Články o mikrobiomu, zdravém stravování, životním stylu a odolnosti

Zdraví ústního mikrobiomu: klíč k celkovému zdraví
Ústní mikrobiom je pro zdraví zásadní, protože ovlivňuje nejen zdraví zubů a dásní, ale i celkové zdraví. Tento ekosystém mikroorganismů v ústní dutině udržuje zdraví ve stavu rovnováhy. Složení ústního mikrobiomu je v průběhu života utvářeno faktory, jako je genetika daného člověka, přenos z matky na plod, stejně jako faktory prostředí, kde daný jedinec žije. A to stravovací návyky, dostatečně kvalitní ústní hygiena, užívání léků a další vlivy.

Letní fermentační výzva se soutěží
Pojďte s námi nakopnout své trávení a zvýšit odolnost před letní dovolenou. Připojte se ZDARMA do naší týdenní emailové fermentační výzvy. Ukážeme vám zcela nové recepty, jak můžete vodním i mléčným kefírem obohatit slané i sladké pokrmy. Potřebná dávka probiotik každý den bez utrácení za drahé doplňky stravy.

Co je autoimunitní protokol (AIP) a proč ho využít
Autoimunitní protokol (AIP) je terapeutický protokol, který slouží ke zlepšení autoimunitních onemocnění a chronických nemocí. O tom, zda nemoc propukne a jaký bude mít průběh, totiž nerozhoduje jen genetika. Ta sice hraje svou roli při autoimunitních nemocech, ale tvoří pouze jednu třetinu celkové skládačky. Další dvě třetiny faktorů, zda nemoc propukne a jak se bude vyvíjet, má na svědomí naše strava, životní styl a prostředí ve kterém žijeme. Změna životního stylu může zlepšit průběh onemocnění. Dozvíte se, co to je AIP, jak funguje a proč nám může výrazně pomoci jako dočasná terapeutická dieta a úprava životního stylu.

Co jsou lehce stravitelné potraviny, jak je správně vařit a skladovat?
Smažení, vaření, grilování nebo dušení. Záleží na způsobu přípravy potravin? Co znamenají pojmy “lehce stravitelné formy pokrmů” a používání “šetrných metod vaření”?
Prozradíme vám, proč a u koho je důležité se přípravou potravin zabývat, zda je nutné potraviny namáčet nebo fermentovat a také, jakou roli hraje správné zchlazení potravin, skladování a volba nádob.

Zdraví kůže zlepšíte posílením střevního mikrobiomu
Nesete si z lékárny další mast a doufáte, že je to ta pravá. A po čase mazání zjistíte, že váš problém se nelepší a ani nemizí. Ptáte se proč? Projevy na kůži se nedají posuzovat izolovaně. Neoptimální zdraví vašeho vnitřního prostředí se projevuje na vaší kůži. Proto je potřeba všechny kožní nedostatky posuzovat komplexně, i když promazávání suché a ekzematické pokožky je také velmi důležité. Určitě vás nepřekvapí, že vybrat vhodný kosmetický přípravek bude taky menší oříšek.

Druhá fermentace vodního kefíru
Možná znáte pojem druhá fermentace kombuchy nebo kefíru z tibi krystalů. Slitá kombucha (ta oddělená od mateřské houby) se nechá při pokojové teplotě v uzavřených nádobách ještě pár dní fermentovat. Takto naláhvovanou kombuchu můžete ochutit ještě dalšími ingrediencemi nebo jen nechat samotnou ,,zbublinkovat”. Druhá fermentace vodního kefíru funguje velmi podobně.

Máte problém s lepkem?
,,Za nás žádné takové výmysly nebyly. Vy to všechno moc řešíte.” Už jste někdy podobnou větu slyšeli? My ano. Lepek může být problém, ale nic není černobílé. Neexistuje jen celiakie a na druhé straně zdravý člověk, proto vám chceme ukázat, jak se intolerance nebo senzitivita na lepek může projevovat a jak z toho ven.

Zácpa či průjem jako důsledek špatného trávení
Zácpa a průjem, témata o kterých je velmi náročné mluvit, natož je pak dennodenně řešit a nechat je komplikovat naše životy. Nejde-li o jednorázový problém, za zácpou i průjmem stojí špatné trávení, které souvisí také se střevní dysbiózou (narušené složení střevních mikroorganismů). Špatné trávení a dysbióza negativně ovlivňují naši psychickou pohodu a zhoršují náladu možná více, než si myslíte. Zažívací potíže, jako průjem, zácpa či nafouklé břicho potkají občas každého z nás, ale nejedná-li se o krátkodobý výkyv, je nutné vyřešit příčiny potíží.

Jak na špatné trávení
Nekončící únava, pokles výkonnosti či jakékoliv chronické onemocnění nás denně omezuje v běžném životě. Jakou to má souvislost s trávením? Velkou. Již několikrát jsme psali, že naše zdraví začíná ve střevech a že střeva jsou náš druhý mozek. Pojďte se s námi podívat, jak se špatné trávení projevuje a jak jej můžeme podpořit.

