Co je na detoxu pravda, jak fungují naše orgány, a zda k němu potřebujeme zázračné prostředky, se dočtete v 1. části: Co je na detoxu pravda – 1. část: detoxikační procesy.

V tomto článku popíšu pár jednoduchých tipů, jak můžeme našemu tělu jednou za čas odlehčit, vylepšit zdraví střev, podpořit správné mikrobiální osídlení a zlepšit tak naše celkové zdraví.

Mrkněme na tipy – některé zadarmo a jiné, kde se investice do kvality vyplatí.

Co můžeme pro jarní očistu udělat.. aneb pár tipů, jak tělu odlehčit a dodat potřebné živiny

1) Jednoduchost přerušovaného půstu

Přerušovaný půst je jednoduše prodloužení doby, kdy nejíme – tedy doby mezi večeří a snídaní. Každý den by pauza mezi jídly v noci měla trvat alespoň 12 h. V takovém případě je v rovnováze doba, kdy jíme (12hodinové okno přes den) a doba, kdy se postíme (12hodinové okno přes noc).

Občasné prodloužení doby postění je pro většinu z nás velmi prospěšné*. Jíme-li přes den příliš často (máme hodně svačinek a neustále něco pozobáváme) nebo máme-li krátkou dobu mezi večeří a snídaní, dochází k rozvoji tzv. inzulínové dominance, kdy máme v krvi dlouhodobě zvýšené hladiny inzulínu. Tento stav postupně vede k inzulínové rezistenci, rozvoji cukrovky 2. typu, přibírání, metabolickému syndromu a rozvoji zánětu. Postění pomáhá hladiny krevního cukru a inzulínu vybalancovat, a tím bránit rozvoji řady chronických onemocnění.

Dobu nejezení můžeme při přerušovaném půstu prodloužit tak, jak nám vyhovuje, třeba na 14 – 20 hodin. Můžeme zařadit také 24hodinové půsty, kdy jeden den jíme normálně a druhý den nejíme vůbec. Celý popis problematiky kolem postění (proč půst, co se v našem těle při půstu děje, co při půstu můžeme a na co si dát pozor) najdete na těchto našich sesterských stránkách.

*Půst není vhodný pro jedince s podváhou, těhotné a kojící ženy, případně jiné specifické zdravotní obtíže.

Namísto léků se dnes postěte. Plutarch

Půst je nejlepším lékem. Paracelsus

Nejlepším lékem je odpočinek a půst. Franklin

Jak podpořit detoxikaci - Přerušovaný půst www.wugi.cz

2) Oil pulling aneb vyplachování ústí dutiny olejem

Oil pulling je tisíce let stará ajurvédská metoda, která podporuje detoxikaci dutiny ústní. Ráno na lačno si v puse po dobu několik minut (ideálně 15 - 20 min) převalujete olej. Ajurvéda doporučuje olej sezamový, v dnešní době se stal pro oil pulling oblíbený olej kokosový. Oleje mají antibakteriální, protizánětlivé, detoxikační a také bělící účinky. Pomáhají odstranit plak a škodlivé bakterie z úst. I zdraví naší ústní dutiny a osídlení mikrobiomem v puse zásadně ovlivňuje naše trávení, složení střevního mikrobiomu a celkové zdraví. Tato metoda proto může zlepšit nejen zdraví zubů, ale i trávení a řadu dalších obtíží.

Neberte, prosím, oil pulling jako zázrak, který za nás vyřeší dlouhodobý nezdravý životní styl. Pokud ale pomůžeme našemu mikrobiomu k rovnováze, děláme velké kroky ke zdraví celého těla.

3) Vyměňte sladkou limonádu nebo alkohol za skutečně zdravý nápoj

Sladké limonády plné cukru, barviv a dalších adivit nám neprospívají. A dobré víno, je-li ho moc, zatěžuje játra, která musí alkohol odbourat. Dopřejte si raději skleničku fermentovaného probiotického nápoje, jako je domácí vodní kefír či kombucha. Vodní kefír na rozdíl od kombuchy neobsahuje kofein z čaje, a je proto vhodnější pro citlivé osoby nebo na konzumaci večer. Jako balzám na nervy po náročném dni se může hodit tato Kefírová levandulovka.

Recept: Kefírová levandulovka

Zdravý probiotický drink - kefírová levandulovka z vodního kefíru wugi - wwww.wugi.cz

4) Pomoc jablečného octa

Jablečný ocet má řadu skvělých účinků, jako je snižování hladin krevního cukruzlepšení inzulínové senzitivity, normalizace hladin cholesterolu, snižování krevního tlaku a další. Je skvělým pomocníkem při nadváze, cukrovce 2. typu i zvýšeném krevním tlaku.

Zařaďte 1 - 2 čajové lžičky 1 - 3 x denně před jídlem. Smíchejte s trochou vody a vypijte ideálně brčkem (kvůli ochraně zubní skloviny). Přidat jej můžete také do různých jídel, vývárů i zálivek na salát. Při konzumaci před jídlem pomůže zabránit refluxu (pálení žáhy), podpoří správné trávení a tím i lepší vstřebatelnosti živin a minerálů. Jablečný ocet snížuje pH žaludku, což podpoří uzavření jícnového svěrače, který zabraňuje návratu jídla ze žaludu zpět do jícnu (způsobující reflux, pálení žáhy). Snížení pH žaludku také pomáhá správně vstřebávat důležité vitamíny a minerály, k čemuž při vysokém pH (= nedostatečné kyselosti žaludku) nedochází.

