Zimní superfruits smoothie bowl

Ovoce miluji a i když se snažím stravovat lokálně, nedokážu si jej přes chladné měsíce odpustit. A to z dovozu není kolikrát nic moc. Naštěstí mám po ruce takové, které dozrálo tady u nás na slunci a ještě na čerstvé plody dýchl mráz. Tohle lyofilizované ovoce dlouho vydrží, chutná jako čerstvě utržené ze stromu a k tomu má spoustu vitamínů, živin a antioxidantů. Je to skvělá vzpruha pro imunitu, mysl i chuťové pohárky.
Ingredience
- 100 ml domácího mléčného nebo kokosového kefíru
- tradiční mléčný vyrobíte pomocí mléčných kefírových kultur a plnotučného mléka
- recept na kokosový kefír najdete tady
- hrst lyofilizovaných višní
- lžíce lyofilizovaných borůvek
- lžíce lyofilizovaného rybízu
- 1 přezrálý banán
- 50 ml domácího jablečného pyré nebo cca 2 lžíce odvařeného jablka
- 1 čerstvý fík
- na ozdobu plátky čerstvého jablka, hrst nasekaných mandlí nebo ajala čokoláda na ozdobu
Tip:
- pro delší pocit zasycení přidejte bílkoviny - kolagen, protein nebo kvalitní mléčný výrobek, jako tvaroh či skyr
Jak na to
Kefír, lyofilizované ovoce, banán a domácí jablečné pyré rozmixujte v mixéru do hladka. Pyré a banán jsou v receptu na doslazení, přidejte nebo uberte si proto podle chuti. Hotové smoothie dejte do misky, ozdobte plátky jablíček a fíků a přidejte podle chuti mandle či strouhanou čokoládu.
Vhodné pro stravování:
bezlepkové, vegetarián, vegan a bezmléčná dieta (z kokosového kefíru)