Jak zdravě zhubnout aneb optimalizace váhy
76 % žen a 40 % českých mužů někdy drželo dietu. Zároveň většina z nich nerada sportuje a chce se vyhnout hladovění. Správná hmotnost ale nemusí znamenat diety, jojo efekt, hlad, počítání kalorií, život bez sacharidů či tuků, 10 km denně v běžeckých botách nebo hodiny v posilovně. Pojďme na to chytře. Znáte mitochondrie?

Nebezpečí ukryté ve sladkostech
V současné legislativě je schváleno ,,bezpečné” množství přídatných látek, avšak jejich bezpečnost byla vždy zpochybňována. Zejména u dětí, u kterých je velmi těžké pohlídat doporučené množství a také je potřeba se vyhnout tak zvanému koktejlovému efektu. Pojďte se s námi podívat na nekvalitní složky cukrovinek, pod jakými názvy se skrývají a jak ovlivňují náš mikrobiom.

Jak poznat kvalitní čokoládu
Čtete složení čokolády? Pokud ano, tak jste jistě nadšení, že daná čokoláda obsahuje jen hrstku surovin a ještě je za přijatelnou cenu. Jenže ono to není tak jednoduché. Víte co je to alkalizace kakaa a že přímo ovlivňuje (ne)kvalitu dané tabulky čokolády? V následujícím článku se podíváme na chemické úpravy kakaa a tím i nekvalitní druhy čokolád. Naučíme vás, jak si vybrat správnou čokoládu, která se může pyšnit označením superpotravina.

Proč všichni potřebujeme omega 3 EPA a DHA
Omega 3 EPA a DHA potřebujeme pro naše zdraví všichni bez výjimky. Víte, jestli jich máte dost? A jak to zjistit? Odpovězte na následující otázky:
- Stravujete se zdravě a omezujete příjem prozánětlivých omega 6?
- Jíte minimálně 3x týdně 200 g kvalitní ryby nebo užíváte doplněk stravy?
- Jste bez zdravotních potíží?
- Jste si jisti, že užíváte ty správné doplňky stravy?
Pokud jste na některé z těchto otázek odpověděli "ne", zpozorněte. V článku se dozvíte, s čím nám omega 3 EPA a DHA pomáhají, kde se nachází, že rostlinná strava vůbec nestačí a kdy a po jakém doplňku stravy sáhnout pro sebe, pro dítě, v případě těhotenství nebo kojení.

Rybí tuk pro děti: lepší paměť i soustředění
Chcete, aby vaše děti měly lepší paměť? V nedávné studii se ukázalo, že děti jejichž matky užívaly omega 3 mastné kyseliny během těhotenství se v deseti letech lépe soustředí a rychleji řeší problémy. Pojďte se s námi podívat jaké další benefity může mít suplementace rybího tuku (omega 3 EPA a DHA) u vašich dětí.

Pro zlepšení alergie hledejte zelenou
Alergie nás pronásledují během celého roku, na jaře jsou neviditelnější pylové. Způsobují nejčastěji podráždění sliznic nosu a očí, rýmu nebo pocit ucpaného nosu. Přibližně 20 % lidstva trápí nějaká forma alergie či intolerance - sezónní pylové, potravinové nebo celoroční na zvířecí srst, hmyzí bodnutí, léky, prach. Jako každé chronické a imunitní onemocnění jsou vysilující a pro tělo zatěžující. Protože větší část naší imunity (a dobré nálady) vzniká právě ve střevech, proto péče o mikrobiom pomáhá zvládat i alergie. Zdravý mikrobiom udržuje uvnitř zažívacího traktu rovnováhu a pomáhá imunitnímu systému fungovat správně.

Pryč s jarní únavou
Říkáte si, že stačí vypít hrnek kávy navíc a máte po únavě. Tak proč z toho děláme takovou vědu? Není to tak jednoduché a jarní únava trápí spoustu z nás. Jedná se o celkovou únavu těla, kdy je potřeba si dopřát především odpočinek, pohyb na čerstvém vzduchu a kvalitní stravu. Po jakých bylinkách a metodách můžete sáhnout, vám popíšeme v tomto článku.

Tuky a oleje: co patří do studené kuchyně, co do teplé a co do koše
Taky už vám jde někdy hlava kolem, jaké tuky a oleje jsou zdravé, a které ne? A zda je používáte správně na vaření, smažení nebo by se hodí naopak jen do salátů? V článku se dozvíte, které oleje:
- snesou vysoké teploty,
- které oleje se nesmí zahřívat, protože se teplem poškodí,
- a které bychom měli rovnou hodit do koše, protože jsou zdraví škodlivé, a to přestože nám někdo tvrdí, že snesou vysoké teploty a jsou při vaření vhodné.

Menopauza, hormonální rovnováha a ženské zdraví
Hormonální a menopauzální změny u žen jsou přirozenou součástí života. Není cílem s těmito změnami bojovat, ale cílem je harmonizovat tělo tak, aby změny nebyly vyčerpávající a náročnou horskou dráhou plnou dyskomfortu. V článku se dočtete, s čím hormonální rovnováha souvisí a jaké přípravky jsou vhodné pro menopauzální komfort a předcházení potíží, které se v tomto období mohou začít objevovat.

