Zdravá ledová ne káva
Pokud se z jakéhokoliv důvodu vyhýbáte klasické kávě, můžete sáhnout po té bezkofeinové. Může se jednat o klasickou kávu zbavenou kofeinu, jen musí být káva ošetřena ekologicky a ne chemicky. Šetrná ekologická metoda je zbavení kofeinu přes cukrovou třtinu. Nebo si můžete vybrat alternativu v podobě kávovinového nápoje Coffree. Tu si můžete připravit na ledu nebo pěkně za tepla. Kávovinový nápoj Coffree je vhodný pro lidi, kteří jsou citliví na kofein, těhotné a kojící ženy a můžou jej pít i děti.
Potřebujete
- 150 ml ledového mléka (15 minut v mrazáku)
- 2 lžičky kávovinového nápoje Coffree
- led
- případně lžička medu nebo javorového sirupu
Postup
- Ledové mléko vymixujte tyčovým mixérem společně s Coffree. Ideálně použijte šlehací disk nebo nádstavec na napěňování. Do dvou malých hrnečků dejte led a rozdělte do nich ledovou kávu.
- V případě výkonného mixéru můžete mixovat i s ledem a mléko případně vyměnit za vodu nebo jinou alternativu mléka. Výsledný nápoj bude také krásně nadýchaný.
Tipy, jak vylepšit chuť i zdraví
Přidejte:
Dodá čokoládovou chuť i vlákninu, řadu antioxidantů a prospěšných látek na zklidnění nervového systému.
- koření, jako je vanilka, skořice, kardamom, badyán, hřebíček či přímo směs, jako je například perníkové koření
S kořením se pojí nejen krásná chuť a vůně, ale také prospěšné účinky v podobě protizánětlivých látek či antioxidantů. Skořice pomáhá snižovat vysoký krevní cukr a dodá sladkou chuť aniž byste používali cukr a jiná sladidla. Pestrost v koření podporuje také zdravou pestrost našeho mikrobiomu.
- mléko můžete libovolně zaměnit
Volte kvalitní čerstvé plnotučné mléko, máte-li možnost, tak nehomogenizované a klidně nepasterované přímo od farmáře. Můžete použít i ořechové nebo ovesné mléko, ale zde pozor na kupovaná mléka, která jsou často plná aditiv a nevhodných složek, jako jsou rostlinné oleje a zahušťovadla. Ořechová mléka doporučujeme spíše pro zpestření, ne pro větší pravidelnou konzumaci.
Pokud vás honí mlsná, použijte místo kakaa kvalitní Ajala Elixír nebo horkou tmavou čokoládu od Šufana, které obsahují kvalitní čokoládu – bio kakaové boby slazené přírodní bio třtinovou šťávou.
Autorka receptu
Tereza Marečková