Po staletí byl kefír tradičně užívaný v Evropě i Asii pro své blahodárné působení na zdraví. Tento fermentovaný nápoj je plný prospěšných probiotik (živých kultur) a živin a je jedním z klíčů ke zdravému imunitnímu systému a pohodovému zažívání. Probiotika obsažená v kefíru bojují s patogenními (nepřátelskými) bakteriemi a podporují zdravé prostředí v trávicím traktu. Jednotlivé kysané mléčné výrobky se mezi sebou liší na základě použitých mikroorganismů, obsahem tuku, konzistencí a tím jak působí na naše zdraví. 

Tradičně se kefír vyrábí za použití kefírových zrn, neboli tibetské houby, která jsou ve skutečnosti kombinací živých kultur bakterií a kvasinek. Z této divoké kultury se získávají WUGI kefírové kultury, které jsou lyofilizované a jsou ve formě prášku. Kefírové kultury přeměňují mléko na fermentovaný nápoj, který má snížený obsah laktózy a navíc obsahuje probiotika a enzymy napomáhající zbylou laktózu strávit, takže jej mohou konzumovat dokonce lidé s laktózovou intolerancí. (1)

Kefír lze připravit z jakéhokoliv druhu mléka – ovčího, kozího, kravského či dokonce rostlinných alternativ, jako je rýžové nebo kokosové mléko. K přípravě kefíru z alternativních mlék raději používáme vodní kefírové kultury.

Původ slova kefír pochází z tureckého „keif“ a znamená „cítit se dobře“.

Probiotický kefír WUGI pro podporu mikrobiomu

7 výhod kefíru: na co je kefír dobrý?

1. Kefír podporuje imunitu

Kefír obsahuje mnoho živin, jako je biotin a kyselina listová, které pomáhají nakopnout imunitní systém a chránit buňky. Obsahuje obrovské množství probiotických živých kultur – speciální sílu z mikrobiálního světa. Zvláště pak jeden druh nazvaný Lactobacillus Kefiri umí náš organismus účinně chránit před nebezpečnými bakteriemi, např. salmonelou a E.coli, zabraňuje jejich růstu a reguluje imunitní systém. (2) Další silnou složkou nacházející se pouze v kefíru je nerozpustný polysacharid kefíran, který vykazuje antibakteriální účinky a pomáhá v boji proti kandidovým infekcím. (3) Kefíranu je také přisuzováno snižování cholesterolu a krevního tlaku.

2. Vápník buduje silné kosti

Osteoporóza je strašákem dnešní doby. Riziko hrozí zvláště u lidí trpících nedostatkem vápníku – esenciálním minerálem pro zdraví kostí. Kefír připravený z plnotučného mléka obsahuje vysoké množství vápníku, avšak klíč úspěchu spočívá v obsahu bioaktivní látky, která pomáhá vstřebávání vápníku do těla. (4) Probiotika obsažená v kefíru rovněž zlepšují absorpci živin a mléčná složka kefíru obsahuje ty nejdůležitější minerály pro udržení správné hustoty kostí – fosfor, vápník, hořčík, vitamin Dvitamin K2. Právě vitamin K2 je nezbytným vitaminem pro zdraví kostí, budování a udržení kostní hmoty. Množství vitaminu K2 v mléce (a následně kefíru) se odvíjí od stravy zvířat - je třeba, aby se kráva pásla na trávě, ze které získává vitamin K1 a ten v těle přeměňuje na vitamin K2. Naše tělo to umí pouze v minimálním množství, a proto je třeba vitamin K2 doplňovat v jídle. Ideálním zdrojem jsou tak právě mléčné výrobky od zvířat pasoucích se na trávě.

Domácí kefír s medem a skořicí

Domácí kefír WUGI s medem

 

3. Kefír potenciálně bojuje proti rakovině

Kefír se ukazuje jako pomocník v boji proti vzniku rakoviny. Dle této studie (5) látky v tomto probiotickém nápoji dokázaly přimět rakovinné buňky žaludku k jejich vlastní sebedestrukci. Kefír má antikancerogenní působení, může zpomalit růst nádorů v časných stádiích a způsobit přeměnu kancerogenů na neškodné látky. (6)

4. Probiotika v kefíru podporují trávení po užívání antibiotik

Bakterie v našem střevě – tzv. střevní mikrobiom – musí být v rovnováze. Kefírové mléko napomáhá udržet zdravou rovnováhu a bojovat proti nemocem trávícího traktu – např. proti nespecifickým střevním zánětům (IBS), Crohnově chorobě či vředům. (8) Probiotika v kefíru obnovují zdravou střevní mikrobiotu (dříve mikroflóru) zejména po užívání antibiotik a zabraňují napadení našeho střeva patogenním bakteriemi. Kefír díky živým kulturám pomáhá také při průjmu, má blahodárné účinky na žaludek a další zažívací obtíže.