Jak na podzimní posilu imunity
Máte podzim spojený s rýmou, odraným nosem, chřipkami a neustálým strachem, že na vás zase někdo něco prskne? I sychravé počasí a období chřipek ale můžete prožít zcela zdravě. O tom, zda onemocníme, nerozhoduje to, zda na nás někdo prskne nebo jsme na chvíli vystaveni chladu, ale jak na to prsknutí a změny teplot zareaguje náš imunitní systém. Také neplatí, že pokud na něco trpíte opakovaně, musíte si "zvyknout". Co můžete pro svou odolnost na podzim udělat? Podíváme se na několik oblastí - strava, návyky a doplňky stravy.

Doplňky stravy v těhotenství a při plánování miminka
V článku se dozvíte:
- Jak se na miminko připravit?
- Jak na podporu plodnosti u žen a u mužů?
- Jaké doplňky stravy jsou vhodné v těhotenství?
- Co by měla užívat každá žena a co je individuální?
- Čeho se vyvarovat?

5 tipů pro zdravé léto - na co nezapomínejte
Naše zdraví přes léto - jak o něj pečovat, abychom si nezkazili vytouženou dovolenou? Máme pro vás 5 rychlých tipů.

Alergie, intolerance, senzitivity - jak řešit reakce na potraviny
Reagujete na potraviny? V tomto článku se dozvíte, jaký je rozdíl mezi alergiemi, intolerancemi a senzitivitami a jak je možné je řešit.

Alergie - jak se jich konečně zbavit?
Jaro a ALERGIE. Jak jste na tom? Patří u vás jaro na černou listinu? A dá se s alergiemi něco dělat?
My měli jaro dlouho za nejméně oblíbené období. Těžké (nejen) pylové alergie jsou nejen nepříjemné, ale pro tělo také dost vyčerpávající. Dobrou zprávou je, že s tím jde něco dělat a z dlouhodobého hlediska to má pro zdraví spoustu výhod.

Jak jíst, aby tělo správně fungovalo
Jíte zdravě, ale nehubnete. Jíte dobře, ale máte rychle po jídle hlad. Možná už máte domotanou hlavu počítáním kalorií a nevíte, který výživový směr pro sebe zvolit. Jak by měl vypadat váš pokrm, aby nás zasytil, podpořil zdravý metabolismus a dodal tělu vše potřebné? Jak si vytvořit tzv. zdravý talíř? Jednoduchý návod najdete v článku. Jednoduchý návod najdete v článku. Přizpůsobit si jej můžete na všestrannou i vegetariánskou/veganskou stravu, Paleo i jiný stravovací protokol. A rozhodně nebudeme počítat kalorie.

Vitamin D a K2 - pro správnou funkci imunity a prevenci onemocnění
K čemu vitamin D a K2 potřebujeme, kdy jej doplňovat, jak a v jakých dávkách? To vše se dočtete v tomto článku. Vitamin D je nezbytně důležitý pro správnou funkci naší imunity a prevenci respiračních a virových infekcí, snižuje infekčnost a komplikace při onemocněních. Vyšší hladiny vitaminu D v krvi jsou nyní spojeny s nižší mírou infekce virem C*vid. Vyšší hladiny vitaminu D jsou spojeny s nižším rizikem komplikací a závažného průběhu onemocnění (intenzivní péče či úmrtí) a další studie naznačují, že vitamin D může představovat velmi účinnou léčbu tohoto onemocnění. Vitamin D reguluje autoimunitní onemocnění a zánět v těle. Je potřebný pro zdraví kostí a zubů - vstřebávání vápníku, funkci svalů i psychické funkce. Nedostatek vitaminu D je spojen se zánětem a oslabením střevního mikrobiomu.

5 tipů, jak nenechat Vánoce zničit váš mikrobiom
Vánoce jsou svátky pohody, tepla domova a také spousty cukroví. Cukrem ale krmíme své špatné bakterie a kvasinky, které nám pak ze střev do mozku posílají zprávu "chceme další cukr". Říkala jsem si, že by bylo fajn dát vám pár tipů, jak si Vánoce užít, ale nenechat zničit mikrobiom, abyste na Nový rok nezačínali znavení, přejezení a s mikrobiomem závislým na cukroví. Co zachrání ty hodné bakterie?

Imunita: co potřebuje, aby fungovala správně
V tomto článku se dozvíte:
- Co rozhoduje o funkci naší imunity
- Jaké živiny a potraviny jsou důležité pro podporu imunity
- Jaké jsou v naší populaci nejčastější deficity, které způsobují nedostatečnou funkci imunity, jak je zjistit a jak je řešit
- Blíže o vitaminu D a zvýšeném riziku respiračních onemocnění
- Jaké vitamíny, minerály a látky působí protivirově
- Jak přistupovat z dlouhodobého hlediska ke stravě a doplňkům stravy

Proč pít (nejen) kávu s medicinálními houbami
Kávu (a jiné nápoje) s houbami budeme brzy potkávat běžně. Medicinální (též vitální či léčivé) houby obsahují řadu funkčních, tělu prospěšných látek, které podporují naši vitalitu, psychiku, odolnost vůči stresorům, imunitu a podílí se na harmonizaci organismu na řadě úrovní. Výhodou spojení těchto hub a kávy je nižší dráždivost kávy na trávicí trakt a dodání prospěšných vlastností hub, které fungují jako adaptogeny v dnešní náročné době. Působí jako prebotika a vyživují náš střevní mikrobiom. Některé druhy hub, jako je Hericium, podporuje funkci mozku, paměť a růst nervového růstového faktoru - důležitého pro učení. Chaga je výborná při trávicích potížích, cordyceps nás energizuje, reishi uklidňuje ducha a maitake podporuje metabolismus a látkovou výměnu. A jestli máte strach z chuti, tak tu neovlivňují. A pokud nepijete kávu, houby můžete přidat do jakéhokoli jiného nápoje, třeba šťávy, pampeliškové kávy nebo Matcha čaje.

