4 jednoduchá pravidla, jak na zdravé stravování

4 jednoduchá pravidla, jak na zdravé stravování

To je pořád pouček, že? Slibuji, že tyto tipy jsou opravdu snadné a pomohou vám rozhýbat zdraví tím správným směrem. Jsou to věci, nad kterými možná tolik nepřemýšlíte, ale pomohou rozbít špatné návyky, zlepšit metabolismus, energii, podpořit vstřebávání živin a pečovat o střeva a zdravou mikrobiotu.

Zdravotní účinky čokolády (vědecky prokázáno!)

Zdravotní účinky čokolády (vědecky prokázáno!)

Neznám nikoho, kdo by ji nemiloval. S čokoládou je totiž hned hezčí den. A když si přečtete, kde všude může být čokoláda prospěšná, už si nikdy nebudete žádný čtvereček vyčítat. Vědecké studie, a prospěšné účinky čokokolády, které se v článku dozvíte, se týkají čokolády kvalitní, bez přidaných látek (hlavně emulgátorů), doslazovanou přírodním cukrem (třeba panelou - sušenou třtinovou šťávou) a s obsahem kakaa alespoň 70 %. To naštěstí splňuje Ajala, která se pyšní označením druhá nejlepší čokokoláda na světě (a 1. u nás! Přímo z Brna!). S čím nám čokoláda pomáhá?

Lyofilizované ovoce: mrazivá dobrota pro zdraví

Lyofilizované ovoce: mrazivá dobrota pro zdraví

Zamilovali jsme se do mrazem sušeného ovoce. Krásně vypadá, vodní a chutná jako čerstvé. Zachovalo si většinu svých vitamínů a minerálů. Na co jsou dobré takové jahody? S čím pomáhají borůvky a s čím moruše? A které ovoce podpoří zdravé opalování? To se dozvíte v tomto článku.

8 důvodů, proč začít s ořechovými másly

8 důvodů, proč začít s ořechovými másly

Propadli jsme jim. Propadnout zdravé věci ale vidíme jako výhodu. Budování svalů, nervy v bavlnce, zdravé srdce a cévy, krásná pokožka, spousta hořčíku, vitamínů B a zdravých tuků. To je jen začátek kouzla ořechových másel. Objevíte s námi víc?

Kurkumin - pomocník při zánětu číslo 1

Kurkumin - pomocník při zánětu číslo 1

Zánět je strašák. Je příčinou číslo jedna u chronických a civilizačních onemocnění, včetně řady autoimunitních onemocnění. Hraje klíčovou roli u Alzheimerovy choroby, kardiovaskulárních onemocněních, metabolického syndromu, artritidy, diabetu, obezity, deprese i únavy. Čím závažnější a déle trvající zánět ve vašem těle je, tím se u vás zvyšuje pravděpodobnost rozvoje některého z autoimunitních onemocnění. Strašit vás ale nechceme, protože mít zánět není žádná konečná diagnóza. Platí na něj 2 věci - zdravý životní styl a vhodní pomocníci z přírody.

7 tajemství pevného zdraví

7 tajemství pevného zdraví

Low-carb, vegan, paleo či makrobiota? Běh nebo crossfit? Brokolice nebo řepa? Jaký je klíč k dobrému zdraví? Už jste slyšeli milion dobrých rad, vyzkoušeli desítky jídelníčků, potravinových doplňků, babských rad? Pojďme se na to podívat trochu jednodušeji. Stačí dodržovat sedm jednoduchých principů, které jsou opravdovým klíčem k pevnému zdraví. 

O čem vypovídá vaše stolice?

O čem vypovídá vaše stolice?

Stolice není zrovna oblíbené téma, že? :) My s tím ale budeme otravovat. Je to téma důležité. Dobrou zprávou je, že abychom nemuseli u doktora či výživových odborníků zabředávat do zajímavých popisků jejího tvaru, barvy nebo konzistence, pár hodných lidí, gastroenterologů, z Bristolské univerzity ve Velké Británii nám popisek geniálně usnadnilo. Vymysleli obrázkovou Bristolskou stupnici stolice (Bristol Stool Chart – BSF), která jednoduše popisuje to, co můžeme vidět v záchodové míse.

