Na trhu je nepřeberné množství kysaných mléčných výrobků. Velký rozdíl je ale v jejich kvalitě, obsahu tuku i použitých mikroorganismech a vlivu na naše zdraví. Jaký je rozdíl mezi kefírem, acidofilním mlékem, jogurtem a dalšími kysanými výrobky? My jsme propadli domácí výrobě kefíru, protože je jednoduchá. Přemýšlíte, jaké pozitivní účinky domácí kefír má a jak se vůbec domácí kefír vyrábí? Pojďte se s námi na to podívat.

Poctivý domácí kefír plný živých kultur (probiotik), vitamínů, minerálů pro zdravá střeva a mikrobiom. www.wugi.cz

Proč si vyrábět domácí kefír?

1. Čerstvý domácí kefír bez houby

Na  výrobu domácího kefíru nepotřebujete houbu. Stačí vám pouze sáček mléčných kefírových kultur a kvalitní mléko.  Čerstvý kefír obsahuje desítky různých druhů prospěšných živých kultur (probiotik), které podporují vaši imunitu, zažívání a celkové zdraví a má řadu dalších benefitů. Kefír vám zajistí dostatečnou dávku probiotik na každý den.

2. Kvalita surovin plnotučný domácí kefír z mléka

Při výběru potravin chceme mít jistotu, že je z kvalitních a čerstvých surovin, které jsou stále plné živinvitamínů a minerálů. U nás používáme zásadně čerstvé plnotučné mléko v BIO kvalitě.

Méně chutné nízkotučné výrobky jsou omylem minulého století – tuk neškodí – naopak jeho vynecháváním jsme se okradli nejen na chuti, ale i na důležitých látkách pro naše zdraví. Právě v obchodě se většinou setkáváme s nízkotučnými kefíry, ty plnotučné se vidí málo kde a jejich cena je pak mnohem vyšší než při domácí výrobě. Rádi různé druhy mléka zkoušíme a ochutnáváme – z různých druhů vzniká kefír odlišné hustoty, vůně i chuti.

Čerstvý domácí kefír WUGI plný probiotik

3. Variabilita a experimentování při fermentování

Kdo říká, že by měl být kefír pouze z kravského mléka? Zkuste pro přípravu domácího kefíru ovčí nebo kozí mléko a poznávejte nové chutě. Výzkum, který publikovali v časopise Journal od the Academy ukázal, že kefír navíc zlepšuje laktózovou intoleranci u dospělých trpících laktózovou malabsorcí. Kefír je navíc možné využít jako základ v nejrůznějších receptech. Někteří lidí mají vůči jeho kyselé chuti předsudky, proto můžete vyzkoušet kefír zamaskovat do zmrzliny, ovocného smoothie nebo použít vykapaný jako základ na pomazánku.

4. Kontrola procesu fermentace

Fermentace (kvašení, kysání) je malý zázrak. Mikroorganismy přeměňují jednu potravinu na druhou přímo před očima. Při domácí fermentaci můžete ochutnávat změny v průběhu přípravy a sami si pak zvolíte, kdy fermentaci ukončíte. Ti, co mají rádi pikantní (kyselejší) kefír, ho nechají stát o pár hodin na lince déle. Pokud se vám kefír srazí, můžete jej přecedit a vyrobit si domácí probiotický kefírový tvaroh či sýr a syrovátku. Sražený kefír není zkažený, přečtěte si, jak srážení předcházet.

5. Síla domácí fermentace: klíč ke zdraví 

Příprava trvá pár minut. A ano, poté musíme několik hodin počkat. Celé to „čekání“ je ale ve znamení těšení se na výsledek. Proto je tento nenáročný kuchyňský rituál radostí – navrátili jsme sílu fermentovaných potravin do svých domovů. A jestli chcete vaše děti něčemu přiučit o zdraví, přírodě i v kuchyni, nechte je vyrábět si vlastní kefír. Budou se aktivně starat o své zdraví již od malička, pochutnají si a ještě si pak mohou vyhrát s recepty jako kefírová bezlepková buchta, jednoduchá panna cotta nebo kefírové vafle.