Vitamin C: jak ho doplňovat a co rozhodně neužívat
Je vitamin C důležitý? Rozhodně ano. A je nutné brát doplňky stravy s vitaminem C? Ne. A rozhodně ne v jejich syntetické nekvalitní formě. Odkud vitamin C čerpat, jaké doplňky stravy jsou vhodné a čeho se vyvarovat.

Jak podpořit imunitu - na co se zaměřit, jak na stravu a doplňky
Na co je potřeba se zaměřit, aby imunita fungovala správně? O tom je tento článek. Přidávám konkrétní tipy na potraviny, které mají potvrzené imunitu posilující účinky, antibakteriální a antivirové účinky, výrazný antioxidační efekt a které podporují naši vitalitu a odolnost. Přidávám také tipy na kvalitní přírodní doplňky stravy, které pomáhají, když strava nestačí.

3x jak na teplé kaše, které si uchovávají probiotika
Jak si připravit kaše přes noc teplé? Mám pro vás celkem 3 tipy, jak na to, protože v zimě nebo lidem s oslabeným trávením studené do žaludku nesvědčí.

Jak jíst správně obiloviny, luštěniny a ořechy
Jíst či nejíst (pseudo)obiloviny? Jak jíst luštěniny, aby nás nenadýmaly jako balón? Jak vytěžit z oříšků maximum vitamínů a minerálů? O tom je tento článek. Zaměřila jsem se na to, jestli je vhodné (pseudo)obiloviny konzumovat, co znemožňuje vstřebávání důležitých živin a jak si je připravovat podle tradičních postupů (máčení, klíčení a fermentování). Co můžete udělat, aby vás luštěniny nenadýmaly jako balón a jak vytěžit z oříšků nebo vaší snídaňové ovesné kaše maximum dobrých látek.

Můžou střevní bakterie řídit naše chutě?
Střevní mikrobiom, téměř 2 kilový "orgán", který zasahuje do fungování celého lidského těla. Stále více se dozvídáme o jeho vlivu na naše zdraví, vzhled, chování, náladu, myšlení ale i chutě. A závěry studií, které se zabývají komunikační dráhou mezi našimi střevy a mozkem (tzv. osa střevo-mozek z angl. gut-brain axis), se shodují. Bakterie s námi minupulují. Co dělají oni s námi a jak můžeme ovlivnit my je, abychom dostali své chutě na uzdu, to vše se dočtete v článku.

Pálení žáhy, reflux: příčina, co (ne)jíst a co způsobují léky
Proč nás pálí žáha, co se děje při refluxu, co jej zhoršuje a jak můžeme skutečnou příčinu problému vyřešit - to vše se dočtete v tomto článku. Vyhněte se slepému užívání léků, které pouze potlačují symptomy, narušují trávení a složení střevního mikrobiomu (vedou k dysbióze) a mají celou řadu dalších nežádoucích účinků - jako je omezení vstřebávání minerálů a vitamínů. Reflux či pálení žáhy lze však efektivně řešit stravou a režimovými opatřeními. V takovém případě je vedlejším účinkem zlepšení trávení, fungování trávicího ústrojí a i dalších tělesných funkcí.

4 jednoduchá pravidla, jak na zdravé stravování
To je pořád pouček, že? Slibuji, že tyto tipy jsou opravdu snadné a pomohou vám rozhýbat zdraví tím správným směrem. Jsou to věci, nad kterými možná tolik nepřemýšlíte, ale pomohou rozbít špatné návyky, zlepšit metabolismus, energii, podpořit vstřebávání živin a pečovat o střeva a zdravou mikrobiotu.

Zdravotní účinky čokolády (vědecky prokázáno!)
Neznám nikoho, kdo by ji nemiloval. S čokoládou je totiž hned hezčí den. A když si přečtete, kde všude může být čokoláda prospěšná, už si nikdy nebudete žádný čtvereček vyčítat. Prospěšné účinky čokokolády, které se v článku dozvíte, se týkají čokolády kvalitní. Která je bez přidaných látek (hlavně emulgátorů), doslazovaná přírodním cukrem (třeba panelou - sušenou třtinovou šťávou) a s obsahem kakaa alespoň 70 %. To naštěstí splňuje Ajala, která se pyšní označením druhá nejlepší čokokoláda na světě (a 1. u nás! Přímo z Brna!). S čím nám čokoláda pomáhá?

Lyofilizované ovoce: mrazivá dobrota pro zdraví
Zamilovali jsme se do mrazem sušeného ovoce. Krásně vypadá, vodní a chutná jako čerstvé. Zachovalo si většinu svých vitamínů a minerálů. Na co jsou dobré takové jahody? S čím pomáhají borůvky a s čím moruše? A které ovoce podpoří zdravé opalování? To se dozvíte v tomto článku.