Mrazem sušené (lyofilizované) ovoce: perfektní zdroj živin, ale jak je to s původem

Mrazem sušené (lyofilizované) ovoce: perfektní zdroj živin, ale jak je to s původem

Lyofilizované ovoce – žádná novinka. Jeho výhody už asi znáte. Díky šetrnému sušení mrazem si ovoce uchovává své vitamíny, minerály a další látky, které při klasickém sušení nebo zamražování v ovoci rychle klesají. Ovoce si taky zachovává krásný vzhled, chuť i vůni. Co nás ale na většině takového ovoce trápilo, bylo "Země původu: Německo".

Jak poznat opravdové jídlo? ...a která dieta je ta nejlepší

Jak poznat opravdové jídlo? ...a která dieta je ta nejlepší

Jak se dnes vyznat ve složení potravin a rozluštit nebezpečnost éček? Nejlépe nijak. Spoustu starostí i času nám totiž ušetří návrat k nákupu základních potravin obsahující jen 1 surovinu (100 % mrkev, 100 % čočka, 100 % vejce). Uvádím zde jednoduchý popis, co je opravdové a pro tělo přirozené jídlo, která dieta je ta nejlepší a vysvětlení, zda leží zdravotní problémy v lepku, laktóze nebo v jiné hodnotě potravin.

Vodní kefír s červenou řepou: podzimní probioticko-vitamínová bomba

Vodní kefír s červenou řepou: podzimní probioticko-vitamínová bomba

Sladký elixír. Smoothie totiž nemusí být jen zelené :) Vodní kefír poskytuje tělu prospěšné bakterie a jejich produkty, jako např. enzymy, podporuje zdravé trávení a příznivě moduluje imunitu. Betanin, červené barvivo z řepy, má protizánětlivé a čistící účinky. Působí jako antioxidant, brání poškození DNA, reguluje naše geny, inhibuje růst nádorů a působí zde jako prevence i lék. Zabraňuje oxidaci LDL cholesterolu (oxidovaný LDL cholesterol je ten nebezpečný, ne cholesterol sám o sobě), udržuje zdravé cévy a správnou hladinu tuků v krvi. Co umí dál?

Probiotika, prebiotika a postbiotika: proč jsou důležitá

Probiotika, prebiotika a postbiotika: proč jsou důležitá

Probiotika, prebiotika a postbiotika. Zní podobně, souvisí spolu a přesto se liší. Navíc je stojí za to znát. Jsou velmi důležité pro naše zdraví, všechny souvisí se zdravím střev, imunitou, ale hlavně - s dobrým jídlem. Jaký je mezi nimi rozdíl, proč je potřebujeme a v jakých (i sladkých) dobrotách je najdeteme se dočtete v článku. Už dávno totiž neplatí, co je zdravé není chutné.

Letní dobroty: zdravé, rychlé a živé

Letní dobroty: zdravé, rychlé a živé

Teploty trhají rekordy a příroda rodí ovoce jako o závod. Co s tím? Zpracujte úrodu do zdravých, rychlých a osvěžujících receptů plných přátelských bakterií pro naše střeva. Zkuste zmrzlinu z kokosového kefíru, ovocný chia puding, smoothie nebo kefírovou limonádu! Zde přinášíme několik tipů :)

Co je na detoxu pravda – 2. část: tipy

Co je na detoxu pravda – 2. část: tipy

Co je na detoxu pravda, jak fungují naše orgány, a zda k němu potřebujeme zázračné prostředky, se dočtete v 1. části série Co je na detoxu pravda. V tomto článku popíšu pár jednoduchých tipů, jak můžeme našemu tělu jednou za čas odlehčit, vylepšit zdraví střev, podpořit správné mikrobiální osídlení a zlepšit tak naše celkové zdraví.

Co je na detoxu pravda – 1. část: detoxikační procesy

Co je na detoxu pravda – 1. část: detoxikační procesy

Slovo detox je dnes natolik nadužívané slovo, až vznikly dva extrémy. Prvním je tvrzení, že potřebujeme zázračné produkty k očistě, bez kterých detox zkrátka nelze. A druhým extrémem je však popření významu očisty (odlehčení tělu) a tvrzení, že na detox máme játra. Co je na detoxu pravda?

