Slovo detox je dnes natolik nadužívané slovo, až vznikly dva extrémy. Prvním je tvrzení, že potřebujeme zázračné produkty k očistě, bez kterých detox zkrátka nelze. A druhým extrémem je však popření významu očisty (odlehčení tělu) a tvrzení, že na detox máme játra. Co je na detoxu pravda?

Není pochyb, že slovo detox se stalo oblíbeným mezi firmami. Slibné detoxikační programy jsou lákadlem zákazníků a zdrojem pěkných peněz. Složení produktů pro detox někdy smysl příliš nedává, jindy se produkty skládají z vhodných ingrediencí, prospěšných bylin a dalších, které své prospěšné účinky bez pochyby mají. Otázkou pak je, zda jejich kvalita odpovídá ceně. Zpátky však na začátek….

Jak naše tělo funguje

Tělo je dokonale promyšlená síť, kde vše souvisí se vším. Dýcháme a celému tělu se dostává okysličená krev, aniž bychom na to museli myslet. Trávíme a nemusíme z mozku vysílat signály, jak to máme dělat. Vydržíme fungovat dlouhou dobu zcela bez jídla nebo na stravě z rychlých občerstvení, která jídlo jen vzdáleně připomíná.

K detoxu – zbavování těla nepotřebných látek máme játra, plíce, ledviny, střeva a kůži. Tyto orgány (především pak játra) toho hodně vydrží a oplývají skvělou schopností regenerace. Ani přesto však nemohou jet na 100 % (a po oslavách spíše na 150 %) celý život – bez rozdílu, bez pochybení a bezúnavně. Co zajištuje bezchybnou funkci těchto orgánů a navíc neméně důležitou spolupráci?

Detoxikační procesy

Detoxikace v játrech více krokový proces. Játra se nevypořádají s toxiny na lusknutí prstů a přeměna látek vyžaduje dostatek energie a živin. Každý krok detoxikace, aby mohl proběhnout, si v játrech žádá určitou skupinu vitamínů či minerálů. Pokud jich ve stravě nepřijímáme dostatek (nebo je ze stravy správně nevstřebáváme), detoxikace v játrech vázne. Také pokud jsou játra přetížena čištěním těla od alkoholu, léků, hormonů, přemíry fruktózy, kofeinu, apod. nebo se v nich rozvíjí inzulínová rezistence, nebudou stíhat „čistit“ tělo od všeho v ten samý čas.

Samotná játra (i v případě, že makají na jedničku) nám k očistě nestačí. Odpadní produkty z jater musí z těla někudy odejít – a to někudy je střevy. Pokud máme zácpu, odpadní produkty se ve střevech zdržují déle, než by při normálním vyprazdňování měly, a jsme tak toxinům nadále vystavováni. 

Nevyloučené odpadní látky negativně působí na střevní sliznici a střevní mikroflóru. Tím je možná myšlen na internetu rozšířený pojem „jídlo ve střevech hnije“, který způsobuje zmatky, zda je na tom kousek pravdy. Není to o tom, že bychom „hnili“ zevnitř, avšak snězená potrava, jakmile dojde do tlustého střeva, začne být střevními bakteriemi fermentována – rozkládá se (tím je možná myšlen onen „hnilobný“ proces). Funguje-li trávení správně a snědli jsme zrovna něco zdravého, mohou touto fermentací vznikat látky prospěšné (např. SCFA pro energii a regeneraci buněk ve střevě). Druhou a tou horší variantou je, pokud fermentací bakteriemi vznikají látky nebezpečné - toxické a podporující rozvoj různých onemocnění vč. rakoviny. 

Tvrzení, že k detoxu máme játra a kdo má játra je zachráněn, není celá pravda. Játra nefungují jako izolovaný orgán se 100 % spolehlivostí u všech.

Co je na detoxu pravda?

Zkusme se podívat na detox jako na očistu těla a na to, jak souvisí s tradiční medicínou a přirozenými cykly těla a přírody.

Vyhnout se dnes chemii, cizím látkám a toxinům je prakticky nemožné – ať už jde o jídlo, obaly na jídlo, účtenky, léky, kosmetika, čisticí prostředky, dokonce i květiny a oblečení. A chemii náš mikrobiom (mikroorganismy na našem a v našem těle) rád nemá. Když se k tomu přičte ještě dlouhodobý stres, nedostatek spánku a oslavy s horami jídla a alkoholu, je to pro tělo zápřah. V historii vždy hodování následovalo postění a docílilo se tak určité rovnováhy.

