Střevní bakterie vám možná na první dobrou znějí jako špatná věc. Jak bylo ale vysvětleno už v předchozím článku (Zdraví začíná ve střevech - o střevním mikrobiomu, zvýšené střevní propustnosti a imunitě), je jasné, že správné střevní bakterie jsou nezbytnou podmínkou pro naše dobré zdraví.

Hlavní funkce střev je trávení a absorpce živin. Jsou ale i nedílnou součástí našeho imunitního systému a díky spletité nervové síti neustále komunikují s naším mozkem (tzv. osa střevo – mozek, gut – brain axis). Narušená střevní rovnováha na sebe začíná mimo běžné trávící obtíže nabalovat další problémy.

Mezi projevy například patří:

  • nadýmání, průjem i zácpa

  • bolest břicha a křeče

  • únava

  • nedostatek esenciálních živin a vitamínů

  • kožní problémy (vyrážky, akné)

  • alergie, autoimunitní onemocnění

  • špatná hladina tuků, cukrů

  • snížená odolnost vůči nemocem

Jde o takový efekt domina, kdy se na první pohled zdá, že kůže a střevo k sobě mají daleko. V komplexně fungujícím těle to však není pravda (ostatně také pohneme prsty na noze a mozek se nachází poměrně daleko).

Nejsme to, co jíme, ale to, co jsme schopni v našem střevě absorbovat.

Co dělat pro zdraví střev?

Co můžeme pro zdraví střev udělat?

1. Konzumujte více probiotických a fermentovaných potravin

Probiotické bakterie (probiotika) jsou živé mikroorganismy prospěšné pro naše tělo. Fermentované potraviny, které nebyly ošetřeny teplem (pasterizovány) nebo k nim nebyly přidány konzervanty (např. siřičitany) stále obsahují prospěšné bakterie a jejich enzymy podporující správné zažívání. Během fermentace se rozložily těžce stravitelné látky a odstranily se tzv. anti-živiny. Jsou proto pro tělo lehké, neblokují vstřebávání bílkovin, vitamínů a minerálů a často obsahují také dostatek prebiotické vlákniny, kterou naše střevní bakterie potřebují pro život v nás. (Více o probioticích a prebioticích se dozvíte v tomto článku.)

Mezi probiotické fermentované potraviny patří:

  • kvašená zelenina – kimchi, kysané zelí, kvašené okurky, atd. (pozor – ta z obchodu bývá většinou pasterizována)

  • kysané mléčné výrobky – mléčný kefír, acidofilní mléko, zákys, jogurt

  • fermentované nápoje – vodní kefír, kombucha

  • fermentovaná sója – tempeh, natto, miso, kvalitní sójová omáčka

Pokud chcete mít jistotu, že si dopřáváte čerstvou pochoutku z kvalitních surovin, zvolte domácí přípravu. Receptů na kvašenou zeleninu se hemží celý internet, jako jednodušší variantu můžete zvolit mléčný, vodní i kokosový kefír.

Kysané mléčné výrobky

2. Vyhýbejte se antibiotikům

Antibiotika jsou dnes velmi (a zbytečně) nadužívané. Antibiotika zabíjí nejen špatné bakterie (které způsobily naši angínu), ale i ty hodné bakterie, které pro své zdraví potřebujeme. Po užívání antibiotik si tak trošku „vybílíme střevo“ a vzniká tam tak prostor pro množení škodlivých druhů bakterií a kvasinek. Jestli na vás něco leze, neutíkejte si hned pro antibiotika, ale odpočiňte si. Pokud půjdete k doktorovi, nechte si udělat CRP test a stěry, aby bylo jasné, zda antibiotika skutečně potřebujete a jaké nejvhodnější, nejúčinnější a zároveň nejšetrnější jsou právě pro vás.

Jestli jste se antibiotikům nevyhnuli, podpořte své střevo probiotiky a probitickými potravinami již od začátku jejich užívání. Mezi antibiotiky a probiotiky dodržujte co největší odstup (alespoň 3 – 4 h), aby byl zachován jejich účinek (např. užívám antibiotika ráno a večer, tak probiotika si vezmu v poledne).

3. Jezte méně cukru a více zdravých tuků

Dříve doporučovaná nízkotučná strava je největší omyl předchozího století ve výživě. Tuk začal být nahrazován cukrem v mnoha produktech (nízkotučné jogurty apod.), ale zdravotních problémů neubylo – naopak přibylo. Dopřejte si poctivé, plnotučné potraviny a zařaďte do svého jídelníčku ořechy, panenské oleje (olivový, řepkový, kokosový), vajíčka, máslo, plnotučné mléčné výrobky či avokádo. A nebojte – kvalitní tuky se neukládají do našich tukových zásob. Avšak cukr ano.

Zdravé tuky

4. Stop stresu (fakt to nestojí za to)

Stres je všude. A hodným střevním bakteriím se ve vystresovaném těle nedaří. Naučte se relaxovat, odpočívat, házet věci za hlavu a přijímat to, co nemůžete změnit. Pomoci vám může sport (od jógy až po běhání), meditace, dechová cvičení, procházky do přírody, nový koníček i příjemné posezení s přáteli. A se zdravou stravou a dobrým zdravím našich střev se stres zvládá mnohem lépe.

Proč máme tak rádi kefír? Třeba pro těchto 7 výhod kefír. Nakopne imunitu a podpoří zdraví střev