Tradiční medicína: 5 receptů jako první pomoc při nemoci

Tradiční medicína: 5 receptů jako první pomoc při nemoci

Tisíce lety osvědčené přístupy, jak se starat o své tělo, vyživovat své tkáně a po čem sáhnout jako první pomoc přioslabení organismu. Tradiční medicína nám má co říct. Recepty využívající sílu koření a rostlin patří k nejúčinnějším lékům na světě. Např. účinné látky z kurkumy v mnohých vědeckých studiích prokázaly vyšší protizánětlivé účinky, jak klasické léky proti zánětu. Zázvorpepř, skořice i pálivá koření působí proti parazitům, virovým i bakteriálnímonemocněním. Jejich prohřívací vlastnosti ulehčí tělu boj s onemocněním. Mnohé rostliny, které považujeme za prachobyčejný plevel (třeba pampeliška), mají prebiotické účinky (slouží jako potrava pro naše střevní bakterie) a ve střevě se tak docílí posílení imunity.

6 kroků pro zdravá střeva

6 kroků pro zdravá střeva

O důležitosti zdraví střev a mikrobiomu píšeme stále a má to svůj důvod. Aneb nejsme to, co jíme, ale to, co jsme schopni absorbovat a následně využít. Do těla se musí vstřebat důležité látky, avšak nesmí ze střeva do krve prostupovat potenciálně nebezpečné či pro tělo neznámé (Více v článku Co je syndrom zvýšené propustnosti střev (leaky gut)?). A z toho důvodu potřebujeme zdravou střevní sliznici a správné mikrobiální složení (zdravý mikrobiom). Dobré bakterie jsou takoví bodyguardi, kteří nás chrání před útokem škodlivých patogenů, brání rozmnožení cukru-chtivých kvasinek v našem střevě a trénují náš imunitní systém – ten díky tomu ví, na co útočit (patogeny, toxiny) a na co ne (aby nevznikaly potravinové alergie). Zde přinášíme 6 kroků, co můžete pro zdraví svých střev udělat!

6 kombinací potravin pro lepší absorpci živin

6 kombinací potravin pro lepší absorpci živin

V dnešní době máme přístup k obrovskému množství potravin po celý rok. Víme, kolik bílkovin, sacharidů či tuků, vitamínů a minerálů daná potravina obsahuje. Avšak i přesto, že konzumujeme potraviny obsahující všechny potřebné složky v dostatečném množství pro naše tělo, můžeme strádat. Proč? Nejsme ani tak to, co jíme, ale to, co jsme schopni absorbovat a dále využít.

Dokonalá snídaně? Co do ní patří a co ne

Dokonalá snídaně? Co do ní patří a co ne

Kaše sem, kaše tam. Má milion podob, chutí i vůní. Teplá kaše zvláště v zimě je vhodným startem do nového dne, kdy našemu tělu ušetříme energii, kterou by muselo investovat do „ohřevu“ jídla. Podívejme se na to, co kaši dělá zdravou kaší, co nám usnadní její trávení a vytěží více vitamínů pro tělo a co do ní naopak nepatří. 

Kysané mléčné výrobky od A po Z: zázraky pro zdraví střev

Kysané mléčné výrobky od A po Z: zázraky pro zdraví střev

Kysané mléčné výrobky. Podobné a přesto se liší. Spojuje je základ - mléko a fermentace (kvašení, kysání) pomocí různých druhů mikroorganismů, bakterií a kvasinek, tedy živých kultur. Jednotlivé výrobky se pak mezi sebou liší použitými mikroorganismy, konzistencí a tučností a tím třeba i působením na naše zdraví. Pokud ale použijete kvalitní základ, třeba plnotučné mléko od krav pasoucích se na trávě, máte před sebou poklad plný na vitamíny rozpustné v tucích, důležitý vitamín K2 (nezbytný pro zdraví kostí a zubů), minerálů i bílkovin. To je taky důvod, proč jsme propadli domácímu kefíru. A teď už pojďme na to, co je co.

Kalorická pohroma: jaký je kód na obezitu?

Kalorická pohroma: jaký je kód na obezitu?

„Jez méně. Počítej si kalorie. Sleduj své porce.“ Tyhle věty tvoří základ konvenčního přístupu k hubnutí za posledních 50 let. A je to naprostá katastrofa. Tyto rady jsou založené na nepochopení příčiny obezity. Proč nebereme vážně otázku „Co doopravdy vede k obezitě?“ Uvěřili jsme, že již známe odpověď. Vypadá to přeci tak jasně – „obezitu způsobuje nadměrný kalorický příjem“ – „jde o kalorickou dysbalanci“ aneb „ moc kalorií dovnitř“ a „málo kalorií ven“ vede k tloustnutí.