8 důvodů, proč začít s ořechovými másly
Propadli jsme jim. Propadnout zdravé věci ale vidíme jako výhodu. Budování svalů, nervy v bavlnce, zdravé srdce a cévy, krásná pokožka, spousta hořčíku, vitamínů B a zdravých tuků. To je jen začátek kouzla ořechových másel. Objevíte s námi víc?

Kurkumin - pomocník při zánětu číslo 1
Zánět je strašák. Je příčinou číslo jedna u chronických a civilizačních onemocnění, včetně řady autoimunitních onemocnění. Hraje klíčovou roli u Alzheimerovy choroby, kardiovaskulárních onemocněních, metabolického syndromu, artritidy, diabetu, obezity, deprese i únavy. Čím závažnější a déle trvající zánět ve vašem těle je, tím se u vás zvyšuje pravděpodobnost rozvoje některého z autoimunitních onemocnění. Strašit vás ale nechceme, protože mít zánět není žádná konečná diagnóza. Platí na něj 2 věci - zdravý životní styl a vhodní pomocníci z přírody.

7 tajemství pevného zdraví
Low-carb, vegan, paleo či makrobiota? Běh nebo crossfit? Brokolice nebo řepa? Jaký je klíč k dobrému zdraví? Už jste slyšeli milion dobrých rad, vyzkoušeli desítky jídelníčků, potravinových doplňků, babských rad? Pojďme se na to podívat trochu jednodušeji. Stačí dodržovat sedm jednoduchých principů, které jsou opravdovým klíčem k pevnému zdraví.

O čem vypovídá vaše stolice?
Stolice není zrovna oblíbené téma, že? :) My s tím ale budeme otravovat. Je to téma důležité. Dobrou zprávou je, že abychom nemuseli u doktora či výživových odborníků zabředávat do zajímavých popisků jejího tvaru, barvy nebo konzistence, pár hodných lidí, gastroenterologů, z Bristolské univerzity ve Velké Británii nám popisek geniálně usnadnilo. Vymysleli obrázkovou Bristolskou stupnici stolice (Bristol Stool Chart – BSF), která jednoduše popisuje to, co můžeme vidět v záchodové míse.

Mrazem sušené (lyofilizované) ovoce: perfektní zdroj živin, ale jak je to s původem
Lyofilizované ovoce – žádná novinka. Jeho výhody už asi znáte. Díky šetrnému sušení mrazem si ovoce uchovává své vitamíny, minerály a další látky, které při klasickém sušení nebo zamražování v ovoci rychle klesají. Ovoce si taky zachovává krásný vzhled, chuť i vůni. Co nás ale na většině takového ovoce trápilo, bylo "Země původu: Německo".

Medicinální houby: elixíry života v nejúčinnější formě
Co znamená pojem "v optimální koncentraci" u medicinálních hub? Aneb článek o tom, kolik polysacharidů je tak akorát, abychom z medicinálních hub vytěžili maximum účinku a jaké účinné látky medicinální houby obsahují.

Jak poznat opravdové jídlo? ...a která dieta je ta nejlepší
Jak se dnes vyznat ve složení potravin a rozluštit nebezpečnost éček? Nejlépe nijak. Spoustu starostí i času nám totiž ušetří návrat k nákupu základních potravin obsahující jen 1 surovinu (100 % mrkev, 100 % čočka, 100 % vejce). Uvádím zde jednoduchý popis, co je opravdové a pro tělo přirozené jídlo, která dieta je ta nejlepší a vysvětlení, zda leží zdravotní problémy v lepku, laktóze nebo v jiné hodnotě potravin.

Vodní kefír s červenou řepou: podzimní probioticko-vitamínová bomba
Sladký elixír. Smoothie totiž nemusí být jen zelené :) Vodní kefír poskytuje tělu prospěšné bakterie a jejich produkty, jako např. enzymy, podporuje zdravé trávení a příznivě moduluje imunitu. Betanin, červené barvivo z řepy, má protizánětlivé a čistící účinky. Působí jako antioxidant, brání poškození DNA, reguluje naše geny, inhibuje růst nádorů a působí zde jako prevence i lék. Zabraňuje oxidaci LDL cholesterolu (oxidovaný LDL cholesterol je ten nebezpečný, ne cholesterol sám o sobě), udržuje zdravé cévy a správnou hladinu tuků v krvi. Co umí dál?

Fermentované ovesné vločky: posilovač imunitního systému
Fermentované ovesné vločky aneb vločky přes noc fermentované kefírem. Plné probiotik, prebiotik i postbiotik. Co se s vločkami při fermentaci děje a co z toho vytěžíme my?

Probiotika, prebiotika a postbiotika: proč jsou důležitá
Probiotika, prebiotika a postbiotika. Zní podobně, souvisí spolu a přesto se liší. Navíc je stojí za to znát. Jsou velmi důležité pro naše zdraví, všechny souvisí se zdravím střev, imunitou, ale hlavně - s dobrým jídlem. Jaký je mezi nimi rozdíl, proč je potřebujeme a v jakých (i sladkých) dobrotách je najdeteme se dočtete v článku. Už dávno totiž neplatí, co je zdravé není chutné.

