Zdravé kefírové lívance z celé pohanky na sladko i na slano
O nevhodnosti dětských křupek a pufovaných potravin jsme vám už psali. Navíc nejsme příznivci celodenního jezení u dospělých ani u dětí. Bílé (slazené) pečivo, (pufované i nepufované) křupky, sušenky ani slazené kapsičky dobrou volbou pro děti nejsou. O sladkostech nemluvě. Co ale připravit výživného na svačinu pro nejmenší děti na výlety, na hřiště nebo k babičce?
Potřebujete
- 150 g pohanky
- 250 ml mléčného kefíru
- 1 mrkev
- špetka soli
- 30 g ghí
- 2 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- případně mouka na dohuštění (pohanková, čiroková, špaldová)
- domácí neslazený jam nebo Odvařené jablko od Šufana a oříškové máslo
- NEBO domácí krémový sýr na potření, sýr, kvalitní šunka nebo maso z vývaru, okurka, mrkev
Postup
- Pohanku naložte do kefíru a nechte přes noc na lince fermentovat.
- Ráno rozpusťte v hrnci ghí a nechte vychladnout.
- Do mixéru dejte pohanku s kefírem, vejce, sůl, prášek do pečiva, ghí a mixujte do hladka. Poté přidejte nastrouhanou mrkev.
- Výsledná konzistence musí připomínat husté lívancové těsto. Případně zřeďte vodou nebo přidejte pár lžic mouky.
- Podávejte na sladko s domácí zakysanou smetanou a neslazeným jamem. Nebo na slano se sýrem a šunkou.
- Případně slepte dva lívance k sobě jako toust.
Autorka receptu:
Tereza Marečková