Recept: Zelené chia smoothie plné probiotik

Potřebujeme podporovat detoxikaci? Článek: Co je na detoxu pravda www.wugi.cz

Proč detox patří k jaru – pohled tradiční čínské medicíny na detoxikaci

Jaro je pro přírodu i pro naše tělo takový reset. Zima vždy bývala obdobím jídel spíše těžších, tučnějších a bohatších na bílkoviny. V zimě tělo potřebuje dostatek energie na tvorbu tepla a s energií se šetří. Jaro je naopak znamením obnovy, regenerace a „nového startu“.

Dle Tradiční čínské medicíny je jaro obdobím zelené barvyjater a žlučníku. Játra jsou zodpovědná za správné proudění energie v těle. Tzv. „jarní únava“ s jejich funkcí úzce souvisí. Stejně jako my se občas potřebujeme pořádně vyspat, játra by na jaře ráda trochu klidu, aby energii po těle rozpumpovala.

Očista na jaře také přirozeně kopíruje sezónní a lokální potraviny, na které se naštěstí začíná klást čím dál větší důraz. Sezónní a lokální potraviny jsou pro naše tělo nejpřirozenější a obsahují nejvíce živin, které zrovna potřebujeme. „Čerstvá“ rajčata nebo jahody v zimě nám nic moc nepřinesou. Co zrovna na jaře roste? Spousta medvědího česneku, chřest a dalších zelených potravin – v tomto komerční blábol nehledejte. Zelené potraviny jsou bohaté na zelené barvivo = chlorofyl, které je skvělým antioxidačním a protizánětlivým prostředkem (1).

Východní medicína se naše tělesné obtíže snaží vybalancovat. Tedy ne utlumit léky, které příznaky onemocnění často pouze maskují. Toxickou zátěž balancujeme očistou (detoxem). A logicky – čím větší či dlouhodobější zátěž byla, tím větší či delší očistu si může pro návrat do původní, správné funkce vyžadovat.

Recept: Limonáda ala plevel

Jak podporovat detoxikaci? Článek: Co je na detoxu pravda www.wugi.cz

Jak podporovat detoxikaci? Článek: Co je na detoxu pravda www.wugi.cz

Má detoxikace pravidla?

Nejedná-li se o nějakou přísnou – spíše léčebnou – kúru (pod lékařským dohledem), tak má detox ve smyslu „odlehčení tělu“ jedno zásadní pravidloUŠIJTE SI JEJ NA MÍRU. Očista těla není trýznící program, po kterém se těšíte, až si zase dáte ten párek a pivo a bude vám konečně „zase dobře“. Detox by vám měl pomoci cítit se lépe.

Pamatujte, že pokud je ale vaše tělo závislé na cukru, pečivu či těstovinách nebo máte rozhozené hladiny inzulínu kvůli neustálému pozobávání jídla po celý den, náhlá změna ve smyslu očisty bude doprovázena slušnou nevolí. Tělo po vás bude opět cukr požadovat a projeví se to abstinenčními příznaky. Pokud tedy zažijete prvotní pocit „na cukru mi bylo líp!“, je to stejný klam, jako když drogově závislému vezmete jeho kokain.

Dejte očistě čas. Jakmile se tělo toxických látek zbaví a také jakmile se střevní mikrobiom začne vracet do zdravé rovnováhy, pocítíte skutečný rozdíl.

Jak podpořit detoxikaci?

Můžete vyzkoušet na pár dní vynechat alkohol, sladké, cukr či jiné rychlé sacharidy (bílé pečivo apod.) nebo vyměnit na snídani koláč za zelené smoothie (pokud hledáte inspiraci, mrkněte třeba na recept - Živé jarní smoothie). Než zasednete k televizi, dopřejte si dvě minuty protahování. Po teplé sprše na sebe na chvilku pusťte ledovou vodu. A třeba vás osloví i přerušovaný půst.

V těle i malé kroky mohou nastartovat velké kroky k lepšímu zdraví a pocitu ze sebe sama. A třeba něco z toho zařadíte do svého života jako každoměsíční rituál.

Recept: Živé jarní smoothie

Jak podpořit detoxikaci? Článek Co je na detoxu pravda www.wugi.cz

Pohled tradiční medicíny Ajurvédy na trávící trakt

Dle Ajurvédy se všechny nemoci ve svých počátečních stádiích projevují v zažívacím traktu. Dokonce ani ty nejlepší super-potraviny a „elixíry bohů“ se totiž mohou stát toxickými, pokud náš zažívací trakt nefunguje správně a jídlo nemůže být správně stráveno. 

Proto nejlepším detoxem, antioxidantem a multi-vitamínem zároveň je pro naše tělo správně fungující zažívací trakt.

Konkrétní tipy, jak na detox (odlehčení tělu), dodání živin a podpoření funkce trávícího systému vč. detoxikačních orgánů najdete v následujícím článku: Co je na detoxu pravda - 2. část: tipy.  

Autor: Mgr. Anna Fabiánová

Kontakt: anna@wugi.cz