Letní dobroty: zdravé, rychlé a živé
Teploty trhají rekordy a příroda rodí ovoce jako o závod. Co s tím? Zpracujte úrodu do zdravých, rychlých a osvěžujících receptů plných přátelských bakterií pro naše střeva. Zkuste zmrzlinu z kokosového kefíru, ovocný chia puding, smoothie nebo kefírovou limonádu! Zde přinášíme několik tipů :)

Co je na detoxu pravda – 2. část: tipy
Co je na detoxu pravda, jak fungují naše orgány, a zda k němu potřebujeme zázračné prostředky, se dočtete v 1. části série Co je na detoxu pravda. V tomto článku popíšu pár jednoduchých tipů, jak můžeme našemu tělu jednou za čas odlehčit, vylepšit zdraví střev, podpořit správné mikrobiální osídlení a zlepšit tak naše celkové zdraví.

Co je na detoxu pravda – 1. část: detoxikační procesy
Slovo detox je dnes natolik nadužívané slovo, až vznikly dva extrémy. Prvním je tvrzení, že potřebujeme zázračné produkty k očistě, bez kterých detox zkrátka nelze. A druhým extrémem je však popření významu očisty (odlehčení tělu) a tvrzení, že na detox máme játra. Co je na detoxu pravda?

Tradiční medicína: 5 receptů jako první pomoc při nemoci
Tisíce lety osvědčené přístupy, jak se starat o své tělo, vyživovat své tkáně a po čem sáhnout jako první pomoc přioslabení organismu. Tradiční medicína nám má co říct. Recepty využívající sílu koření a rostlin patří k nejúčinnějším lékům na světě. Např. účinné látky z kurkumy v mnohých vědeckých studiích prokázaly vyšší protizánětlivé účinky, jak klasické léky proti zánětu. Zázvor, pepř, skořice i pálivá koření působí proti parazitům, virovým i bakteriálnímonemocněním. Jejich prohřívací vlastnosti ulehčí tělu boj s onemocněním. Mnohé rostliny, které považujeme za prachobyčejný plevel (třeba pampeliška), mají prebiotické účinky (slouží jako potrava pro naše střevní bakterie) a ve střevě se tak docílí posílení imunity.

6 kroků pro zdravá střeva
O důležitosti zdraví střev a mikrobiomu píšeme stále a má to svůj důvod. Aneb nejsme to, co jíme, ale to, co jsme schopni absorbovat a následně využít. Do těla se musí vstřebat důležité látky, avšak nesmí ze střeva do krve prostupovat potenciálně nebezpečné či pro tělo neznámé (Více v článku Co je syndrom zvýšené propustnosti střev (leaky gut)?). A z toho důvodu potřebujeme zdravou střevní sliznici a správné mikrobiální složení (zdravý mikrobiom). Dobré bakterie jsou takoví bodyguardi, kteří nás chrání před útokem škodlivých patogenů, brání rozmnožení cukru-chtivých kvasinek v našem střevě a trénují náš imunitní systém – ten díky tomu ví, na co útočit (patogeny, toxiny) a na co ne (aby nevznikaly potravinové alergie). Zde přinášíme 6 kroků, co můžete pro zdraví svých střev udělat!

Kefír a sportovci: udělejte tělu radost
Sportovci, mléčné výrobky a kefír. Jaké má kefír složení? Je lepší po sportu proteinový prášek nebo kefír? A můžeme konzumovat až moc bílkovin ve stravě?

6 kombinací potravin pro lepší absorpci živin
V dnešní době máme přístup k obrovskému množství potravin po celý rok. Víme, kolik bílkovin, sacharidů či tuků, vitamínů a minerálů daná potravina obsahuje. Avšak i přesto, že konzumujeme potraviny obsahující všechny potřebné složky v dostatečném množství pro naše tělo, můžeme strádat. Proč? Nejsme ani tak to, co jíme, ale to, co jsme schopni absorbovat a dále využít.

Dokonalá snídaně? Co do ní patří a co ne
Kaše sem, kaše tam. Má milion podob, chutí i vůní. Teplá kaše zvláště v zimě je vhodným startem do nového dne, kdy našemu tělu ušetříme energii, kterou by muselo investovat do „ohřevu“ jídla. Podívejme se na to, co kaši dělá zdravou kaší, co nám usnadní její trávení a vytěží více vitamínů pro tělo a co do ní naopak nepatří.

Kysané mléčné výrobky od A po Z: zázraky pro zdraví střev
Kysané mléčné výrobky. Podobné a přesto se liší. Spojuje je základ - mléko a fermentace (kvašení, kysání) pomocí různých druhů mikroorganismů, bakterií a kvasinek, tedy živých kultur. Jednotlivé výrobky se pak mezi sebou liší použitými mikroorganismy, konzistencí a tučností a tím třeba i působením na naše zdraví. Pokud ale použijete kvalitní základ, třeba plnotučné mléko od krav pasoucích se na trávě, máte před sebou poklad plný na vitamíny rozpustné v tucích, důležitý vitamín K2 (nezbytný pro zdraví kostí a zubů), minerálů i bílkovin. To je taky důvod, proč jsme propadli domácímu kefíru. A teď už pojďme na to, co je co.