Kokosový kefír: 9x poklad pro zdraví

Kokosový kefír: 9x poklad pro zdraví

Kokosový kefír vzniká fermentací kokosové vody pomocí kefírových kultur. Lehce perlí, chuť je jemná, mírně nasládlá a osvěžující. Podobně jako je tomu u mléčného či vodního kefíru, kokosový kefír vašemu tělu dodá spoustu prospěšných bakterií, které podporují imunitu, zažívací systém a bojují s infekcemi, enzymů a snadno stravitelných živin. Kokosový kefír je však zázrak na druhou - spojuje ozdravné účinky kefíru a kokosové vody s celou její řadou vitamínů a minerálů. Prospěšných účinků na naše tělo má mnoho :) Výhodou je, že je lehce stravitelný pro všechny.

Nízkotučná vs. vysokotuková strava: přestaňte tuk démonizovat

Nízkotučná vs. vysokotuková strava: přestaňte tuk démonizovat

Poté, co byl tuk ještě před pár lety démonizován, zažívá obrovský comeback. Mnoho lidí si uvědomilo, že zdravé tuky jsou esenciální součástí jejich stravování a jsou nezbytné pro většinu tělních funkcí – a naopak, že nízkotučné diety jsou spojeny s přibíráním, nedostatkem živin, rozvojem nemocí a vyšším rizikem úmrtí. Vraťme tuky zpět do hry!

Zdravější kuchyň i tělo – tipy, jak na to!

Zdravější kuchyň i tělo – tipy, jak na to!

Každý máme nějaký svůj sen a cíl v oblasti zdraví. Někdo by rád shodil pár přebytečných kil, další by se chtěli zbavit zdravotních problémů, získat více energie, posilnit svou imunitu, mít krásnější pleť, vlasy a tak dále. Víme, že bychom měli jíst více zeleniny, po obědě bychom si neměli dávat ty čokoládové sušenky a večer uzobávat slané pokušení. A přesto se nám to ne vždy daří dodržet. Zkuste těchto pár tipů, jak ozdravit prostředí v kuchyni – snadno si zlepšíte stravovací návyky a budete se brzy těšit z pozitiv, které přináší!

Kefír a sportovci: udělejte tělu radost

Kefír a sportovci: udělejte tělu radost

Sportovci, mléčné výrobky a kefír. Jaké má kefír složení? Je lepší po sportu proteinový prášek nebo kefír? A můžeme konzumovat až moc bílkovin ve stravě?

4 nejdůležitější pravidla jak navrátit a udržet zdraví vašich střev

4 nejdůležitější pravidla jak navrátit a udržet zdraví vašich střev

Střevní bakterie vám možná na první dobrou znějí jako špatná věc. Avšak náš střevní mikrobiom (mikrobiota či střevní mikroflóra) a jejich správné složení jsou nezbytnou podmínkou pro naše dobré zdraví. Hlavní funkce střev je trávení a absorpce živin. Jsou ale i nedílnou součástí našeho imunitního systému a díky spletité nervové síti neustále komunikují s naším mozkem (tzv. osa střevo – mozek, gut – brain axis). Narušená střevní rovnováha na sebe začíná mimo běžné trávící obtíže nabalovat další problémy.

Mléčný kefír - fermentace a trable

Mléčný kefír - fermentace a trable

„Ten kefír se asi zkazil, srazil se. Oddělila se vodabílá hmota.“

Stalo se vám to? Nám několikrát. Kefír se nezkazil, ale přefermentoval. Mohou za to vysoké teploty i jiné faktory. Kefír nevyhazujte a čtěte!

7 výhod kefíru: nakopne imunitu a podpoří zdraví střev

7 výhod kefíru: nakopne imunitu a podpoří zdraví střev

Kefír patří mezi jedny z probioticky nejbohatších potravin mezi jedny z probioticky nejbohatších potravin. Působí na zdraví celého našeho těla a může efektivně pomáhat se zdravotními problémy, jako jsou trávicí obtíže, syndrom dráždivého tračníku a zvýšená střevní propustnost (z angl. leaky gut). Po staletí byl kefír tradičně užíván v Evropě i Asii pro své blahodárné působení na imunitu. Tento fermentovaný nápoj je plný živin a je jedním z klíčů ke zdravému imunitnímu systému a pohodovému zažívání. Probiotika obsažená v kefíru bojují s patogenními  (nepřátelskými) bakteriemi a podporují zdravé prostředí v trávicím traktu.