Jablečný ocet podporuje detoxikaci, hodí se jako přírodní lék i prevence.  (123

5) Neobyčejný kostní vývar

Vývar je skvělý pro hojení střevní sliznice, pomáhá při potravinových alergiích a intolerancích, podporuje zdraví kostí i kloubů a posiluje imunitní systém. Vývar je lehce stravitelný a navíc koncentrovaný zdroj živin. Obsahuje kolagen, prolin, glycin, glutamin, chondroitinsulfát a glukosaminsulfát, celou řadu minerálů a vitamínů. Kostní vývar dokáže předcházet i léčit syndrom zvýšené propustnosti střeva (tzv. syndrom leaky gut), který se vyskytuje u řady onemocnění. Vývar může podpořit přirozenou detoxikaci, posílit antioxidační schopnost těla, zmírnit zánět a zlepšit zdraví našich střev. (45678)

6) Síla zelených potravin

Zelené potraviny jsou bohaté na kyselinu listovou a chlorofyl, které působí antioxidačně a protizánětlivě. (9) Čerstvý salát, medvědí česnekřasy i zelené superpotraviny jako chlorella a spirulina – to všechno pomůže tělu vypořádat se s toxickou zátěží každého dne. Vyzkoušejte zelené probiotické recepty, jako je Matcha vodní kefírŽivé jarní smoothie nebo Zelené chia smoothie nebo si udělejte kúru s kvalitním doplňkem MycoDetox s BIO zelenými potravinami spirulinou a chlorellou a vitální houbou Reishi.

MycoDetox podporuje přirozenou detoxikaci www.wugi.cz

7) Podpora zdraví střev

Pokud chcete podpořit játra, zajistěte správnou funkci i ostatních orgánů, kterými musí odpadní látky z těla odejít. Proto podpořte zdraví svého střeva, aby bylo vaše vyprazdňování pravidelné (1 – 2 x denně).

Pokud trpíte zácpou, pomoci může zvýšený příjem vlákniny a tekutin. Základem je přijímat dostatek zeleniny, nejsnazší a rychlou pomocí však mohou být i chia semínka přisypaná do pití. Také vodní i mléčný kefír zde může pomoci.

Naopak, trpíte-li průjmy, do těla se nestíhají vstřebávat živiny. Omezte konzumaci dráždivých potravin a zaměřte se na potraviny, které střevní sliznici hojí – skvěle zde působí zmiňovaný kostní vývarpanenský kokosový olej i kvalitní mléčný kefír (důležité je kvalitní mléko).

V jídelníčku se zamřte na brukvovitou zeleninu, kam patří brokolice, květák, kadeřávek, růžičková kapusta a další.  Významně podporují zdraví střevní sliznice, funkci jater a působí protizánětlivě. (910111213).

8) Síla fermentace po druhé: fermentovaná zelenina

Přidejte ke svému jídlu každý den lžíci kvašené zeleniny obsahující živé bakterie (zelenina nesmí být nesterilizovaná a obsahovat siřičtany). Dodáte tělu řadu probiotických bakteriíprebiotickou vlákninu i lehce stravitelné živiny. Fermentovaná zelenina dokáže zlepšit zdraví střev i celého imunitního systému, protože přispívá ke zdravé střevní mikroflóře. Zkuste kvašené zelí, kimchi nebo kvašené okruky.

9) Doplňky stravy podporující detoxikaci

Při výběru doplňků stravy je zásadní jejich kvalita a účinnost. Nechceme útracet peníze za doplňky, které by obsahovaly toxická aditiva a ve výsledku nám mohly ještě více škodit (např. běžně se vyskytující karcinogen oxid titaničitý a mnohé další). Ve WUGI si na složení dáváme velký pozor.

Detoxikaci významně podporují byliny a látky, jako je ostropestřec, kořen pampelišky a vitální houby (jako je Reishi, Chaga i další) a výše zmiňované zelené potraviny, např. ve směsi MycoDetox. Skvělý je také chutný pampeliškovo-čekankový nápoj. Pamatujte na dostatečný příjem B vitamínů, kyseliny listové (např. ze zelených potravin), hořčíku a vitaminu C

Detoxikaci podpoříte i příjemnými koupelemi v Epsomské soli (hořčíková sůl do vany pro relaxaci).

Doplňky stravy vhodné na podporu přirozené Detoxikace najdete v kategorii zde.

Ostropestřec podporuje detoxikaci www.wugi.cz

Jak s detoxikací začít

Začněte tím, co do svého režimu zasadíte nejjednodušeji. Zkuste například prodloužit noční postění prodloužit z 11 hodin na 13 hodin a místo večerní sklenice alkoholu zvolte probiotický vodní kefír. Nesoustřeďte se na to, co z jídelníčku vyřazujete, ale naopak na to, co dobrého jste do něj dnes zařadili. Zaměřte se na to, jak funguje vaše trávení, jak moc jsou zatížená játra a jak nejlépe jim ulevíte. Pokud potřebujete s výběrem doplňků stravy pomoci, napište mi do poradny zdarma

Autor: Mgr. Anna Fabiánová

Kontakt: anna@wugi.cz