Kalorická pohroma: jaký je kód na obezitu?
„Jez méně. Počítej si kalorie. Sleduj své porce.“ Tyhle věty tvoří základ konvenčního přístupu k hubnutí za posledních 50 let. A je to naprostá katastrofa. Tyto rady jsou založené na nepochopení příčiny obezity. Proč nebereme vážně otázku „Co doopravdy vede k obezitě?“ Uvěřili jsme, že již známe odpověď. Vypadá to přeci tak jasně – „obezitu způsobuje nadměrný kalorický příjem“ – „jde o kalorickou dysbalanci“ aneb „ moc kalorií dovnitř“ a „málo kalorií ven“ vede k tloustnutí.

Kokosový kefír: 9x poklad pro zdraví
Kokosový kefír vzniká fermentací kokosové vody pomocí kefírových kultur. Lehce perlí, chuť je jemná, mírně nasládlá a osvěžující. Podobně jako je tomu u mléčného či vodního kefíru, kokosový kefír vašemu tělu dodá spoustu prospěšných bakterií, které podporují imunitu, zažívací systém a bojují s infekcemi, enzymů a snadno stravitelných živin. Kokosový kefír je však zázrak na druhou - spojuje ozdravné účinky kefíru a kokosové vody s celou její řadou vitamínů a minerálů. Prospěšných účinků na naše tělo má mnoho :) Výhodou je, že je lehce stravitelný pro všechny.

Nízkotučná vs. vysokotuková strava: přestaňte tuk démonizovat
Poté, co byl tuk ještě před pár lety démonizován, zažívá obrovský comeback. Mnoho lidí si uvědomilo, že zdravé tuky jsou esenciální součástí jejich stravování a jsou nezbytné pro většinu tělních funkcí – a naopak, že nízkotučné diety jsou spojeny s přibíráním, nedostatkem živin, rozvojem nemocí a vyšším rizikem úmrtí. Vraťme tuky zpět do hry!

Zdravější kuchyň i tělo – tipy, jak na to!
Každý máme nějaký svůj sen a cíl v oblasti zdraví. Někdo by rád shodil pár přebytečných kil, další by se chtěli zbavit zdravotních problémů, získat více energie, posilnit svou imunitu, mít krásnější pleť, vlasy a tak dále. Víme, že bychom měli jíst více zeleniny, po obědě bychom si neměli dávat ty čokoládové sušenky a večer uzobávat slané pokušení. A přesto se nám to ne vždy daří dodržet. Zkuste těchto pár tipů, jak ozdravit prostředí v kuchyni – snadno si zlepšíte stravovací návyky a budete se brzy těšit z pozitiv, které přináší!

Je levnější domácí kefír nebo ten z obchodu? My to víme!
Receptů a nápadů je spousta (a stejně nikdy dost), teď však trochu čísel – je lepší si kefír připravovat doma nebo kupovat?

4 nejdůležitější pravidla jak navrátit a udržet zdraví vašich střev
Střevní bakterie vám možná na první dobrou znějí jako špatná věc. Avšak náš střevní mikrobiom (mikrobiota či střevní mikroflóra) a jejich správné složení jsou nezbytnou podmínkou pro naše dobré zdraví. Hlavní funkce střev je trávení a absorpce živin. Jsou ale i nedílnou součástí našeho imunitního systému a díky spletité nervové síti neustále komunikují s naším mozkem (tzv. osa střevo – mozek, gut – brain axis). Narušená střevní rovnováha na sebe začíná mimo běžné trávící obtíže nabalovat další problémy.

Mléčný kefír - fermentace a trable
„Ten kefír se asi zkazil, srazil se. Oddělila se voda a bílá hmota.“
Stalo se vám to? Nám několikrát. Kefír se nezkazil, ale přefermentoval. Mohou za to vysoké teploty i jiné faktory. Kefír nevyhazujte a čtěte!

7 výhod kefíru: nakopne imunitu a podpoří zdraví střev
Kefír patří mezi jedny z probioticky nejbohatších potravin mezi jedny z probioticky nejbohatších potravin. Působí na zdraví celého našeho těla a může efektivně pomáhat se zdravotními problémy, jako jsou trávicí obtíže, syndrom dráždivého tračníku a zvýšená střevní propustnost (z angl. leaky gut). Po staletí byl kefír tradičně užíván v Evropě i Asii pro své blahodárné působení na imunitu. Tento fermentovaný nápoj je plný živin a je jedním z klíčů ke zdravému imunitnímu systému a pohodovému zažívání. Probiotika obsažená v kefíru bojují s patogenními (nepřátelskými) bakteriemi a podporují zdravé prostředí v trávicím traktu.

5 způsobů, jak jíst více fermentovaných potravin
Fermentované potraviny obsahující živé kultury (mikroorganismy – bakterie a kvasinky), jako jsou kefíry, kysané zelí, kvašené okurky, kimchi nebo třeba tempeh, působí jako kouzelný proutek na naše střeva. Podporují správné složení naší střevní mikroflóry, zlepšují funkci imunitního systému, usnadňují trávení, udržují zdravý trávící trakt, dodávají nám více energie a povzbuzují náladu.