5. Zlepšení alergií díky pravidelnému pití kefíru

Různé formy alergií a autoimunitních onemocnění jsou spojovány s probíhajícím zánětem v těle. Ve studii s myšmi kefír dokázal snížit aktivitu zánětlivých buněk poškozující plíce a dechové cesty a zároveň bránil hromadění hlenu. (9). Mikroorganismy kefíru podporují imunitní systém a přirozenou cestou snižují alergické reakce. (10) Některé studie poukazují na možnost, že alergie jsou způsobené nedostatkem hodných bakterií v našem střevě. V jiných studiích bylo zjištěno, že užíváním probiotik došlo ke zlepšení alergických onemocnění a kvality života. (11)

Recept: Malinový parfait s domácím kefírem

Malinový parfait s domácím kefírem

6. Kefírové kultury ovlivňují stav kůže

Pokud není střevo v pořádku, vysílá „špatné“ signály do kůže a narušuje její zdravou funkci. Může to vést k problémům, jako je akné, psoriáza, vyrážky i ekzémy. Kefír přináší hodné bakterie zpět do střeva a pomáhá tak navrátit zdraví i do naší kůže. Kefíran podporující imunitní systém zvyšuje kvalitu kůže a urychluje její hojení. Při užívání kefíru se projevil i protektivní efekt na pojivovou tkáň. (12)

7. Kefír zlepšuje laktózovou intoleranci

Lidé, kteří mají problém s trávením laktózy (mléčného cukru), se obecně musí mléčným výrobkům vyhýbat. V kefíru však dochází k přeměně laktózy na kyselinu mléčnou, čímž činí původní mléko snáze stravitelné. (13) Navíc kefír obsahuje širokou škálu bakteriálních druhů a živin (některé jsou typické pouze pro tento nápoj), které pomáhají odstranit laktózu z mléka. Výzkum publikovaný v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics ukázal, že kefír zlepšuje trávení i toleranci laktózy u dospělých trpících laktózovou malabsorpcí (poruchy trávení a vstřebávání živin). (14). Avšak i přes tyto zprávy existuje malé procento lidí, kteří mohou mít s mléčnými výrobky problém. Trpíte-li laktózovou intolerancí, vyzkoušejte nejprve nanést kefír na ruku či zápěstí a vyčkejte až 24 h, zda se neprojeví zánětlivá reakce (zčervenání, otok apod.). Pokud ano, místo důkladně omyjte a kefír nekonzumujte. Zkuste své střevo nejprve uzdravovat pomocí např. masokostních vývarů a jiných fermentovaných potravin, jako je kokosový kefír. Pokud se reakce neobjeví, přidejte pár kapek kefíru do jiného nápoje a vypijte. V případě, že nevznikne žádná nežádoucí reakce, množství kefíru postupně zvyšujte. Vždy poslouchejte své tělo.

Domácí wugi mléčný kefír je lepší než z obchodu www.wugi.cz

Kefír – nutriční fakta

Kefír je fermentovaný mléčný nápoj (z kravského, kozího či ovčího mléka), který chutná jako jogurt. Kefír obsahuje vysoké množství vitaminu B12, vápníku, hořčíku, vitaminu K2, biotinu (vitamin H), kyseliny listové, enzymů a probiotik. Jelikož je vznik kefíru unikátní záležitost, nemá standardizovaný nutriční obsah – jeho složení závisí na druhu použitého mléka, způsobu přípravy a dalších podmínkách. Faktem však je, že je to lehce stravitelný, zdravý, výživný a probiotický nápoj.

Shrnutí - užitečné vlastnosti kefíru

  • Kefír je probiotický poklad. Je silnějším než jogurt, má vyšší schopnost podpořit správné znovu-osídlení našeho střeva a bojovat tam proti patogenům.

  • Kefír lze velice snadno připravit doma. Stačí vám kefírové kultury a kvalitní mléko.

  • Účinky kefíru na naše střevní bakterie mají dopad na zdraví celého těla. Kefír zlepšuje trávící obtíže, alergie, posiluje odolnost proti nemocem, pomáhá budovat zdravé kosti, přispívá ke zdraví kůže a zlepšuje laktózovou intoleranci.

Recept: Chia puding s domácím kefírem meruňkovým pyré

Chia puding s domácím kefírem meruňkovým pyré  - WUGI

    Pokud potřebujete poradit s výběrem či dávkováním produktů, napište mi do poradny.

    Mgr. Anna Fabiánová

    Farmaceutka a terapeutka funkční výživy

    Text inspirován z: https://draxe.com/kefir-benefits/