Zelené chia smoothie
Jaro prostě láká k tomu, abychom do jídelníčku zařadili co nejvíc čerstvých zelených potravin. Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, magnezia, fosforu a slušnou řádku vitamínů. Dužina obsahuje jen mizivé množství cukru, zato na ovoce nezvyklé množství zdravého tuku a protizánětlivých omega 3. Chia semínka zase navozují pocit sytostí a zároveň regulují hladinu cukru v krvi. Zelené listy špenátu, kadeřávku nebo polníčku jsou bohaté na vitamíny, železo, draslík nebo hořčík. A nesmí chybět probiotický vodní kefír. Skvělé pro správnou činnost cév a proti stresu. Ideální ranní nakopávač, který skvěle chutná.
Vhodné pro tyto diety: bezlepková, bez laktózy, vegan, Paleo, *Autoimunitní protokol (AIP) = bez chia smínek
Ingredience (1 porce)
- 200 ml vodního kefíru
- 1/2 banánu
- 1/2 avokáda
- hrst kadeřávku, případně baby špenátu nebo polníčku
- 1 polévková lžíce chia semínek*
- pár kapek citrónu
Jak na to
Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte.
Tip:
Pro delší pocit zasycení přidejte bílkoviny - kolagen, protein nebo kvalitní mléčný výrobek, jako tvaroh či skyr, jinak smoothie nebude obsahovat dostatek bílkovin a nebude tak plnohodnotnou snídaní ani vydatnou svačinou.
Zelené potraviny jezte denně
Mají skvělé protizánětlivé účinky, snižují alergie, jsou pěknou zásobárnou minerálů a vitamínů i rozpustné prebiotické vlákniny.
Alergikům a lidem s histaminovou intolerancí doporučuji přidat do jídelníčku kopřivu v Bio kvalitě s antihistaminovými a antioxidačními účinky.
Na podporu organismu na jaře je vhodná také synergická směs medicinální houby Reishi, BIO Spiruliny a BIO chlorelly, podporující imunitu, kradiovaskulární systém, detoxikaci a funkci jater, zdravou váhu a normální hladiny cukru v krvi.