Jak nám pojídání oříšků pomáhá hubnout
Taky patříte mezi milovníky ořechů? A máte obavy z jejich vysokého obsahu kalorií? Než je kvůli tomu zavrhnete, přečtěte si víc. :)

Maltodextrin: co dělá s našim zdravím
Pokud si čtete složení potravin, šance, že narazíte na maltodextrin je vysoká. Jako univerzální a levný pomocník patří mezi běžně užívaná potravinářská aditiva, např. jako plnivo, zahušťovadlo či konzervant. Ačkoli je maltodextrin označován jako bezpečný a může se do potravin přidávat, představuje kontroverzní téma. Díky jeho rozšířenosti je snadné během dne zkonzumovat maltodextrinu opravdu hodně, je proto dobré jeho vlivu na zdraví vědět více.

Overnight kaše dle WUGI: tvoříme fermentovaný fenomén!
Overnight kaše neboli kaše přes noc už dávno není žádná neznámá. Ale co když ji povýšíme o stupeň výš? Jde to. S kefírovými kulturami. Představujeme to pravé pro zdraví střev a imunitu. A maminky, vločky fermentované přes noc jsou vhodné i pro ty nejmenší děti, tak jim na zítra připravte výbornou zdravou snídani.

Vodní kefír vs. kombucha: rozdíl a prospěšné účinky
Fermentovaná příbuzná vodního kefíru – kombucha – je pro spoustu z nás známějším nápojem. Jaký je mezi kombuchou a vodním kefírem rozdíl? Jaké jsou jejich prospěšné účinky? Kdy se hodí více kefír a kdy kombucha? Tak šup, čtěte.

Syndrom zvýšené propustnosti střev (Leaky gut syndrome)
Zní to možná trochu divně, ale sliznice našeho střeva tvoří největší plochu, která je v kontaktu s vnějším prostředím. Je to obrovská bariéra propouštějící to, co potřebujeme, dovnitř - to jsou živiny, vitamíny, minerály z potravy a voda - a naopak nás chrání před vstupem nebezpečného do krevního oběhu. Představte si sliznici střeva je jako síť s drobnými otvory, která dovnitř propustí pouze látky o určité velikosti. Velikost ok je tedy rozhodující pro vstřebávání živin. Pokud je však něco v nepořádku a otvory v síti se zvětší, do těla začnou pronikat látky, které tam nemají co dělat.

5 důvodů, proč si vyrábět mléčný kefír doma a návod jak na to
Přemýšlíte, k čemu je domácí výroba kefíru dobrá? My našli hned několik důvodů. Domácí příprava je radost, kterou chceme sdílet.

Glykemický index potravin - jak jej ovlivníme a na co si dát pozor?
Glykemický index (číslo; GI) nám pomáhá zjistit, které potraviny jsou vhodné a které spíše ne. Nic na světě ale není černé nebo bílé – nejedná se tedy o pevnou hodnotu. GI jídel můžeme ovlivnit, např. celkovou skladbou jídla nebo jeho úpravou. Správné pravidlo má však také svou výjimku. Jaká to je?

Chcete zařadit prospěšná probiotika do jídelníčku? Zkuste těchto 11 potravin!
Probiotické potraviny jsou pokladem pro tělo. Zařaďte je do svého jídelníčku a těšte se z mnoha jejich pozivitních účinků. Probiotika jsou součástí fermentovaných potravin - zde uvádíme seznam těch 11 nejlepších!

Probiotika vs. prebiotika - rozdíly a prospěšné účinky
Probiotika a prebiotika – liší se v jednom písmenku a přesto každý pojem znamená něco jiného. Platí však, že oba jsou pro naše zdraví klíčové.

Vodní kefír: fermentovaná bomba nejen pro vegany
Co je vodní kefír? Veganská alternativa k mléčné klasice. Jemně perlí na jazyku, je bohatý na hodné probiotické bakterie a jeho výslednou chuť můžete ovlivnit použitým ovocem. Vitamínový shot, který si vyrobíte přesně podle své chuti, s minimem úsilí a za babku. Vyzkoušejte naši oblíbenou kombinaci zázvor + citron + tymián. Vaše střeva budou skákat radostí. Jdete do toho?

Zdraví začíná ve střevech - o střevním mikrobiomu, zvýšené střevní propustnosti a imunitě
Zdraví začíná ve střevech. Je to centrum imunitního systému, který v sobě skrývá samostatný ekosystém - "orgán" tvořený z mikroorganismů. Střevní mikrobiom. Do čeho všeho nám naše střeva kecají?

3 snídaně, které vás pozitivně nakopnou do nového dne
Čeká vás náročný den? Dopřejte si pořádnou snídani. Takovou, která chutná, nakopne, zasytí, ale přitom je lehce stravitelná. Máme pro vás tři typy a na své si přijdou i vegani :)

Kefírové kultury – prášek vs. zrna (tibi krystaly, tibetská houba)
S kefírovými kulturami navracíme sílu fermentovaných (super)potravin do našich kuchyní! A dělá to s naším zdravím divy.

Vodní a mléčný kefír: co jsou zač a proč jsou pro nás dobré?
„Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“ Hippocrates
Jídlo je mocný nástroj a kvalitní strava umí s naším zdravím divy! Připomeňme si zapomenutou sílu fermentovaných potravin.