Přípravou kefíru doma a volbou správných surovin tak máte pro sebe kefír té nejvyšší kvality. Takto připravený čerstvý kefír hýčká naše střeva. A naše zdraví začíná právě ve střevech.

Nefandíte mléčnému kefíru? Chápeme. Zkuste vodní či kokosový kefír.

WUGI vodní kefír

Jak na domácí přípravu kefíru?

Potřebujete: 1,1 l uzavíratelnou sklenici, 1 litr čerstvého plnotučného mléka (kravského, kozího či ovčího), WUGI mléčné kefírové kultury

Balení WUGI mléčných kefírových kultur obsahuje 3 sáčky na výrobu až 100 litrů mléčného kefíru během 3 měsíců. S 1 sáčkem po dobu 1 měsíce vyrobíte až 1 litr kefíru  každý den. Balení obsahuje také návod, jak se domácí kefír vyrábí. Celé balení kefírových kultur máte minimálně na čtvrt roku nepřetržité přípravy domácího kefíru.

Přípravu kefíru můžete shlédnout ve VIDEU od výživové specialistky PharmDr. Margit Slimákové:


Jak vyrobit domácí kefír poprvé

  1. Obsah jednoho sáčku vsypte do 1 litru mléka (o teplotě max. 29°C), promíchejte a sklenici zavřete. Směs nechte stát asi 48 hodin při pokojové teplotě (22–25°C, při vyšší teplotě stačí kratší doba) a občas ji promíchejte. Srážení kefíru je běžný jev a neznamená, že je zkažený. Při srážení kefír pořádně promíchejte a ukončete fermentaci – pokračujte s opakovanou přípravou nebo kefír zkonzumujte. 
  2. Asi po 48 hodinách je kefír hotový (rozdíl v době přípravy závisí na teplotě prostředí a druhu mléka). Pro přípravu další várky si odložte 100 ml kefíru. Zbytek kefíru zkonzumujte samotný nebo pijte ochucený medem, sirupem, džemem nebo ovocem. V případě potřeby uchovávejte v lednici a zkonzumujte asi do týdne (záleží na čerstvosti a kvalitě mléka).

Jak vyrobit další várku domácího kefíru

  1. Na výrobu další dávky použijte 100 ml hotového kefíru a maximálně 1 litr mléka. Dobře promíchejte, uzavřete a nechte fermentovat 24 hodin při pokojové teplotě.
  2. K přípravě každé další dávky stačí pouze 24 hodin. Nový kefír pomocí 100 ml hotového kefíru připravíte až 30x. Počet opakování souvisí s hygienickými podmínkami i kvalitou mléka. Pokud kefír nevzniká a mléko je stále sladké, zkontrolujte, zda kultury měly správnou teplotu pro přípravu, případně použijte nový sáček.

Dobrá rada

Výsledná chuť kefíru záleží na kvalitě použitého mléka. Pro nejlepší chuť i pro vaše zdraví doporučujeme používat čerstvé plnotučné mléko v BIO kvalitě. Doba přípravy se může mírně lišit s teplotou prostředí a druhem použitého mléka. 

Co udělat z kefíru?

Vyzkoušejte naše netradiční recepty s domácím kefírem. Mezi naše nejoblíbenější stálice patří fermentovaná mléčná kaše přes noc, do které můžete použít libovolné vločky a semínka. U dětí má velký úspěch domácí probiotický pribináček a návštěvu můžete okouzlit například kefírovou pomazánkou inspirovanou Tureckými vejci.

Pokud potřebujete poradit s výběrem či dávkováním produktů, napište mi do poradny.

Mgr. Anna Fabiánová

Farmaceutka a terapeutka funkční výživy

Zdroje:

https://www.jandonline.org/article/S0002-8223(03)00207-4/references