíchejte vidličkou, zakryjte pečícím papírem a zatižte cizrnou nebo fazolí. Pečte 8 minut.
- Na ghí orestujte nastrouhanou dýni a chvilku poduste. Vmíchejte med a skořici. Z těsta odstraňte pečící papír a navrstvěte dušenou dýni.
- Pečte na 180 °C asi 15-20 minut. Ještě horký koláč zasypte plátky mandlí. Mandle dáváme až po upečení, abychom si v ořeších pečením nezničili zdravé tuky.
Autorka receptu:
Tereza Marečková