Čeká vás náročný den? Dopřejte si pořádnou snídani. Takovou, která chutná, nakopne, zasytí, ale přitom je lehce stravitelná. Máme pro vás tři tipy a na své si přijdou i vegani :)

Domácí vodní a mléčný kefír jsou zdravou lehce stravitelnou bombou, která povzbudí naše trávení. Co jsou kefíry zač? Jsou to fermentované nápoje plné živých prospěšných bakterií, jejich enzymů, postbiotik... a mnoha dalších látek přínosných pro tělo. Něco jsme již o nich psali zde. Teď se pojďme vrhnout na 3 rychlé snídaně, které si můžete připravit i večer předtím. Ráno jen čapnete sklenici s sebou, ať už utíkáte kamkoli.

Pro snídaně tvoří základ vodní (vegan) kefír nebo mléčný kefírWUGI kefírových kultur. Připravte si je. Vám zabere příprava minutku, kefírovým kulturám poté zhruba 2 dny. Jde se na to.

1. Rychlý koktejl z domácího mléčného kefíru

Potřebujete:

Příprava: Všechny ingredience rozmixujte. Toť vše. Dobrou chuť! 

2. Čokoládovo-oříšková ovesná kaše s kefírem (kaše přes noc)

TIP: Ideální je připravovat kaši předem večer - kaše přes noc neboli overnight kaše. Má to svůj důvod. Díky kefírovým kulturám - hodným mikroorganismům v kefíru - se vločkové kaše stávají snáze stravitelné a my jsme tak z kaší schopni vstřebat více důležitých živin. Nejsme to, co jíme, ale to, co dokážeme ve střevech vstřebat. Kaše je jemná a my po ní rozhodně nebudeme unavení. Trávení totiž nebude vyžadovat tolik energie!

Potřebujete:

  • 150 ml domácího mléčného kefíru WUGI
  • ovesné vločky (cca 50 g)
  • 1 banán
  • hrst oříšků
  • trošku kakaa či kvalitní čokolády
  • dle libosti: 1 lžíci medu nebo javorového sirupu
  • skořici

Příprava: Pokud budete jíst kaši hned, banán rozmačkejte vidličkou a smíchejte s ostatními surovinami. Vločky je vhodné přelít horkou vodou a nechat 2 minuty odstát. Pokud zvolíte kaši přes noc, smíchejte všechny ingredience kromě banánu (medu či sirupu), zavřete do sklenice (nebo zakryjte misku) a nechte do rána na kuchyňské lince při pokojové teplotě. Ráno přidejte banán (a případně doslaďte). Dobrou chuť!

3. Vegan-Raffaelo kaše s vodním kefírem

Do kaší přes noc se dokonale hodí také vodní kefír. Spolehlivě nahradí rostlinné mléko, jogurt či vodu. Vodní kefír obohatí obyčejnou kaši o své probiotické bakterie a nám se zase bude lépe trávit. Připravujte ideálně přes noc.

Potřebujete:

Příprava: Pokud budete jíst kaši hned, banán rozmačkejte vidličkou a smíchejte s ostatními surovinami. Pokud zvolíte kaši přes noc, smíchejte všechny ingredience kromě banánu (medu či sirupu), zavřete do sklenice (nebo zakryjte misku) a nechte do rána na kuchyňské lince při pokojové teplotě. Ráno přidejte banán  (a případně doslaďte). Dobrou chuť!