Zdraví ústního mikrobiomu: klíč k celkovému zdraví

Zdraví ústního mikrobiomu: klíč k celkovému zdraví

Ústní mikrobiom je pro zdraví zásadní, protože ovlivňuje nejen zdraví zubů a dásní, ale i celkové zdraví. Tento ekosystém mikroorganismů v ústní dutině udržuje zdraví ve stavu rovnováhy. Složení ústního mikrobiomu je v průběhu života utvářeno faktory, jako je genetika daného člověka, přenos z matky na plod, stejně jako faktory prostředí, kde daný jedinec žije. A to stravovací návyky, dostatečně kvalitní ústní hygiena, užívání léků a další vlivy.


Letní fermentační výzva se soutěží

Letní fermentační výzva se soutěží

Pojďte s námi nakopnout své trávení a zvýšit odolnost před letní dovolenou. Připojte se ZDARMA do naší týdenní emailové fermentační výzvy. Ukážeme vám zcela nové recepty, jak můžete vodním i mléčným kefírem obohatit slané i sladké pokrmy. Potřebná dávka probiotik každý den bez utrácení za drahé doplňky stravy.


Co je autoimunitní protokol (AIP) a proč ho využít

Co je autoimunitní protokol (AIP) a proč ho využít

Autoimunitní protokol (AIP) je terapeutický protokol, který slouží ke zlepšení autoimunitních onemocnění a chronických nemocí. O tom, zda nemoc propukne a jaký bude mít průběh, totiž nerozhoduje jen genetika. Ta sice hraje svou roli při autoimunitních nemocech, ale tvoří pouze jednu třetinu celkové skládačky. Další dvě třetiny faktorů, zda nemoc propukne a jak se bude vyvíjet, má na svědomí naše strava, životní styl a prostředí ve kterém žijeme. Změna životního stylu může zlepšit průběh onemocnění. Dozvíte se, co to je AIP, jak funguje a proč nám může výrazně pomoci jako dočasná terapeutická dieta a úprava životního stylu.


Co jsou lehce stravitelné potraviny, jak je správně vařit a skladovat?

Co jsou lehce stravitelné potraviny, jak je správně vařit a skladovat?

Smažení, vaření, grilování nebo dušení. Záleží na způsobu přípravy potravin? Co znamenají pojmy “lehce stravitelné formy pokrmů” a používání “šetrných metod vaření”? 

Prozradíme vám, proč a u koho je důležité se přípravou potravin zabývat, zda je nutné potraviny namáčet nebo fermentovat a také, jakou roli hraje správné zchlazení potravin, skladování a volba nádob


Zdraví kůže zlepšíte posílením střevního mikrobiomu

Zdraví kůže zlepšíte posílením střevního mikrobiomu

Nesete si z lékárny další mast a doufáte, že je to ta pravá. A po čase mazání zjistíte, že váš problém se nelepší a ani nemizí. Ptáte se proč? Projevy na kůži se nedají posuzovat izolovaně. Neoptimální zdraví vašeho vnitřního prostředí se projevuje na vaší kůži. Proto je potřeba všechny kožní nedostatky posuzovat komplexně, i když promazávání suché a ekzematické pokožky je také velmi důležité. Určitě vás nepřekvapí, že vybrat vhodný kosmetický přípravek bude taky menší oříšek.




Máte problém s lepkem?

Máte problém s lepkem?

,,Za nás žádné takové výmysly nebyly. Vy to všechno moc řešíte.” Už jste někdy podobnou větu slyšeli? My ano. Lepek může být problém, ale nic není černobílé. Neexistuje jen celiakie a na druhé straně zdravý člověk, proto vám chceme ukázat, jak se intolerance nebo senzitivita na lepek může projevovat a jak z toho ven.


Zácpa či průjem jako důsledek špatného trávení

Zácpa či průjem jako důsledek špatného trávení

Zácpa a průjem, témata o kterých je velmi náročné mluvit, natož je pak dennodenně řešit a nechat je komplikovat naše životy. Nejde-li o jednorázový problém, za zácpou i průjmem stojí špatné trávení, které souvisí také se střevní dysbiózou (narušené složení střevních mikroorganismů). Špatné trávení a dysbióza negativně ovlivňují naši psychickou pohodu a zhoršují náladu možná více, než si myslíte. Zažívací potíže, jako průjem, zácpa či nafouklé břicho potkají občas každého z nás, ale nejedná-li se o krátkodobý výkyv, je nutné vyřešit příčiny potíží.


Jak na špatné trávení

Jak na špatné trávení

Nekončící únava, pokles výkonnosti či jakékoliv chronické onemocnění nás denně omezuje v běžném životě. Jakou to má souvislost s trávením? Velkou. Již několikrát jsme psali, že naše zdraví začíná ve střevech a že střeva jsou náš druhý mozek. Pojďte se s námi podívat, jak se špatné trávení projevuje a jak jej můžeme podpořit.


Jak zdravě zhubnout aneb optimalizace váhy

Jak zdravě zhubnout aneb optimalizace váhy

76 % žen a 40 % českých mužů někdy drželo dietu. Zároveň většina z nich nerada sportuje a chce se vyhnout hladovění. Správná hmotnost ale nemusí znamenat diety, jojo efekt, hlad, počítání kalorií, život bez sacharidů či tuků, 10 km denně v běžeckých botách nebo hodiny v posilovně. Pojďme na to chytře. Znáte mitochondrie?

Další