Zázvorové bonbony při nemoci nebo nevolnosti

Složení bonbonů na nevolnost, ať už vás trápí nevolnost v těhotenství či jakákoliv jiná, často není ideální nebo jsou bonbony zbytečně plné cukru. Vyrobte si domácí verzi přesně podle své chuti. V případě, že chcete bonbony jako prevenci proti nemocem nebo když už na vás něco vlezlo, můžete přidat i černý pepř.
Potřebujete
- 35–50 g zázvoru (čím víc, tím víc pikantnější, v těhotenství volte menší množství)
- 2 pomeranče
- 1 citron
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička skořice cejlonské (pravé)
- ¼ lžičky černého pepře (nemusí být, v těhotenství vynechte)
- 4 lžíce želatiny Great Lakes
- 2 velké lžíce medu
- probiotická verze: 50 ml vodního kefíru
Postup
- Želatinu zalijte 80 ml vody a nechte nabobtnat.
- Zázvor pomocí kovové lžičky oloupejte. Oloupejte i pomeranče a citrony. Nakrájejte je na kostičky, vložte do výkonného mixéru a přidejte koření. Rozmixujte do hladka.
- Pokud vám kousky vadí, můžete směs přecedit, ale ochudíte se o prospěšnou dužinu.
- Dejte směs do hrnce a zahřejte. Nesmí vařit. Poté v ní rozmíchejte med a nabobtnalou želatinu.
- V případě probiotické verze, počkejte až směs lehce vychladne a přidejte ještě vodní kefír.
- Naplňte silikonové formičky nebo použijte skleněnou krabičku vymazanou tukem a dejte do lednice ztuhnout.
- Neskladujte bonbony v silikonové formě dlouho, lepší je hned po ztuhnutí vyndat a skladovat například v uzavíratelné nádobě v lednici.
TIP na horký zázvorový nápoj
2–3 želatinové bonbony dejte do malého šálku a zalijte horkou vodou a zamíchejte. Krásně vás prohřeje a je to skvělá podpora při nemoci nebo jako prevence. Probiotickou verzi horkou vodou nezalévejte, tu snězte jen tak :)
Autorka receptu
Tereza Marečková