5 způsobů, jak jíst více fermentovaných potravin

5 způsobů, jak jíst více fermentovaných potravin

Fermentované potraviny obsahující živé kultury (mikroorganismy – bakterie a kvasinky), jako jsou kefíry, kysané zelí, kvašené okurky, kimchi nebo třeba tempeh, působí jako kouzelný proutek na naše střeva. Podporují správné složení naší střevní mikroflóry, zlepšují funkci imunitního systémuusnadňují trávení, udržují zdravý trávící trakt, dodávají nám více energie a povzbuzují náladu.

Maltodextrin: co dělá s našim zdravím

Maltodextrin: co dělá s našim zdravím

Pokud si čtete složení potravin, šance, že narazíte na maltodextrin je vysoká. Jako univerzální a levný pomocník patří mezi běžně užívaná potravinářská aditiva, např. jako plnivo, zahušťovadlo či konzervant. Ačkoli je maltodextrin označován jako bezpečný a může se do potravin přidávat, představuje kontroverzní téma. Díky jeho rozšířenosti je snadné během dne zkonzumovat maltodextrinu opravdu hodně, je proto dobré jeho vlivu na zdraví vědět více.

Vodní kefír vs. kombucha: rozdíl a prospěšné účinky

Vodní kefír vs. kombucha: rozdíl a prospěšné účinky

Fermentovaná příbuzná vodního kefíru – kombucha – je pro spoustu z nás známějším nápojem. Jaký je mezi kombuchou a vodním kefírem rozdíl? Jaké jsou jejich prospěšné účinky? Kdy se hodí více kefír a kdy kombucha? Tak šup, čtěte.

Syndrom zvýšené propustnosti střev (Leaky gut syndrome)

Syndrom zvýšené propustnosti střev (Leaky gut syndrome)

Zní to možná trochu divně, ale sliznice našeho střeva tvoří největší plochu, která je v kontaktu s vnějším prostředím. Je to obrovská bariéra propouštějící to, co potřebujeme, dovnitř - to jsuo živiny, vitamíny, minerály z potravy a voda - a naopak nás chrání před vstupem nebezpečného do krevního oběhu. Představte si sliznici střeva je jako síť s drobnými otvory, která dovnitř propustí pouze látky o určité velikosti. Velikost ok je tedy rozhodující pro vstřebávání živin. Pokud je však něco v nepořádku a otvory v síti se zvětší, do těla začnou pronikat látky, které tam nemají co dělat.

Glykemický index potravin - jak jej ovlivníme a na co si dát pozor?

Glykemický index potravin - jak jej ovlivníme a na co si dát pozor?

Glykemický index (číslo; GI) nám pomáhá zjistit, které potraviny jsou vhodné a které spíše ne. Nic na světě ale není černé nebo bílé – nejedná se tedy o pevnou hodnotu. GI jídel můžeme ovlivnit, např. celkovou skladbou jídla nebo jeho úpravou. Správné pravidlo má však také svou výjimku. Jaká to je? 

4 netradiční veganské snídaně a svačiny pro zdraví střev

4 netradiční veganské snídaně a svačiny pro zdraví střev

O veganské stravě se často říká, že nedokáže tělo dostatečně zásobovat všemi nezbytnými živinami. A spousta veganů s tím opravdu může mít (a má) problém. Nejen vegani musí pečovat o zdraví svých střev, která zajišťují správný rozklad potravy s následnou absorpcí živin a zároveň jsou místem tvorby spousty nezbytných vitamínů a dalších látek. Narušená funkce střev nám neumožňuje vstřebávat vše, co potřebujeme a kvůli tomu pak tělo strádá. Zdravá střeva jsou klíčem k pevnému zdraví. Pojďme o ně pečovat a ještě si pochutnat!

Vodní kefír: fermentovaná bomba nejen pro vegany

Vodní kefír: fermentovaná bomba nejen pro vegany

Vodní kefír je osvěžující fermentovaný nápoj, sladce-kyselý a lehce perlí. Někomu připomíná nealko burčák, dalšímu jahodovou nebo malinovou limču. Záleží, co použijete při jeho přípravě, protože kombinací příchutí se nekladou meze. Jak vzniká? Jednoduše. Kefírové kultury fermentují sladkou vodou a práci odvedou za nás. Zkusíte ho?